Nilgün KAYA
Ayvalık’ın özgün tarihi yapılarından eski Vergi Dairesi bahçesinde bir süre önce başlayan çalışmalar ‘Tarihi yapı satıldı mı?’ sorusu ile ‘Tarihi yapının bahçesinde beton bina olmalı mı?’ tartışmasına neden oldu.
Ayvalık’ın en dikkat çekici tarihi yapıları arasında olan, yıllardır Vergi Dairesi olarak kullanıldıktan sonra, vergi dairesinin yeni bir binaya taşınmasıyla 2012 yılından bu yana boş duran tarihi yapının bahçesinde çalışma yapılıyor. 1902–1905 yılları arasında Yorgola isimli Rum bir işadamı tarafından Ayvalık’tan demiryolunun geçeceği varsayımı ile otel olarak yaptırıldığı bilinen ve bir dönem hastane olarak kullanılan Ayvalık Vergi Dairesi binasının bahçesi, 2 hafta önce başlatılan çalışmalar kapsamında temizliğin ardından tel örgü ile çevrildi. Mülkiyeti Hazineye ait, Milli Emlak Müdürlüğüne tahsisli yapının bahçesinde yaklaşık 800 metrekarelik alanda devam eden çalışmalar, ‘ilçenin en güzel noktalarından birinde olan tarihi yapının yanında beton yapıların bulunması’ açısından tartışma yaratırken ‘Acaba satıldı mı?’ soruları gündeme geldi.
MOBESE KAMERALI DEPO
Bahçe ve içerisindeki tek katlı binanın Milli Emlak Müdürlüğü tarafından depo olarak kullanılmak üzere düzenlendiği belirtildi. Güvenlik önlemli, mobese kameralı olacak depo ve alanda, göçmen kaçakçılığında kullanıldığı tespit edilen ve el konulan tekne, tekne motoru ile suç eşyası yönetmeliğine göre ele geçirilen çeşitli malzemelerin depolanacağı öğrenildi. Milli Emlak Müdürlüğü’nün bugüne kadar ele geçirilen bu tip malzemeleri hükümet binasında ya da Cunda’daki Su Ürünleri kooperatifine ait çekek yerinde bulundurduğu, depolama alanının 1 ay içinde kullanılmaya başlanacağı da alınan bilgiler arasında.
‘ESKİ VERGİ DAİRESİ BİNASI SATILMADI AMA TALEP ÇOK’
Öte yandan Sakarya Mahallesi’ndeki Neo Klasik tarzdaki binanın satılmadığı ya da kiralanmadığı açıklandı. Ayvalık Belediyesi tarafından ana hizmet binası olarak kullanılmak istenen bina için belediye talebini 2014 yılında tekrarlamıştı. Binanın Sahil Güvenlik tarafından da istendiği ancak konuyla ilgili resmi bir talep olmadığı öğrenildi. Kulislerde binanın, İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından istendiği de konuşulmuş, Başkent Üniversitesi de binanın kullanımını istemiş, hatta ilçeye gelerek binada inceleme dahi yapmıştı. Yüksek onarım bedeli Başkent Üniversitesi’nin talebinden vazgeçmesine neden olmuştu. Binayı otel olarak kullanımını planlayan 5-6 özel talebin yanı sıra Balıkesir Büyükşehir Belediyesi de talep edenler arasında olduğu biliniyordu. Bursa Anıtlar Kurulu’nun bina için sosyal, kültürel amaçlı kullanımı yönünde kararı bulunuyor.