Nilgün KAYA
Ayvalık’ta, 3 yıl önce hayata veda eden Gazeteci-Yazar Ahmet Yorulmaz anısına düzenlenen Fotoğraf ve Mübadele Öyküleri yazın yarışmalarının ödül töreni, 10 Mayıs günü İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde yapıldı. Törende, Ahmet Yorulmaz’ın Ayvalık’ın bir değeri olduğu belirtilirken ilçenin tarihi ve doğal değerlerinin korunması gerekliliği mesajı verildi.
Savaşın Çocukları’, ‘Girit’ten Cunda’ya’, ‘Kuşaklar ya da Ayvalık yaşantısı’, ‘Ayvalık’tan Cunda’dan’ adlı kitapları ile tarihten bir dönemi Ayvalık fonunda anlatan ‘Ayvalık’ı Gezerken adlı kitabı ile ilçenin tüm özelliklerini yansıtan merhum Ahmet Yorulmaz anısına Fotoğraf ve Yorumu ile Mübadele öyküleri yarışmaları düzenlendi.
ZEYTİN TEMALI AYVALIK FOTOĞRAFI BİRİNCİ OLDU
Ayvalık Belediyesi, İlçe Turizm Danışma Bürosu ve Kent Konseyi işbirliğinde hazırlanan yarışmada, Fotoğraf Sanatçısı Arif Aşçı başkanlığında, Fotoğrafçı Önder Aksoy, Fotoğrafçı Kadri Kaya, Fotoğrafçı Zeynep Başkurt, Bülent Kürşat, Fotoğrafçı Turan Karakoç, Yönetmen Zafer Par, Mimar Müjdat Soylu, Turizm Danışma Bürosu Personeli Ömer Şancı, Şair Turgut Baygın’dan oluşan jürinin şartlara uygun 80 fotoğraf arasından yaptığı seçimler İsmet İnönü Kültür Merkezi’ndeki törende açıklandı. Yarışmanın birincisi zeytin temalı fotoğrafı ile Şevket Koca olurken İkinci Keysun Çetinkaya, üçüncü ise Yıldırım Alp olarak belirlendi. Jüri Teşvik Ödülü Pınar Aral’a verilirken Ayhan Kalan, Burcu Solmaz, Gamze Oğuztürk, Mustafa Kasırga, Şevket Koca, Metin Uçak, Murat Elmacı ve Sabriye Çelik Mansiyon ödülüne layık görüldü.
Öğrenciler; Ahmet Başol, Derya Korkmaz, Gizem Değirmenci, Nisan Yıldırım, Melisa Gündüz, Fırat Alumert, Selen Erdoğan, Zilan Çelikok, Müge Gürel Fatma Taşkın, Cansu Efe, Ceyda Kurt, Nur Ece Durak, Sümeyye Karaman ve Simge Alan’ın katıldığı Mübadele Öyküleri yarışmasında ise Ayvalık Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Simge Alan ‘Mübadele yolcusu kalmasın’ adlı öyküsü ile birinci olurken Sümeyye Karaman ‘Sevgi bağı’ adlı öyküsü ile ikinci, Nur Ece Durak ‘ Gülcemal’ adlı öyküsü ile üçüncü oldu.
“AYVALIK BİR IŞIK GİBİ PARLIYOR”
‘Ayvalık hakkında her şey’ başlığı altında gerçekleştirilen yarışma ile Ayvalık’ın kültürel, doğal, tarihi değerlerinin belgelenmesi amaçlandığına dikkat çeken Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Ayvalık çok önemli bir kent. Bu kentin her şeyi korunmalı. Ayvalık’ın değerleri, sahip olduğu güzellikleri korunursa bu kenti dünya kenti yaparız. Ayvalık’ta güzel işler oluyor. Ayvalık bir ışık gibi parlıyor. Ayvalık’ın bir hedefi var. Hedef UNESCO” dedi.
Ayvalık Belediyesi Orhan Peker Sanat Galerisi sorumlusu Enver Öksüz’ün sunduğu, Kaymakam Namık Kemal Nazlı, Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı, ADD Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, ÇYDD Başkan Yardımcısı Suat Şerifeken’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin katıldığı törende, Mübadele Öyküleri yarışmasına katılanlara belge veren Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, “Ahmet Yorulmaz Ayvalık’ın bir değeriydi. 3. Ölüm yıldönümünde saygıyla ve minnetle anıyoruz” dedi. Törende, etkinliği düzenleme fikrini veren Gazeteci Oya Uğural’a da teşekkür edildi. Ayvalık Belediyesi
“ESAS AHMET YORULMAZ, AYVALIK’IN KENDİSİ OLAN AHMET YORULMAZ’DI”
Savaşın Çocukları’, ‘Girit’ten Cunda’ya’, ‘Kuşaklar ya da Ayvalık yaşantısı’, ‘Ayvalık’tan Cunda’dan’ adlı kitapları ile tarihten bir dönemi Ayvalık fonunda anlatan ‘Ayvalık’ı Gezerken adlı kitabı ile ilçenin tüm özelliklerini yansıtan merhum Ahmet Yorulmaz ‘ın çok yönlü bir insan olduğunu ifade eden Şair Turgut Baygın, “ Yazardı, gazeteciydi, iyi bir aşçıydı, esas Ahmet Yorulmaz, Ayvalık’ın kendisi olan Ahmet Yorulmaz’dı. Mübadil olan, hepimizin abisi olan Ahmet Yorulmaz’dı. Ve sonuç olarak kitapçı Ahmet Amcaydı. Ayvalık’ın tek kitabevi olan Geylan Kitabevinin kapanması ile ne yazık ki Ahmet Abiyi bir kez daha yitirdik. Bu etkinlik ise onu yaşatacak, bir daha doğumuna neden olacak bir etkinlik” dedi. Şair Turgut Baygın, Ahmet Yorulmaz’la ilgili yazılardan alıntılarla derlediği konuşmasını Yorulmaz için yazdığı şiiri okuyarak noktaladı.