ATO ANKET YAPTI; ‘TÜRK YURTTAŞLAR YUNAN ADALARINI NEDEN TERCİH EDİYOR?’

Röportaj: Nilgün KAYA

Yunan adalarına tatile giden Türk yurttaşların sayısının artması, Ayvalık’ta oluşturduğu uzun kuyruk, ‘ Yunan Adaları tatil için neden tercih ediliyor?’ sorusunu gündeme getirdi. Konuya ilişkin hararetli tartışmalar yaşanırkenAyvalık Ticaret Odası, ‘Ayvalık-Midilli Seyahat anketi’ yaptı. Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar ile anketin nedeni ve sonuçlarını konuştuk.

Nilgün KAYA- Ayvalık’ta önceki yıllarda da Midilli kentine geçiş kuyruğu haberlerimiz oldu, elbette bu yıl ki kadar uzun kuyruk olmamıştı. Sizi anket yapmaya yönelten bu yoğunluk olmalı.

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uçar

Ali UÇAR- Anketler vatandaşların Midilli Adası’na gidiş nedenleri, konaklama yapılacak gün sayısı, Midilli Adası’nı tercih etme sebepleri, Ayvalık genelinde konaklama yapılıp yapılmayacağı ve Ayvalık Deniz Hudut Kapısı hakkında memnuniyete yönelik bilgi almak için gerçekleştirildi.

Nilgün KAYA- Anket hangi tarihler aralığında, kaç kişiye uygulandı?

Ali UÇAR- Ayvalık Deniz Hudut Kapısında, 8-24 Temmuz tarihleri arasında, iki personelimiz tarafından 304 kişiye uygulandı.

Nilgün KAYA- hangi soruları yönelttiniz?

Ali UÇAR- ‘Ayvalık-Midilli Seyahat anketi’ çalışmasında; Yunanistan’ın Lesvos Adasına geçiş için Ayvalık’a gelen vatandaşların seyahat amaçları, adayı tercih sebepleri, konaklama gün sayısı, geçişler sırasında Ayvalık’ta konaklama yapıp yapmadıkları ve verilen hizmetlerden memnuniyet duyup duymadıklarını içeren sorular yöneltildi. Midilli ile aramızdaki bu geçişler Ayvalık’a ne katkı sağlıyor’ bunu ölçmeye çalıştık. Bunu ölçerken anket içerisindeki önemli noktamız, Midilli’ye geçenler, geçerken ve geri dönüşlerinde Ayvalık’ta konaklama yapıyor mu? Biz bundan konaklama alabiliyor, gece konaklama sayımızı arttırabiliyor muyuz? İkincisi sebeplerini araştırdık, niye bu seyahati yapıyorlar?

“ANKET SONUÇLARINI İLGİLİ KURUMLARLA PAYLAŞIYORUZ”

Nilgün KAYA- Anket sonucunda, Yunan adalarının tatil için neden bu yoğunlukta tercih edildiği ortaya çıktı mı?

Ali UÇAR- Öncelikle karşıdaki konaklama süresini ölçtük. Anket sonuçlarında çoğunlukla günübirlik gidildiği sonucunda varıl. Günübirlik gidişlerde konaklama yapılmadığı için verilerde yanılma olmamasına dikkat edilerek 0 gün şeklinde kodlan. Oran olarak hesapladığımızda toplamda gidilen gün sayısı 820 bulundu, kişi sayısına böldüğümüzde konaklama ortalaması 2,70 oranında çıktı.

Sonuç şu, Yüzde 97.7 oranında turizm faaliyeti için gittiklerini gördük. Kalan

yüzde 2.30 oranı ise iş dolayısıyla gitmekte. Bu adayı neden tercih ettiklerini sorduğumuzda yurt dışı seyahat için tercih eden kişi sayısı 148 (yüzde 27), Hizmet sektörü ucuz olduğu için tercih eden kişi sayısı 143 (yüzde 26), doğası için tercih eden kişi sayısı 111 (yüzde 21), free shop için tercih eden kişi sayısı 47 (yüzde 9), ticaret ve alışveriş için tercih eden kişi sayısı 37 (yüzde 7), girdi çıktı amaçlı giden kişi sayısı 22 (yüzde 4), geleneksel olduğu ve başka ülkeye devam etmek için gidenlerin sayısı 14 (yüzde 3) olarak belirlendi. Yani ilk tercih sebebi yurt dışı seyahati yapmak, ikinci tercih sebebi hizmet sektörünün ucuz olması, üçüncü tercih sebebi doğası, geleneksel oluşu ve farklı yurt dışı seyahati daha kısa sürede gerçekleştirmek. Buradan feribotla 55 dakika, 1 saatte karşıya ulaşıldığı için daha yakın geliyor, uçak seyahatinden daha kısa bir seyahat, ulaşım maliyetleri daha düşük ve kapı vizesi onları teşvik etmiş. Ayvalık’ta konaklama ile ilgili soru sorduk. Yüzde 48 oranında konaklama yapılmıyor. Geliyor, araçlarını bırakıp geçiyorlar. Dönüşte araçlarını alıp gidiyorlar yüzde 23.36 Ayvalık’ta konaklıyor. Bunun da ne kadar olduğunu ölçtük. Ortalama 2.5-3 gün civarında.

Nilgün KAYA- Ayvalık’ta konaklamayı arttırma yönünde Ticaret Odası olarak bir öneriniz var mı?

Ali UÇAR-Ayvalık’ta konaklamayı arttırmak için önerimizi yetkili kurumlarla paylaştık. Geliştirilebilirse güzel olurdu. Midilli’de daha uzun gün içerisinde kalınmasını istiyoruz kapı vizesi ile gidenler, buradan saat 09.00’da hareket ettiklerinde, saat 10.00’da orada oluyorlar. Vize almaları, kapıdan geçmeleri saat 14.00’ü buluyor , bazen 16.00’da çıkanlar oluyor. Bu tabii orada bir gece fazladan konaklama gerektiriyor. Biz istiyoruz ki, biraz erken hareket olsun. Sabah saat 0600- 07.00 gibi buradan hareket etme sağlanırsa bir gün önce Ayvalık’ta konaklama elde etme şansımız var. dönüşü de geç saate attığımız zaman geç dönmenin de Ayvalık’a konaklamada fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Çok yakın olmayan illerden gelenlerin Ayvalık’ta kalacağını düşünüyoruz. Aradaki günü uzatmamız adada geçecek süreyi uzattığı için günü birlik ziyareti daha da arttıracağımızı, karşılıklı bir turizm faaliyeti olabileceğini düşünüyoruz ama bununla ilgili transferi sağlayan firmaların bu konuda çalışmaları ve uyum sağlamaları gerekiyor.

Nilgün KAYA- Bu yıl günlük ortalama bin- bin 500 kişinin geçiş yaptığı Ayvalık’ta,  2023 yılında 30 bin Yunan vatandaşının gelişi dahil 105 bin kişinin geçiş yaptığını öğrendim. İlk kez yapılan bu anket çalışması; tartışma yaratan konunun nedenlerini ve kente yol haritası oluşturma amacını taşıması açısından önemli ancak sayısal veriler ışığında yeterli değil, anket çalışmasını geliştirmeyi ve tekrarlamayı planlıyor musunuz?

Ali UÇAR -Sadece anketle değil, Kente katkı sağlayacak her konuda çalışmaya devam ediyoruz ve edeceğiz.  Ayrıca Midilli-Ayvalık yurtdışı ve yurt içi ortak turizm paketleri oluşturarak, Ayvalık’ta gecelik konaklama ortalamasını arttırma çalışması ve çabası içindeyiz.  Bu konuda turizm meslek komitemiz, acentelerimiz ve otel işletmelerimiz birlikte çalışıyorlar.  Ayvalık için sürdürülebilir, yıla yayılan turizm faaliyetlerini geliştirmemiz, turizmin çeşitlendirilmesi de çok önemli. Bu konuda da ciddi görüşmelerimiz ve çabalarımız var.