Nilgün KAYA
Denizlere verilen zararı minimize etmek, balıkçıları bilgilendirip kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2 yıl önce Balıkesir’de ilk olarak Ayvalık’ta başlattığı ‘Denizlerin terk edilmiş av araçlarından temizlenmesi projesi’ devam ediyor. 2 milyon lira harcanarak 15 bin dekarlık alandan 300 bin metrekare hayalet ağ temizlenen projenin 1 yıl daha devam edeceği açıklanırken bölgeye denizler kadar kırmızı mercanların da önemi hatırlatıldı, balıkçılara ‘Ekmek teknenizi koruyun’ mesajı da verildi.
Benzeri sadece Kızıldeniz’de bulunan Ayvalık denizlerindeki Kırmızı mercanlar hayalet ağlardan temizleniyor. Başta İstanbul olmak üzere ülkedeki deniz alanlarının hayalet ağ olarak bilinen terk edilmiş ağlar ve av aralarından temizlenmesi projesinin 2015’te Ayvalık’ta başlatılan ayağı devam ediyor. Proje kapsamında Pazartesi günü saat 10.30’da Cunda Adası’ndan gemiyle İlyosta Adası Güneş Sığlığına gidildi.
Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Balıkesir Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Murat Kınay, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Gıda Tarım Hayvancılık Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, GTH Balıkesir İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, GTH İl Müdür Yardımcısı Kurtuluş Candan, GTH Ayvalık İlçe Müdürü Mehmet Uysal, GTH İlçe Su Ürünleri Biriminden Fatih Erdoğan, Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ramazan Çelebi, Su Ürünleri Şube Müdürü Mesut Işıkara, Tarım Kredi Bölge Müdürü Vedat Altın, Tarım Kredi Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Pullu, Kalkınma Bakanlığı Planlama Uzmanı Emrah Hatunoğlu, Tarım Bakanlığı STRATEJİ Geliştirme Başkanlığından Oğuzhan Güler, TAGEM ‘den Muharrem Aksungur, BSGM Proje Koordinatörü Murat Ulama, Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe Başkanı Hasan Kıtay katıldı.
“ MİLYON LİRA HARCANARAK 15 BİN DEKAR ALANDAN 300 BİN METREKARE AĞ ÇIKARILDI”
Gıda Tarım Hayvancılık Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, “ Denize atılmış ve takılmış kalmış ağların hayalet ağ yapmasını engellemek, doğal resif niteliğinde bulunan kayalıkların üstünün açılıp balıkların tekrar diğer su ürünleri ile birlikte o bölgede saklanıp üreyebilecekleri tekrar kazandırmak için av faaliyetleri sonrasında denizlerde takılan ağları çıkarıyoruz. Bu faaliyetlerimiz İstanbul, Çanakkale, Bursa, Mersin ve Adana açıklarında devam etti. Ayvalık açıklarındaki kayalıkları da temizliyoruz. Özellikle kırmızı mercanların bulunduğu bu açıklar, bölgeler bizim için önemli. Bakanlığın bütçesinden 2 milyon lira harcanarak 15 bin dekar alan tarandı denizlerimizde ve bu bölgelerde yaklaşık 300 bin metre kare ağ temizlendi. Ayrıca 2 bin civarında pinter sepet dediğimiz doğaya, denizlere zararlı malzemeler temizlendi. Bu sayede GTH Bakanlığı misyonu içinde sadece üretime değil çevreye, balıkçılığa etkili olan projeleri de destekliyoruz” dedi.
“BALIKÇILARIMIZ, DALGIÇLARIMIZ AĞLARI BULDUKLARI ZAMAN BİZE BİLDİRİNLER”
GTH Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın talimatıyla süresi uzatılan projeyi önümüzdeki yıl da sürdüreceklerini ifade eden Atalay, “Balıkçılarımızdan, halkımızdan ve çevreye duyarlı dalgıçlarımızdan isteğimiz bu tür ağları buldukları zaman il ve ilçe müdürlüklerine bildirerek bizim işimizi kolaylaştırmaları çünkü o ağları temizleyeceğiz. Zaten onların desteği ile bu kadar başarılı oldu. Balıkçılarımız da zaten ağlarını denizde bırakmak istemiyor ama hava koşulları ya da takıldığı zaman bırakıyorlar. Biz bunu dalgıçlar ya da robot dalgıçlar aracılığı ile çıkartıyoruz. Ayvalık bizim için özel bir lokasyona sahip, özellikle bu bölgedeki kırmızı mecra bizim için değerli zaten koruma altında. Bunun daha gelişmesi ve belirli bir potansiyele geldiği zaman değerlendirilmesi açısından Ayvalık’a özel bir önem veriyoruz. Ayvalık’ta da projemiz devam edecek” dedi.
“EKMEK TEKNEMİZİ KORUYALIM”
Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, “ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın güzel bir uygulaması için buradayız. Denizlere terk edilmiş av malzemelerinin denizin doğal yaşamındaki olumsuzlukları kaldırmak, ağ ve benzeri av malzemelerinin deniz hayatını olumsuz olarak etkilemesini ortadan kaldırmak adına buradayız. Ayvalık açıklarında 3 yıldır devam ediyor bu çalışma. Bir vesile ile denize bırakılmış av malzemelerinin temizlenmesi için bu bölgedeyiz. Doğal yaşamın daha kolay devam ettirilmesi ve daha fazla balık için bu projenin öncelikle bakanlığımızın bizim ilimizi tercih etmesi ve ilimizde uygulanmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz” dedi. Vali Yazıcı Balıkçılara da mesaj vererek, “Balıkçılarımızın öncelikle av malzemelerini sintine ve benzeri atıklarını asla ekmek yedikleri alan olan denize bırakmamasını diliyorum. Bol kazançlı avlar diliyorum ama ekmek teknemizi koruyalım” dedi.
“DENİZ CANLILARININ ARTTIRILMASINA YÖNELİK GÜZEL BİR PROJE”
Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, “Tarım bakanlığımızın yapmış olduğu güzel çalışmalardan birinden beraberiz. Deniz dibinde deniz hayatının önündeki en büyük engellerden biri olan terk edilmiş av malzemelerinin temizlenmesine yönelik bir çalışma gerçekleştiriliyor. Bu malzemeler uzun süre deniz altında kalıp deniz canlıları için tehlike arz ediyor. Deniz altında kalan malzemeler bu proje ile temizlenmiş olacak ve deniz canlılarının arttırılmasına yönelik güzel bir çalışma. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi. Rahmi Gençer, “Gerçekten güzel bir temizlik oldu. Denize bırakılmış ağlar çok büyük zarar veriyor. Bunların temizlenmesi çok önemli. Ayvalık çok özel bir bölge hem yaşayan su altı canlıları hem de kırmızı mercanlar açısından. Yaşayan bir deniz ve yaşayan bir su altı var. Popülasyon gayet güzel. Bırakılmış ağlar bu canlılara zarar veriyor ve bunları yok ediyor. Bu nedenle projeyi uygulayan tüm bakanlık personeline teşekkür ediyoruz. Projenin devamını bekliyoruz.
Proje kapsamında denize kıyısı olan 28 ilde son 5 yılda kaybolan av araçlarına ve kaybedildiği yerlerin belirlenmesine yönelik 400 balıkçı ve balıkçı örgütlerinin temsilcileriyle yüz yüze görüşülerek ön saha çalışması yapıldı. Bu ön çalışmada 650 lokasyonda, 585 km uzatma ağı, 44 adet gırgır ağı ile 20 adet trol ağının kaybolduğu bilgisi alındı. 2015 yılında 3 milyon metrekare alanda çalışma yapılırken, av araçlarının yoğun olarak kaybolduğu Adana, Hatay, İstanbul ve Muğla illerinde pilot uygulama ile belirlenen av araçları ortamdan uzaklaştırıldı. 2015 yılında 500 bin lira kaynak ayrılan proje Balıkesir’in yanı sıra Hatay, İstanbul, Mersin ve Sinop’ta uygulanmakta. 2015 yılında 16 lokasyonda çalışma yapıldı. 69 dalış yapıldı. 40 dekar alan tarandı. Çesitli türlerde 3.500 metre kare ağ. 2016 yılında 9 lokasyonda 2.350 dekar alan tarandı. 4050 metre kare ağ çıkarıldı. Ayrıca 2 adet trol takımı, 500 metre parakete ağ çıkarıldı. 2017 yılında 8.500 metre kare ağ, 3 parça uzatma ağı, 1 adet gırgır ağı 10 dalış yapılarak çıkarıldı. Özellikle resif bölgelerinde terkedilmiş av araçlarının temizlenmesine devam edilmektedir.. Balıkesir, bu çerçevede, Marmara ve Ege denizine kıyısı olması nedeniyle de en fazla avcılığın yapıldığı illerden biri.