Nilgün KAYA
Dalaman Çayı’nda rafting heyecanının, yapılacak 7. HES Barajı ile bitmesini engellemek isteyen iki firma sahibi harekete geçti. Muğla Valiliğine başvuran firma sahiplerinden Mehmet Melih Tatlıcı, rafting merkezleriyle HES şirketin toplantı yapması gerektiğine dikkat çekerek, “raftingin yapılabilmesi için barajdan yeterli miktarda suyun, yeterli süre boyunca nehre bırakılmasını kesin şart olarak yazılı taahhüde alınması gereklidir” dedi.
Merkezini Güney Ege Kalkınma Ajansı desteğiyle geliştiren ve devlet desteğiyle geliştirdiği merkezinin dahil olduğu Rafting sporunun devletin izin verdiği HES Barajı projesi ile sona erme tehlikesi altında bulunmasının üzüntüsünü yaşayan Extatlon Rfating Center (Haydi Kampa) merkezi sahibi Melih Mehmet Tatlıcı, bu durumu engellemek için girişimde bulundu. 229 km’lik Dalaman Çayı’na yapımı planlanan Narlı Barajı ve 7. HES Projesinin, bölgeye ekonomik ve turizm açısından önemli girdi sağlayan Rafting Sporunun bitirme tehlikesine karşı harekete geçen Haydi Kampa ve Doğadayız Firmaları ‘Dalaman Çayında Rafting bitmesin’ diyerek Muğla Valiliği ile diğer yetkili kurumlara dilekçe ile başvurdu. Projeyi yapacak şirket ile bundan etkilenecek tüm bileşenlerin ortak toplantı yapmasını isteyen firma sahipleri barajın hem raftingi hem de bölgenin doğasını olumsuz yönde etkileyeceğini ifade etti.
“DÜNYANIN BİRÇOK NOKTASINDAN GELEN TURİSTLER RAFTİNG İLE BÖLGEYİ TANIMA FIRSATI BULUYOR”
Extatlon Rafting Center sahibi Mehmet melih Tatlıcı, “Bu bölgede Dalaman Çayı’nda 8 yıldır rafting faaliyeti ile uğraşıyoruz. 2014 yılında bu rafting faaliyetlerimiz sonucunda Güney Ege Kalkınma Ajansından ciddi bir hibe desteği aldık ancak şu anda rafting faaliyeti bölgede yapılacak HES Projesi ile tehdit altında. Çok sayıda rafting rehberi, çok sayıda köylü, çok sayıda sportmen bu işten ekmek yiyor. Ülkemizin birçok noktasından gelen katılımcılar ve dünyanın birçok noktasından gelen turistler rafting faaliyeti ile birlikte bu sporu ve bölgeyi tanıma fırsatı elde ediyor. Şu anda bunların hepsi maalesef bitme noktası ve tehdidi altında. Bizim arzumuz rafting sporunun bitmemesi, bu faaliyetinin sonlanmaması, eğer bir baraj yapılacak ve bir HES kurulacaksa bunun mutlaka bu raftingin devamı yapılacak şekilde sağlanmasını istiyoruz” dedi.
“HERHANGİ BİR KAMU YETKİLİSİNDEN BİLGİ ALAMADIK “
Raftingin bitmemesi için Doğadayız Firması sahibi Mustafa Kaya ile birlikte Belediye, Kaymakamlık ve Valilik nezdinde girişimlerde bulunduklarını açıklayan Mehmet Melih Tatlıcı, “Raftingin bitmemesi için hem kamu hem de basın anlamında görüşmelerimiz oldu. Burada faaliyet gösteren firmalar oldukça rahatsız ve bilgisi yok. Daha önemlisi buradaki projenin nelere yol açacağı ne kadar süreceği , ne zaman başlayacağı, raftingin bitip bitmeyeceği konusunda kimsenin bilgisi yok ve herhangi bir kamu yetkilisinden de bilgi alamadık. Bizim girişimlerimiz sonucunda Muğla Belediye Başkanlığı Valiliği ve Dalaman Kaymakamlığı ile Bölge milletvekillerine hem yazılı hem sözlü müracaatlarda bulunduk. Umarım buraya projeyi yapacak firma yetkilileri de isteklerimizi olumlu karşılar ve yoğun sezonda günde en azından bir buçuk saatlik su bırakma ile bu raftingin bitmemesini sağlar. Bütün arzumu, dileğimiz bu yönde” dedi.
“RAFTİNG SPORU, BÖLGENİN TURİZMDE CAZİBESİNİ ARTTIRIRKEN, BÖLGE İNSANI İÇİN DE ÖNEMLİ BİR GELİR VE İSTİHDAM KAPISI OLUŞTURMAKTA”
Muğla Valiliğine yapılan başvuruda, ‘Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin Rafting yaptığı Dalaman Çayındaki yeni baraj projesi nedeniyle Rafting sporu yok olma tehlikesi altında. 2011 yılında Akköprü Barajı sebebiyle kapanan R2 parkuru yerine, 2012 sezonundan itibaren kullanılan Dalaman İlçesine bağlı Narlı köyünde başlayıp, Meşebükü mevkiinde sona eren ve R3 Parkuru olarak adlandırılan Rafting parkuru da yeni baraj projesi nedeniyle kapanma tehlikesi yaşıyor. Ülkemizde turizme açık olan sayılı Rafting parkurlarından biri olan Dalaman Çayı; gerek Fethiye, Dalaman, Dalyan ve Marmaris gibi yoğun kitle turizmi yapılan bölgelere olan yakınlığı, gerekse de parkurun heyecan katsayısının yüksek olması sebebiyle Doğa Sporları Turizmi açısından büyük önem arz etmektedir. Yurtiçi ve yurtdışı bölge tanıtımlarında da sıkça kullanılan Rafting sporu, bölgenin turizm açısından cazibesini ve değerini arttırırken, bölge insanı için de önemli bir gelir ve istihdam kapısı oluşturmaktadır. Rafting sporu sayesinde başta Seyahat Acenteleri olmak üzere, ulaşım firmaları, restoranlar, gıda tedarikçileri ve yerel halk fayda sağlamakta, bölgenin gençleri için istihdam olanakları sunmaktadır. Rafting sporu başta Narlı ve Gürleyk köyleri olmak üzere, bölgenin tüm kırsal köyleri için bir fırsattır. 2016 sezonunda yaklaşık 15.000 turistin Rafting yaptığı Dalaman Çayında, nehir ıslah çalışmalarının yapılması, ulaşımın daha düzgün hale getirilmesi ve daha iyi bir tanıtımla bu sayının yılda 50.000 turiste çıkması hiç de zor değildir. (R2 parkurunda bu rakamlara ulaşılıyordu) Ancak elimize ulaşan bilgi ve belgelerde R3 parkurunun tam ortasında, Maden denilen alanda yeni bir (HES) baraj projesinin ön lisans aldığı ve kesin onayla birlikte baraj inşaatının yakın zamanda başlayacağı bilgisi yer almaktadır. Bu barajda toplanan sular borularla parkurun bitiş noktasında bırakılacak ve parkurun önemli bir bölümünde artık su geçişi olmayacaktır. Bu baraj hem Rafting Sporunu bitirecek, hem de bölgenin doğasını olumsuz yönde etkileyecektir. Gürleyk köyünün tamamı ile Narlı köyünün büyük bir bölümü bu barajı istememektedir. Turizm firmaları, Seyahat Acenteleri, Ulaşım Firmaları, Restoran ve Tedarikçiler, Doğa Severler de bu barajı istememektedir. Rafting Bitmesin. Şayet bu baraj yapılacaksa bile hem inşaat aşamasında, hem de işletme aşamasında Rafting sporunun yapılabilmesi için gerekli şartların yüklenici firmayla yapılan sözleşmeye eklenmesi veya Rafting için su verilmesini yazılı taahhüde bağlanması elzemdir. Rafting sezonunda, raftingin yapılabilmesi için barajdan yeterli miktarda suyun, yeterli süre boyunca nehre bırakılmasını kesin şart olarak yazılı taahhüde alınması gereklidir. Bu konuda hem DSİ, hem de Valilik nezdinde gerekli girişimlerde bulunup, ön lisans almış bu projede zaman kaybetmeden bu gerekliliklerin sağlanması gereklidir’ deniliyor.