Nilgün KAYA
Ayvalık Kent Konseyi olağan genel kurul toplantısında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın doğal sit alanlarının yeniden değerlendirilmesine yönelik çalışmasının ayrıntılarını irdeledi.
İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde 31 Ocak Salı günü saat 17.30’da başlayan genel kurul toplantısında, Kent Konseyi Genel Sekreteri olarak göreve başlayan Galip Bodur’un tanıtılmasının ardından 6 aylık faaliyet raporu sunum eşliğinde anlatıldı. Çalışma grupları projeleri hakkında kısa bilgi verilen toplantıda bir diğer gündem maddesi Tıfıllar Maden Projeleri ve Ali Bey Adası RES’ler hakkında bilgilendirme konusu oldu. Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü’nün olumsuz görüşü ile maden projesinin kabul edilmediği, Ali Bey Adası’na yapılmak istenen RES’lere de izin verilmediği bilgisi katılımcılarla paylaşıldı. Nisan ayında Teferiç Şenlikleri ve Merhum Yazar Ahmet Yorulmaz’ı anma etkinliği için çalışmalara başlandığı açıklandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın doğal sit alanlarının yeniden değerlendirilmesine yönelik çalışmasının sonuçlandığını belirten Başkan Karayelli, yapılan bu değerlendirme ile sit kavramı ortadan kaldırılıp bir takım derecelendirmeler ve farklı kavramlar ortaya çıktığını söyledi ve Resmi Gazetede 25 Ocak’ta yayınlanan kararı okudu. Bakanlığın değerlendirmesine göre Ayvalık’ta daha önce birinci derece doğal sit alanı olan bölgelerin büyük ölçüde 2. Ve 3. Dereceye tekabül eden nitelikli ve sürdürülebilir koruma alanı olarak değiştirildiği açıklandı.
“YEŞİL ALANLARDA YAPILAŞMA İSTEMİYORUZ, MÜCADELE EDECEĞİZ”
Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, “Bir defa bizler bu tür çalışmalarda sivil toplumun görüşünün mutlaka alınmasını, yani kapalı kapılar ardından sadece kamu kurum kuruluşlarına gizli olarak duyurulan bir takım evraklarla görüş alınmasına karşıyız. Bunu bir kez daha buradan hükümet, bakanlık yetkililerine bildiriyoruz. Böyle bütün Türkiye’nin geleceğini ilgilendiren konularda sivil toplumun ve bir çatı kuruluşu olan Kent Konseylerinin görüşlerini mutlaka alınmasını istiyoruz. Ayvalık’ta kesin korunan, önceden birinci derece sit alanı olan yerlerin büyük bölümünün 2 ve 3. dereceye indirildiğini görüyoruz ve çok üzgünüz. Doğal sit alanlarımızın kesin korunması gerektiğini düşünüyoruz. Yapılaşmaya, turizm tesislerine, maden aramalarına, taş ocaklarına açılmaması gerektiğini üşünüyoruz ve bu konuda yasal mücadelemizi ve sivil toplum olarak elimizden gelenleri yapacağımızı bildiriyoruz. Yeşil alanların yapılaşmaya açılmasını kesinlikle istemiyoruz. Birlikte mücadeleye buradan başlamış olalım” dedi.
“ATTIĞIMIZ ADIMIN GERİSİNE DÜŞMEYECEĞİZ”
Geçmiş dönem Kent Konseyi başkanlığını yapan Ahmet Üzgeç ise, “Mahkemede mücadele vereceğiz ve attığımız adımın gerisine düşmeyeceğiz. Bu konuyu kentin her yerinde gündeme getirmek gerekiyor. Eğer bu alanları açarlarsa çocuklarımızla hafta sonu gideceğimiz, yaşayabileceğimiz bir alan kalmayacak. Ayvalık bu konuda belirli bir mücadele içinde olursa, birlikte hareket edilirse, ben geri adım atacaklarını düşünüyorum” dedi.