Nilgün KAYA
Ayvalık’ta alternatif eğitim veren ‘ilk’ okul olmak için 2 yıl önce çalışmalara başlayan Başka Bir Okul Mümkün (BBOM) Ayvalık, atölye çalışmaları ile çocukların keşfetme, gözlemleme ve araştırma becerilerini geliştirmeyi hedefliyor. Masal dinletisi, film izleme ve kitap okuma etkinliğinde eğlenen çocuklar, ‘Bitki harmanlı yaratıcı işler’ atölyesinde bölgedeki bitkileri öğreniyor.
Emine Boyner Kürşat yönetimindeki ‘Bitki Harmanlı yaratıcı işler’ atölyesi, Cunda Adası’ndaki Atölye Patika’da 18 Şubat Cumartesi 14.00 – 16.00 saatleri arasında gerçekleştirildi. 5-12 yaş aralığında 18 çocuğun katıldığı atölye çalışmasında, Ayvalık bölgesinde, orman yürüyüşlerinde ve sokak taşlarının arasında karşılaşılabilecek yabani bitkiler hakkında sohbet edildi. Emine Boyner Kürşat, atölyede çocuklarla birlikte, bitki harmanlarıyla, kendilerinin de güvenle kullanabilecekleri minik merhemler yaptı. Bir merhemin içinde barınan bitkilerin yolculuklarını keşfedip, resimler yapan çocuklar atölye çalışmasında hem öğrendi hem de eğlendi. Çocuklara yönelik atölye çalışmaları kapsamında film izleme ve kitap okuma etkinliği ile Argın Kubin yönetiminde Masal dinletisi düzenleyen BBOM Ayvalık ekibi, Emine Boyner Kürşat’ın ‘Atölye Patika’sının desteğinde, 25 Şubat Cumartesi günü, Saat 13:00-15:00 arası, ‘Kaynasın Cadı Kazanı: Çocuklarla Bitki Harmanlı, Yaratıcı İşler Atölyesi- Banyo tuzu Yapımı’ atölyesi yaptı. 4 ve 5 Mart tarihlerinde ise Çamlık Anaokulu’nda ‘Çocuklarla Yoga, Nefes ve Farkındalık Meditasyonu’ başlıklı atölye çalışması yapılacak. Yaratıcı İşler Atölyelerinin devam edeceği öğrenildi.
25 Ocak 2017’de kooperatifleşen BBOM Ayvalık yönetim kurulu; Emine Boyner Kürşat, Zeynep Çakır Bilkan, Yeliz İlkan Köseoğlu, Süleyman Köseoğlu, Nahide Toros Selçuk, Merve Çelik Somay, Esra Başak’tan oluşuyor.
“BBOM AYVALIK-KOOPERATİF OLMA SÜRECİMİZ: ENGEBELER, HAYALLER VE UMUTLU BİR YOLCULUK”
İlk olarak 2015’in Temmuz ayında bir araya gelen BBOM Ayvalık Yönetim Kurulu, “Amacımız 2017 Eylül’de okulu açabilmek. Son haftalarda öğrenci ve üye sayımız hızlı bir artışa geçti. Ayvalık’ta alternatif eğitim veren ilk’ okul olacağız. Okulun yapım aşamasında her türlü desteğe açığız. İsteyen bağışçılar bursla öğrenci de okutabileceklerdir. BBOM okulları kooperatif okullarıdır. Kar amacı güden ticari kuruluşlar değildir. Tüm geliri sadece okul ve öğrenciler yararına kullanılan, gönüllülük esasına dayalı bir eğitim sistemidir. Milli eğitim müfredatına uyar ancak atölyeleri, demokratik yönetimi ve ekolojik duruşu ile diğer okullardan farklıdır. Her öğrenci birey kabul edilir. BBOM Ayvalık, din, dil, ırk, cinsiyet ve politik ayrım yapmaksızın her çocuğun eşit olduğu inancını kabul eder. BBOM İzmir ve Ankara’dan dostlarımız, daha ilk günden beri bize destek veriyorlar. ‘En zoru bina’ deniyor zaman zaman, katılmıyorum. En zorunu başardık, bir topluluk olmak. Gerisini hep birlikte emek vererek, hayallerimizi kucaklayarak ve etrafımızdakilere de şefkat ve sabırla hayalimizi dillendirerek başaracağımıza inanıyoruz. Şu an BBOM Ayvalık kooperatifi olarak, herkesin katılımına açık etkinlikler, BBOM hakkında sunumlar ve çocuklarla aktiviteler düzenliyor, okulumuza uygun bir mekan araştırmasıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu süreçte yalnız olmadığımızı bilmek, bu güzel hayali paylaşan sizlerle birlikte farklı farklı yerlerde çocuklar için emek verdiğimizin farkındalığı umut verici’ denildi.
Alternatif eğitim, demokratik yönetim, ekolojik duruş ve özgün finansman üzerine kurulu eğitim modelini geliştirme hedefiyle yola çıkan Başka Bir Okul Mümkün (BBOM) Ayvalık Kooperatifi, Ayvalık’ta belli ilke ve değerler ekseninde bir okul kurulması için başlattığı çalışmayı sürdüreceklerini ifade etti.