ATO, plaj işletmelerine yönelik iki toplantı düzenledi

Nilgün KAYA

Ayvalık plaj işletmelerinin sorunları Ayvalık Ticaret Odası tarafından 15 ve 23 Temmuz tarihlerinde düzenlenen iki toplantıda ele alındı.

İlki 15 Temmuz günü düzenlenen toplantının ikincisi 23 Temmuz Salı günü Ayvalık Ticaret Odası Salonunda gerçekleştirildi.
Turizm ve Plaj işletmelerinin sorunları ile ilgili toplantıdan Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uçar
Turizm Meslek Komitesi Başkanı Uğur Berk, İlçe Turizm Danışma Bürosu Müdürü Ömer Şancı ile işletme sahipleri ve yetkilileri katıldı.

Kıyılardaki kaçak yapılaşmaların önlenmesine yönelik “Denizler Halkın” projesini başlattıklarını duyuran Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafında Haziran ayında Ayvalık’ta yapılan İncelemede; kent genelindeki 69 plaj işletmesinden 57’sinin kaçak olduğu tespit edilmiş, Sarımsaklı plajında ise işletmelerin yarıdan fazlası kaçak çıkmıştı. Tespit edilen kaçak işletmeler hakkında bayram sonrası gerekli yasal işlemler yapılacağı açıklanmıştı.

Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uçar, toplantıda yaptığı konuşmada, “Kıyı plaj ve turistik işletmelerinde yapılan denetim tespit ve çözümleri ile ilgili 2. toplantıyı yapmaktayız.ilgili makamların da belirttiği gibi, konuyu en başından özetlersek;
TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yoğun şikayetler üzere valiliklere kıyı işgallerinin tespitinin yapılması ile ilgili talimat gönderiyor buna bağlı olarak Haziran başında il ve ilçelerden oluşturulan ekipler tespitleri yapıp bakanlığa rapor gönderiyorlar. Bu raporlara istinaden TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gönderdiği yazılı genelgeyle, tespit yapılan işletmeler hakkında 3194 sayılı imar kanununa göre işlem yapılmasını kurumlardan talep ediyor. 3194 imar kanunu uygulama yetkisi ilçelerde belediyeler ait olduğu için, belediyeler işletmeleri kontrol edip uygunsuzlukları tutanak haline getiriyorlar. Yaklaşık 72 adet kıyı ve plaj işletmesine işlem yapılıyor.
İlgili makamlar ile yapmış olduğumuz toplantılarda konuyu dile getirdiğimizde, bölge milletvekillerinin de girişimleri ile bakanlıklar nezdinde konuya çözüm arandığı ve denetime tabi tutulan işletmelerin en kısa zaman içinde TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme ruhsatı alması gerekliliği aktarıldı. TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ilk yazdığı yazıda işletme ruhsatı alınabilmesi için ecrimisil ödenmesini yeterli görürken, sonradan yazmış olduğu ikinci bir yazıyla turizm işletme belgesi alınabilmesi için istenen şartlar içinde kira kontratını veya sahiplik belgesini veya tahsis belgesini şart koşmaktadır. Bu yüzden işletmelerin bu şartlardan birisini sağlaması gerekmektedir. Bu da ecrimisil ödeyen işletmeleri sıkıntıya sokmaktadır. Yine konu ile ilgili yaptığımız görüşmelerde ecrimisil ödeyen işletmelerin milli emlak ile doğrudan bir kiralama kontratı yapamayacaklarını, bu yüzden mevcut işletmelere ait yerlerin belediyeler tarafından tahsis alınıp işletmelere , bazı planlamalar ve şartlar altında kira sözleşmesi yapılarak verilmesiyle bu sorunun çözülebileceği düşünülmektedir. Sarımsaklı bölgemizde ise Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan tahsisin bu yıl sona erdiği, tahsisin yenilenmesi gerektiği, BBB tarafların yenilenmediği taktirde Ayvalık Belediyesi üzerinden bu işlemin gerçekleştirilebileceği bildirilmiştir.
Bu yüzden hakkında 3194 sayılı imar kanununa göre işlem yapılmış kıyı işletmelerinin Ayvalık Belediye Başkanlığı ile en kısa süre içerisinde irtibata geçip toplantı yaparak konunun görüşülmesi , işletmelerin mevcut durumu açısından önem arz etmektedir.
Ayvalık Ticaret Odası olarak, konuya muhatap olan odamız üyesi harici bir çok işletmenin olması, bu işletmelerin çoğunluğunun da AYTUGEB üyesi olması sebebiyle konunun takibinin AYTUGEB üzerinden yürütülmesinin daha uygun olacağı, ilgili turizm işletmelerinin sorunlarının çözümünde daha hızlı yol alınabileceğini düşünülmektedir.” Dedi.

#gazeteayvalık
#ayvalıkticaretodası
#plaj
#plajişletmeleri