AYVALIK YAĞMUR SONRASI YARALARINI SARMAYA ÇALIŞIYOR
Kadri KAYA (Görüntülü haber)
Ayvalık’ta Pazar akşamı başlayıp, Pazartesi günü fırtına ile birlikte yaşanan ve Salı sabah saatlerine kadar süren sağanak yağış, kentin 7 bin 500 dönümlük alanını su altında bıraktı. Ayvalık’a 40 saatte metre kareye 270 kg yağış düştü.
Pazartesi öğleden sonra Ayvalık’ı fırtına ile birlikte vuran sağanak yağış, ilçede yaşamı olumsuz etkiledi. Ara sokakların büyük bölümü ve Altınova başta olmak üzere Küçükköy Sarımsaklı mevkii ve kentin muhtelif yerleri göle döndü. Çok sayıda ev ve iş yerini su basarken çok sayıda araç su altında kaldı. İlçede 5 noktada, sokaktaki suları tahliye için kaldırımlar kazıldı.
HORTUM ÇAMLIK VE SANAYİDE ÇATI UÇURDU, AĞAÇ DEVİRDİ
Karayolları, Çamlık Paşa Limanı, Çamlık yol güzergahında yaklaşık 100 ağacın dalları kırıldı veya devrildi. Çamlık’ta ve Küçük Sanayide yaşanan hortumun çatıları ve çatılardaki kiremitleri uçurduğu, ağaçları devirdiği görüldü. Denizdeki küçük teknelerin bazıları da fırtınada battı. 7 okulun çatı ve pencereleri hasar görürken Altınova Cihan Yorgun Ortaokulu ile Sarımsaklı’daki Mecit Ataklı Orta Okulu alt katlarını su bastığı öğrenildi. Çarşamba günü alınan son bilgiye göre ilçede yaklaşık 200 ev ve işyerini su bastığı belirtildi.
HASAR TESPİT KOMSİYONU KURULDU
Salı günü hasar tespit çalışmalarına başladıklarını belirten Kaymakam Namık Kemal Nazlı, hasar tespiti için Kaymakamlık koordinesinde Ayvalık Belediyesi, İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Balıkesir Büyükşehir Belediyesine bağlı Ayvalık İtfaiye Grup Amirliği katılımıyla bir hasar tespit komisyonu oluşturduklarını söyledi. Komisyon Çarşamba günü Kaymakamlık makamında toplantı yaptı. Hasar tespiti için vatandaşların Alo Belediyem 0850 811 10 10 ile 312 23 08- dahili 156-157 nolu telefonlara başvurabileceği belirtildi.
“7 BİN 500 DÖNÜM ALAN SU ALTINDA KALDI”
Kaymakam Nazlı, “Ayvalık’a Pazar akşamından Pazartesi gününe 56.5 kg, Pazartesi günü ve gecesi toplamda 40 saatte metrekareye 270 kg yağış düştü. Aldığımız bilgiye göre yıllık ortalama yağış miktarımız 400 kg civarındaymış. Bu da yağış miktarının yüksekliğini gösteriyor. E-87 karayolu sel baskını nedeniyle sabah saatlerine kadar kapalı kaldı. Karayolunun etrafındaki işletme ve fabrikalar ile yazlık konutlarda ciddi sıkıntılar söz konusu. Altınova’da sahile doğru sıkıntı söz konusu. TEİAŞ ana trafosunu su bastı. Bölgenin tüm elektriğini kesme söz konusu oldu. Sıkıntıların tespiti hemen mümkün değil. Tarımsal alanlarla ilgili tespit yapmaya çalışıyoruz. Kentin 7 bin 500 dönümlük alanı su altında kaldı. Bunun 5 bin dönümlük alanı ekili tarımsal alan. 700 dönüm zeytinlik alan su altında kaldı. 818 koyun, 29 keçi, 21 büyükbaş hayvan, 37 adet kanatlı, 1 at ve 5 köpek olmak üzere 911 hayvan telef oldu” dedi.
Nikita deresinin acilen ıslah edilmesi gerektiğini belirten Kaymakam Nazlı, “Nikita deresi artık taşımıyor bu kadar yoğun yağışı. Normal görevini yapar hale gelmesi gerekiyor. Bunu da ilgili birimlere bildirebileceğiz. Karayolları bölge müdürümüz E-87’de menfez eksikliği var mı, yapılması gerekenleri belirlemek için geldi. Karayolları yapılması gerekenleri bu sel felaketini dikkate alarak hızlandıracaktır. Biz de yerel yönetimle birlikte E-87 çevresindeki iş yerlerinde bir ihmal varsa bunlar tespit edilip gerekli çalışma yapacağız. Hemen bugünden afet bölgesi ilan edilmez ama belki 10 gün sonra bizim yaptığımız çalışmalarla afet bölgesi olur. Bu dünyanın meselesi sadece Ayvalık’ın meselesi değil. Suudi Arabistan’a Kasım ayında kar yağdı. Ayvalık’ta da bundan sonra iklim değişikliği nedeniyle felaketler olabilir bizim bunlara hazırlıklı hale gelmemiz lazım. İnsandan kaynaklı hatalar varsa bunların bir an önce bertaraf edilmesi gerek. Derenin önüne ev yapılmışsa hiç acımadan bunu kaldırmak lazım. Dereyi değiştiremezsiniz” dedi.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfı olarak gıda ve temel ihtiyaçlar için yardıma başlandığı, Ayvalık Belediyesi’nin de belediyeye ait Boğaziçi Otel’de afette evsiz kalan 70 kişiyi ağırladığı öğrenildi.
BELEDİYE, AFET ACİL YARDIM TALEBİNDE BULUNACAK
Ayvalık Belediyesi olarak Afet İl Müdürlüğüne Afet Acil Yardım talebinde bulunmaya hazırlandıklarını söyleyen Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Bizim müracaatlarımız Kaymakamlığımız başkanlığında devlete zararın karşılanması için devam edecek.Tüm ekiplerimizle yaraları sarmak için koordineli şekilde çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın sigortadan, bankadan ya da afet bölgesi ilan edildiğimizde devlette alacakları yardım için de hasar tespit komisyonunun raporu çok önemli olacak. Bütün kurumlar olarak raporu birlikte imzalayacağız ama şurada yanlış anlaşılma olmasın. Bu komisyon zararı ödemeyecek, gelecek olan yardımlar için vatandaşın elinde bir belge olması için bu rapor hazırlanacak” dedi.
CHP’li Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın’ın Ayvalık’ın afet bölgesi ilan edilmesi talebini hatırlatan ve bölge vekili Mehmet Tüm’ün de aynı talebi yineleyeceğini belirten Belediye Başkanı Gençer, “Tarımda ve hayvancılıkta çok büyük zarar var. Çok sayıda iş yeri ve fabrikalar su altında kaldı. Bu açıdan Ayvalık’ın afet bölgesi ilan edilebileceğini düşünüyorum. Türkiye’de örnekleri var. Bu konuda devletimizden yardım bekliyoruz. Ayvalık çok kıymetli bir ilçe” dedi. Öte yandan toplantı sırasında İktidar partisi bölge vekillerinin arayıp aramadıkları sorusuna Belediye Başkanı aramadıkları yanıtını verirken Kaymakam Nazlı, kendisini sadece CHP’li vekil Namık Havutça’nın aradığını söylemesi dikkat çekti.
AKIN, AYVALIK’TAKİ AFETİ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI
CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, TBMM Genel Kurulunda, Ayvalık’ın Afet bölgesi ilan edilmesini isteyerek, “Ayvalık ilçemizde ev ve işyerlerini su basmış, ulaşımda aksamalar olmuş, cadde ve sokaklar sel yatağı haline gelmiştir. Günlük hayatı durduran yağış tarım alanlarında da su baskınlarına yol açmıştır. Yoğun yağış nedeniyle okullar Ayvalık’ta 1 gün tatil edilmiştir. Belediye Başkanımızla görüşerek ayrıntılı bilgi aldım. Çok şükür ki herhangi bir can kaybı meydana gelmedi. Ancak yaşanan bu felakette ciddi miktarlarda maddi zararlar var. Ayvalıklı hemşerilerimiz ve esnafımız, işyeri sahipleri perişan olmuş durumda. Bu yüzden Ayvalık’ın afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor. Halkımızın bu yönde bir beklentisi oluşmuş durumda” demişti.