AYVALIK ZEYTİNYAĞI AB TESCİLİ İÇİN BAŞVURU YAPILDI

Fotoğraf: Kadri Kaya

Nilgün KAYA

Ayvalık Ticaret Odası, 2006 yılında coğrafi işaret alınan Ayvalık Zeytinyağı’na dünya çapında marka değeri kazandıracak Avrupa Birliği tescili için başvuruda bulundu.
Kalitesi ve lezzetiyle tanınan Ayvalık Zeytinyağı’nın Avrupa Birliği’nde coğrafi işaretle tescillenen ürün olması için çalışmalar yürüten Ayvalık Ticaret Odası, Ayvalık Zeytinyağı’ na AB Tescili alma hedefine bir adım daha yaklaştı. Başvuru 30 Temmuz itibariyle yapıldı.
“COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNÜMÜZÜ KORUMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Ayvalık Ticaret Odası tarafından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 18.03.2004 tarihinde yapılan başvuru sonrası “Ayvalık Zeytinyağı” sınıfında ilk menşe adı olarak ülkemizde coğrafi işaret olarak tescil edildiğini, süreç tamamlandığında Ayvalık ‘ın ülkemizden zeytinyağı ürünü olarak Avrupa Birliği Tescili alan ilk beş içinde yere alacağını kaydeden Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali UÇAR;  “Ayvalık İlçemiz ile özdeşleşmiş, marka değeri olan “Ayvalık Zeytinyağı” ibareli coğrafi işaretli zeytinyağımız bölgemiz ve ebetteki ülkemiz için oldukça önemli bir ürünümüzdür. Yönetim olarak göreve geldiğimizde önceliklerimiz arasında yer alan “Ayvalık Zeytinyağı’nın” AB tescili ile ilgili ciddi çalışma içine girdik ve Ulusal Zeytinyağı Coğrafi işaret tescillerden sınıfında ilki olan “Ayvalık Zeytinyağı” Coğrafi işaretinin zorunlu olan tescil revizyonu üzerinde, Türk Marka ve Patent Kurumu ile yaklaşık 1.5 yıl çalıştık, ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri doğrultusunda tescilimizin revizyonu tamamladık. “Ayvalık Zeytinyağı” coğrafi işaretli ürünümüzün Avrupa Birliği Komisyonunda da korunmasının sağlanması için titizlik ile yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda 30.07.2024 tarihinde başvurumuz, AB Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü gerçekleştirilmiş olup ön incelemesi olumlu bir şekilde tamamlanarak PDO-TR-03304 başvuru numarası ile kayıtlarda yerini almıştır. Ülkemiz coğrafi işaretli ürünler bakımından oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Dolayısı ile coğrafi işaretli ürünlerimizi sadece ülkemizde tescil edilmesinin yanı sıra Avrupa Birliği Komisyonunda tescilinin yapılması da önemli bir husustur. Zira güvenli gıdada Coğrafi İşaretli ürünlere ilgi oldukça artmıştır. Bu güne kadar 24 ürünümüzün Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alınmıştır.  Avrupa Birliği süreci devam eden 53 coğrafi işaret ve 5 geleneksel ürün adı ile ilgili çalışmalar da devam etmektedir. Biz de “Ayvalık Zeytinyağı” olarak artık bu sürece dahil olduk. Yaptığımız bu çalışmanın başta kentimiz olmak üzere, üreticimize, işletmelerimize ve Ayvalık zeytinyağı sektörüne hayırlı olmasını temenni ederiz. Hedefimiz bu süreci bu yıl tamamlamaktır. Ayvalık Ticaret Odası olarak  “Ayvalık Zeytinyağı” nın Avrupa Birliği Komisyonuna başvuru sürecinde ve ürünün denetimlerinde bizlere destekçi olan başta yönetim kuruluma, meclis üyelerimize, ATO Laboratuvar Hizmetleri A.Ş. yönetimi ve personeline, bizlere herzaman destekçi olan Sınai mülkiyet hukuku kapsamında uluslararası mevzuata son derece hâkim olan coğrafi işaret danışmanımız Sn. Huriye Özener’e teşekkür ederiz. Oda seçimlerinde vermiş olduğumuz sözümüzü diğerleri gibi gerçekleştirdik, tüm sözlerimizi de gerçekleştirmeye devam ediyoruz. “ dedi.