Nilgün KAYA
Yıllardır kirliliği hakkında konuşulan, 2013’te binlerce balığın ölmesiyle son olarak ta Ayvalık Sarımsaklıda denizin kapkara olmasına yol açmasıyla gündeme gelen Nikita’nın kirli suları, vidanjörlerle çekiliyor.
5 yıl önce toplu balık ölümleri yaşanan, sudaki arsenik oranı yüksek çıkan Nikita Deresinde Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan’ın girişimi ile DSİ 25. Bölge Müdürlüğü ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresince temizlik çalışması yapılıyor.
Ortaklaşa çalışma yürüttüğünü kaydeden Kaymakam Gökhan Görgülüaslan, “Yapılan çalışma oradaki kötü kokuyu önlemek ve atığın denize karışmasını engellemek. Yaz sezonu gelmeden o kokuyu giderelim, dere dibindeki o kirli tabakayı alalım istiyoruz” dedi.
“YILLARIN AYIBI BU AYIPTAN KURTULMAMIZ LAZIM”
Ayvalık’ın doğasının güzelliğine ve korumanın önemine her fırsatta değinen Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise, “Bir an önce ıslah projesi uygulanması gerekiyor. Yılların ayıbı. Bu ayıptan kurtulmamız lazım” dedi.
NİKİTA’DA SEZON ÖNCESİ TEMİZLİK ÇALIŞMASI
2 Mayıs Çarşamba günü başlatılan çalışma kapsamında bölgeye BASKİ tarafından gönderilen 5 vidanjör, DSİ Mühendisi denetiminde kötü koku yayan kirli suyu denize akmadan deşarj etmeye çalışıyor. Vidanjörler tarafından çekilen derenin kirli suyu, Küçükköy Badavut mevkiinde bulunan biyolojik Atık su Arıtma Tesisinde tamamen boşaltılan bir havuza aktarılıyor. 2 gün içinde 810 ton kirli suyun çekildiği, Cuma günü de devam eden çalışma kapsamında çekilen su miktarının bin 200 tona ulaştığı öğrenildi.
2 yıl önce hazırlanan Nikita Deresi ıslah projesinde geçtiğimiz yıl Aralık ayında yapılan ihalenin iptal edildiği önümüzdeki aylarda tekrar yapılması için çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden DSİ 25. Bölge Müdürü Rahmi Sahin, kapsamlı bir ıslah projesinin gündemde olduğunu söyledi. Şahin, çalışmalara önümüzdeki hafta da devam edileceğini kaydetti.
“BİR ZAMANLAR SU İÇİLEN YER KURBAĞALARIN BİLE YOK OLDUĞU DEREYE DÖNDÜ”
Nikita Deresindeki kirliliğin boyutlarının araştırılmasını ve kirleticinin önlenmesini isteyen Ayvalık Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Havva Taylan, “Küçükköy Merası olan Nikita Deresi çevresinde bir zamanlar koyunlar su içer, çobanlar koyunlarını orada yıkardı. Şimdilerde kurbağaların bile yok olduğu bir dereye dönüştü. Kendi başına bir değer olan Nikita Deresi, bırakın değer olmayı; çevresine zarar veren, Sarımsaklı denizini kirleten bir yapıya dönüştü. Sanayinin gelişmesine tabi ki karşı değiliz. Ancak sanayi gelişirken doğaya saygılı davranmak zorundadır. Bu saygıyı da denetim görevinde olanlar sağlayacaktır. Arıtmaların çalışmadığı bir gerçekken, denetimlerde arıtmalar çalışıyor denmesi kabul edilir değildir. Zeytin karasuyunun organik sıvı gübre üretimine dönüştürülmesi bugün gerçek çözümken; sadece Nikita Deresinin temizlenmesi geçici çözümdür. Köprü yapıp Ayvalık iç denizinin temizlenmemesi gibi. Ayvalık’ın gerçek çözümlere ihtiyacı vardır. Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği olarak her zaman yapılanların takipçisi olacağız.
12 Ocak 2018’de Adil Buluş’un ihbarı ile tüm çevre dostları ayağa kalkmış ve mücadeleyi başlatmışlardır ve mücadeleyi sürdürmeye devam edeceklerdir” dedi.