CENNET KOYU’NDA YANAN AĞAÇLAR, FARKINDALIK İÇİN SERGİLENDİ

Nilgün KAYA

Ayvalık Orman İşletme Şefliği, Cennet Koyunda 17 Ağustos 2017 ‘de meydana gelen ve 20 hektar alanı kül eden yangında zarar gören ağaçlardan bazıları Cumhuriyet Meydanı’nda sergiledi. Orman yangınlarıyla mücadelede en önemli unsurun yangın çıkmasını engellemek olduğunu ifade eden Ayvalık Orman İşletme Şefi Deniz Meltem, “Bu çalışma ile farkındalık yaratmak istedik çünkü Yangınların engellenmesi, önleyici tedbirler almakla birlikte vatandaşlarımıza gerekli eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları ile mümkün olabilir” dedi.

Şeytan Sofrası mevkii, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırı içinde bulunan Hakkıbey Yarımadası Cennet Koyunda 17 Ağustos 2017’de çıkan yangında yanan ağaçlardan beş adedi, 16 Mayıs Çarşamba günü Cumhuriyet Meydanı’nda sergilendi.

ORMAN YANGINLARININ ÖNLENMESİ İÇİN VATANDAŞLAR BİLGİLENDİRİLDİ

Orman yangınlarına karşı, sosyal bir farkındalık yaratabilme ve dikkat çekmenin amaçlandığı sergi sırasında, Ayvalık Orman İşletme Şefi Deniz Meltem, Orman Muhafaza memurları Kemal Güzel ve Sabri Acar ile şeflik personeli ağaçları merakla inceleyen vatandaşlara yangınların önlenmesi için dikkatli davranma konusunda gerekli uyarılarda bulundu. Ayvalık’ta 17 Ağustos yangınında 20 hektarlık alanda, 9 bin 80 ağacın yandığı öğrenildi.

“14 SENE BOYUNCA BAKTIĞIMIZ AĞAÇLAR 1-2 SAATTE YOK OLDU”

Yangında tahrip olan 10-14 yaşındaki kızılçamların yer aldığı sergide,  ‘yanan ormanlar değil geleceğimizdir’ denildi.  Ayvalık Orman İşletme Şefi Deniz Meltem, “Ayvalık ve Gömeç ilçelerimizde son on yılda çıkan orman yangınlarında 522,4 dönüm alanımız yandı. Maalesef ki çıkan bu orman yangınlarının ağırlıklı olarak sebebi insan kaynaklı olup, ihmal ve dikkatsizliktir. Orman yangınlarıyla mücadelede en önemli unsurlardan bir tanesi, yangın çıkmasını engellemek için önleyici tedbirler almakla birlikte, vatandaşlarımıza gerekli eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları ile mümkün olabilecektir. Buradaki ağaçlar 12-14 yaş arasında ağaçlar. Tohumdan fidana, fidandan toprakla buluşmasından sonra 14 sene boyunca biz bunlara gözümüz gibi baktık. Bakımlarını yaptık. Yok olması sadece 1-2 saati aldı. 14-20 senenin emeklerini bir iki saat içinde yok etmeyelim. Yok eden insanlar olmayalım. Sebebi bizler olmayalım. İnsanlarımızın bu konuda daha duyarlı ve bilinçli olmalarını istiyoruz” dedi.  Yangın sezonunun başladığını söyleyen Şef Meltem, “gözümüz kulağımız olarak en ufak bir duman gördüklerinde 177 Orman Yangın hattına bildirmelerini istiyoruz.7/24 devriye gezerek uyarıda bulunuyoruz” dedi. Sergiyi inceleyenler vatandaşlar, yangınların üzücü sonuçları olduğunu ve ormanlarda dikkatli davranılması gerektiğini söyledi.

“MİLYONLARCA CANLININ YAŞADIĞI ALANI BİR İNSAN NASIL YAKABİLİR?’’

Alandaki sergiye uğrayan, ormanların dünyadaki en önemli varlıklardan olduğunu kaydeden Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, orman yangınlarını facia olarak nitelendirdi ve en korkulan durumlardan olduğunu söyledi.  Gençer’’ Özellikle Ayvalık zeytinlerle ve çam ormanlarıyla çevrili. Orman yangınlarını üzüntüyle karşılıyoruz. Bazen insan eliyle yapıyor daha da acıtıyor. Milyonlarca canlının yaşadığı alanı insan nasıl yakabilir? Bu insanı düşündürüyor. Önemler alınmalı ancak, herkes  ormanına sahip çıkmalı bekçisi olmalı. Geleceğimiz doğadır. Doğa eğer biterse insanın da geleceği kalmaz.  Kontrolsüz alanlarda mangal yaktırmamak gerekiyor Atatürk Orman Koruluğu. Mesire alanlarında tedbirli olduğumuz için yangın olmuyor. Halkımızı uyarmamız gerekiyor Mesire alanı gibi yerlerde  mangal yakılması gerekir. Çevremizdeki ormanlar kızıl çam ve çok çabuk yanabiliyor. Altındaki pürçekler de çabuk alev alıp yayılabiliyor. Çok dikkat etmememiz gerekiyor. Bugün bu  etkinliği yapan Ayvalık Orman Şefliğine ve ekiplerine çok teşekkür ediyorum. İnsanlarımızın bu önemli konuyu daha iyi algılamasına yardımcı olacağına inanıyorum’’dedi.