Nilgün KAYA
‘Birlikte Yeşil Enerjiye’ projesi kapsamında gerçekleştirilen İklim İçin STK Ağı yüz yüze buluşmalarının üçüncüsü Ayvalık’ta düzenlendi. ‘Şiddetsiz İletişim-Savunuculuk’ konulu toplantıya 22 farklı çevre platformunda 60’a yakın temsilci katıldı.
Kuzey Ege’deki çevre platformları arasında bir iletişim ağı kurmak üzere Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından hazırlanan İklim için STK Ağı projesinin üçüncü toplantısı 11 Mart Cumartesi günü Ayvalık Sanat Fabrikası’nda gerçekleşti. İda Dayanışma, Kazdağı Derneği’nin yanı sıra Ayvalık’taki toplantıya Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi, Adatepe Köyü Kültür ve Tanışma Derneği, Edremit ve Küçükkuyu Belediyeleri, Bayramiç Çevre ve Kültür Derneği, TÜKODER Balıkesir, Zeytin Kooperatifi, Yeşil Düşünce Derneği, Balıkesir Sürdürülebilir Kalkınma ve Çevre Derneği, Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği, GÜMÇED, Edremit Kent Konseyi, ÇASEMDER, Çanakkale Troya Çevre Derneği, Ayvalık’tan ise; Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği, Kent Konseyi, Kent Konseyi Kadın Meclisi, Tabiat Derneği, ADD, KASAİD, ÇYDD, AYKÜSAD ve ASD temsilcileri katıldı. Toplantının açılışında konuşan Ayvalık Tabiat Derneği’nden Nebahat Dinler, Sit alanlarının yeninden değerlendirilmesi ve Ayvalık’ın doğal alanlarının en önemli koruyucusu olan sit derecelerinin büyük ölçüde düşürülmesine karşı ilçede verilen mücadele ile Balık Çiftlikleri ve Altın Madenine karşı yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Moderatörlüğünü Eylül Özyürek ve Pınar İlkiz’in üstlendiği toplantıda, Pınar İlkiz, ‘Savunuculuk ve Dijital kampanyalar’ hakkında bilgi verirken, Eylül Özyürek, gönüllülük kavramı, şiddet ve STK’ların birlikte hareket etmesi’ gibi konulara değindi.
“STK’LARIN STK’LARDAN BAŞKA DOSTU YOK”
Gelecek yıllarda STK’ların daha da artacağını söyleyen Özyürek, ‘Çünkü ihlaller arttıkça STK’lara daha çok ihtiyaç duyulacak. Hemen her alanda ihlallerle karşılaşıyoruz. Önemli olan STK’lar olarak ortak bir görüş geliştirebilecek miyiz? STK’ların artması önümüze görev olarak şunu koyuyor; nasıl iletişim kuracağız? STK’ların birlikte hareket etmesine gerek var mı, birbirimize ihtiyacımız var mı sorularına Evet diyorsak, iletişim önemli. Ortak iletişim dili nasıl kurulur. Bunu çözelim. Böyle tehditkâr ve daraltılmış bir ortamda STK’lar daha değerli ve STK’ların STK’lardan başka dostu yok” dedi. Şiddete karşı ilk adımın ailede atıldığına dikkat çeken Özyürek, “Şiddetsiz iletişimin en önemli adımı kabulden geçiyor. Oysa hareket alanımız ret üzerine kuruluyor. Birazcık enerji harcayıp kabullenmeyi öğrenelim. Konuştuğumuz her kelime için şiddet içeriyor mu içermiyor mu diye düşünmeliyiz. Duygu ve düşüncelerimizi şiddetten arındırmalıyız. Şiddetsiz iletişi bir avuç insan savunuyor. Oysa bu okul çağlarından başlanması gereken bir eğitim” dedi.
“STK’LAR İÇİNDE KÖPEKBALIĞI VARSA BİRLİK OLMAZ”
Çatışmalara karşı çatışma çözme taktikleri de veren Özyürek, “Kaplumbağa taktiği var. Etliye, sütlüye karışmaz. Oyuncak ayı taktiğinde olumlu yanıt için sürekli taviz verilir. Köpekbalığı’nda tek önem verilen kişinin kendisidir. Amacı için her şeyi yapar, saldırgan tavır ve kelimeler kullanır. Tilki taktiğinde zeka ve laf ebeliği ile bir taraf diğer tarafın isteklerinden vazgeçmesini sağlar. Baykuş modeli ise sorunu ortaya koymak ve üzerinde fikir birliğine varılması açısından önemli ve uygulanabilir bir taktiktir. STK’lar içinde Köpekbalığı varsa birlik olmaz. Köpekbalığı şans tanımaz. Köpekbalığı STK’lar için uygun değildir. STK’lara önerim her STK içinde sorun çözücü birim kurulması ve sorun çıktığında bu birimin beyin fırtınası yaparak sorunu çözmesi. Böyle olursa parçalanma olmaz” dedi.