Nilgün KAYA
Balıkesir Üniversitesi Ayvalık Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine kenti tanıtmak için düzenlenen konferansta, Emekli Tarih Öğretmeni Şerif Bacık, Osmanlı ve Cumhuriyet yıllarında Ayvalık ve eğitim konusunda bilgi verdi.
Okulun tanıtımın ve sosyal faaliyetlerinin arttırılması ile okul-sektör işbirliği sağlanması hedefleriyle yeni akademik yıla başlayan Müdür Doç. Dr. Hasan Hüseyin Şahan yönetimindeki Balıkesir Üniversitesi Ayvalık Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine ilk olarak Ayvalık anlatılıyor.
Okul Öğretim görevlileri ve öğrenciler için düzenlenen konferans, 12 Ekim Perşembe günü saat 13.00’te başladı. Konferansa Okul Müdürü Doç. Dr. Hasan Hüseyin Şahan, Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Figen Furtuna, Yüksekokul Sekreteri Ahmet Öztürk, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Emekli Tarih Öğretmeni Şerif Bacık, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde Ayvalık ve ilçedeki eğitime yönelik detaylı bilgi verdi. 1900’lü yılların başında 30 bin kişinin yaşadığı Ayvalık’ta, 4 konsolosluk ve 4 banka olduğunu belirten emekli Öğretmen Şerif Bacık, “Yüz sene önce küçük bir kasabada dört konsolos ve dört bankanın ne işi olabilir. Demek ki ticaret o kadar fazla. Avrupa ülkeleri ile temas o kadar yoğun” dedi.
“MÜBADELE PERİŞANLIK”
Osmanlı döneminde kasabadaki Rumların Latin harfleri ve sayıları kullandığı için 1900’lü yıllardan kalma evlerde kapı üstlerindeki rakamların Osmanlıca değil bugün kullanılan rakamlar oluğunu belirten Şerif Bacık, mübadele konusuna da değindi. 1923 yılındaki mübadele uyarınca Anadolu’da yaşayan Ortodokslarla Yunanistan’da yaşayan Müslümanların yer değiştirdiğini, kasabaya 25 binin üzerinde kişinin geldiğini belirtti. Bacık, “Girit’ten, Midilli’den, Selanik ve Florna’dan kapaymış kapısını gelmiş insanlar. Mal mülk, para yok. Perişanlık. Allah kimseyi yerinden yurdundan göç zorlamasın” dedi. İlçedeki eğitim durumuna değinen Bacık, dönemin okulları ve ilk yıllarda hangi öğretmenlerin görev yaptığına ilişkin detaylı bilgileri öğrencilerle paylaştı. 1923-1924 yılında Kazım Karabekir Paşa’nın dergide yayınlanan komedi oyununun 1924’te Ayvalık’a gelişinde paşa huzurunda öğrencilere oynandığını anlatan Bacık, “Lozan anlaşması uyarınca Ayvalık2a göç eden ve Ayvalık halkını oluşturan mübadillerin ilk işi, okuma çağında olan ve geldikleri yerlerde okulları kapandığı ya da okuma imkanı bulamadıkları için çocuklarını, özlemini çektikleri okula, Cumhuriyet’in okuluna devam ettirmek olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ayvalık, memurlar ve birkaç aile dışında Rumların yaşadığı bir kasabaydı ve resmi Türk okulu yoktu. 1923’te Ayvalık Kaymakamı Azmi Bey ile Maarif Müfettişi Hacı Bekir Efendi tarafından Zükur Numune İpdiai Mektebi (Cumhuriyet Erkek İlkokulu) açıldı” dedi.