Nilgün KAYA
Ayvalık Park Forumu, 17 Ağustos’ta meydana gelen ve Hakkıbey Yarımadası’nda Tabiat parkı sınırları içinde 20 hektarlık alanın kül olmasıyla sonuçlanan yangının hemen ardından başlatılan ağaç dikim çalışmasının acele verilmiş ve sit derecesinin düşmesine neden olabilecek bir karar olduğuna, doğanın kendi haline bırakılması durumunda kendini yenileyeceğine dikkat çekildi. Tabiat parkının fiilen hiçbir koruması olmadığı vurgulanan toplantıda tabiat parkının rant alanı olmaması için gereken mücadeleye hazır olunduğu da belirtilerek yetkililerden talepte bulunuldu; “Asla dokunmayın, koruma altına alın ve doğanın kendisini yenilemesini bekleyin”
Sarı Zeybek Tesislerinde Salı günü saat 20.00 de başlayan toplantı açılışında yangın ve yangında yaşanan tahribat hakkında bilgi veren Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği’nden Halil Coşkun, Danıştay’ın Ayvalık Adaları Tabiat Parkında 2004 yılı revize planının geçerli olduğunu onaylayan kararından 17 gün sonra yaşanan yangın şaibeli olduğunu belirterek, neden ağaçlandırma konusuna karşı olduklarını açıkladı.
“TABİAT PARKINDA KAZI BİLE İNŞAİ FAALİYET SAYILIRKEN DOZERLERLE GİRİLECEK”
Coşkun, “Tabiat Parkında dozerler ve kepçelerle ağaç dikilmesi doğal halinin bozulması demek. Danıştay, verdiği onama kararında,’Koruma yüksek kurulunun ilke kararları çerçevesinde koruma bölge kurullarınca alınan kararlara aykırı olarak, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ve koruma alanları ile sit alanlarında inşai ve fiziki müdahalede bulunulamaz. Esaslı onarım, inşaat, tesisat, sondaj, kısmen ve tamamen yıkma, yakma, kazı ve benzeri işler inşai müdahale sayılır’ deniyor. Kazı bile inşai faaliyet sayılırken bölgeye dozerler giriyor. Kaygımız bu” dedi.
“TABİAT PARKI KAĞIT ÜZERİNDE FİİLEN HİÇBİR KORUMA YOK”
Yangının kasıtlı mı olduğuna yönelik araştırma yapılması gerektiğini belirten ve 2006 yılında Ayvalık’ta meydana gelen büyük yangın sonrası neler yaşandığını anlatan Ayvalık eski Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, “Aynı senaryo o zaman da yaşandı ama o zaman bu kadar telaş yapılmadı. Kampanya düzenlendi 200 bin lira para toplandı ama Orman Genel Müdürlüğü önümüze set çekti. Tartışmalar oldu. Bizi ağaç dikim işine hiç karıştırmadılar, biz insanlara söz verdik dedik, karayollarının arka kısmında 2 bin 500 fıstık çamının yer aldığı hatıra ormanı oluşturuldu 50 bin liraya. Kampanyadan geri kalan 150 bin Çıraklık Okulu bina yapımına verildi. Bu işler o kadar kolay işler değil. Bu afetlerden bizim kurumlar olsun, demokratik kitle örgütleri olsun, vatandaşlar olsun almamız gereken bazı dersler var. afet olduktan sonra ağaç dikiliyor, tabii ki ağaç dikelim ama rant için yaktılarsa bölgeye sahip çıkalım. 95’te tabiat parkı oldu. 2004 yılında revize planı yapıldı o günden beri 17 bin 950 hektar alanda yangınlar oldu, tekneler giriyor, balık tutuluyor, deniz de tonoz bile yok. Tabiat parkı sadece kağıt üzerinde fiilen hiçbir koruma yok. Burada bir nokta koyup tabiat parkımızda bir daha böyle şeyler yaşanmaması için ortak akılla hareket edilmeli” dedi.
“KARACA SİTESİ YANINDA YANAN ALANDAN OLDUĞU GİBİ BIRAKILAN ALAN ORMAN OLDU”
Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı ve Orman Bölge Müdürü ile görüştüklerini ve Valiliğe bir dilekçe yazdıklarını söyleyen Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği Başkanı Havva Taylan, “Ayvalık ve Tabiat parkının iyiliği için çalışıyoruz, şovda yapmıyoruz. Ağaç dikim kampanyasını görünce şok oldum, ne yapıyorlar dedim. Çünkü oraya ağaç dikilemez. Yangın sonrası ağaç dikimi doğal dokuyu bozar. Karaca Sitesinin yanında yangın olmuştu, yanan alanın bir kısmına ağaç dikildi diğer kısmı olduğu gibi bırakıldı. Ağaç dikilen alan koruluk gibi, olduğu gibi bırakılan alan gerçek bir ormana dönüştü. Bizim talebimiz; oranın asla dokunulmadan koruma altına alınıp tekrar kendini yaratmasını istemektir. Cunda Pateriça’da yangın sonrası da ağaç dikelim kampanyası başlamıştı ki orada endemik bitkiler vardı. Ağaç dikilseydi hepsi yok olurdu. Ağaç dikmek burada çözüm değil, tabii ki ağaç değerli ama yerdeki otlarımız da çok değerli. Sayın valimize durumu anlattık. Yangının iki ayrı yerde çıkması sabotaj olduğunun kanıtı ama bugün dozerlerin girmesi bu kanıtları yok ediyor, durdurulmasını istedik” dedi. Ayvalık Ar-Ge Derneği Başkanı Tuba Aysun da, “Milli parklarda yangın sonrasında asla ağaç dikilemez. Dikim çalışması florayı tamamen yok eden bir çalışma. Ağaç dikimi popülist ve dünyanın her yerinde terk edilen bir yaklaşım. Yapılması gereken bölgenin doğal florasını koruyarak beklemek” dedi.