ALTINOVA DENİZİNDE MADEN ARAMASI İÇİN ÇED SÜRECİ BAŞLADI

Nilgün KAYA

Ayvalık Altınova beldesi açıklarında denizin içinde demir madeni işletilmesi projesine yönelik yöre halkının tepkisi sürerken şirketin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yaptığı ÇED başvurusu kabul edildi ve ÇED süreci başlatıldı. Konuyu Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisinde gündeme getiren Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, denizlerin yaşam alanı olduğunu ve talan ettirmeyeceklerini bir kez daha vurgulayarak, “Madene ‘Hayır’ diyoruz. Bize rağmen kimse burada maden arayamaz” dedi.

Altınova denizi açıklarında, demir cevheri (manyetit) arama ve çıkarmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuran Densan Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş ‘nin projesi ile ilgili ÇED süreci 17 Eylül günü başladı.  Konuyu Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi oturumunda gündeme getiren Belediye Başkanı Rahmi Gençer,  maden aramanın vereceği zarara dikkat çekip, Ayvalık halkının madene karşı olduğunu hatırlatarak Büyükşehir Belediyesi’nden destek istedi.

“DENİZ EKOSİSTEMİ İÇİN ÇOK RİSKLİ”

Maden aramanın deniz ekosistemi için çok riskli olacağını vurgulayan Başkan Gençer, “ÇED raporu süreci başlatılmış. Bu şu demek, Altınova sahili yazlıklarla dolu, insanlar aynı zamanda balık tutuyor. İnsanlar denize giriyor. Bu maden şirketi 1608 hektarlık alanda, biz denizin içinde 1-1.5 metre denizi kazıyacağız. Demiri çıkartacağız, mıknatıslarla ayrıştıracağız. Geri kalan cürufu tekrar denize dökeceğiz diye bir teknik bulmuşlar. Bu Türkiye’de bugüne kadar uygulanan bir sistem değil. Bunun ÇED süreci başladı. Kurumlara görüşleri sorulacak. Muhtemelen Büyükşehir Belediyesine de sorulacak. Lütfen buna karşı çıkalım. Bu bütün ekolojimizi denizlerimizi, canlıları ve sahilimizi mahvedecek. Devlet, Altınova sahiline son yıllarda büyük paralar harcayarak mendirekler yaptırdı. Orada erozyon vardı, buna karşı durmak için mendirekler yapıldı. Bu kadar önem verdiğimiz sahilde denizin içinden maden çıkarmak amacıyla denizi berbat etmek, oradaki yaşamı öldürmek ve posasını orada bırakmak deniz için çok kötü bir durum. Ben,  rica ediyorum Büyükşehirden hep birlikte karşı gelmeliyiz bu ÇED sürecinde görüş sorulurken. Kamuoyunu aydınlatmak adına hepimiz birlik olmalıyız” dedi.

AYVALIK, MADENE KARŞI TEK YÜREK

Ayvalık, Altınova ve Küçükköy halkı, 15 Mayıs tarihinde Belediye Başkanı Rahmi Gençer önderliğinde toplanarak, Altınova sahilinden maden çıkarmak isteyen şirketi protesto etti. Sahilde insan zinciri oluşturulan protestoda,  ‘Altınova’da madene geçit yok, yaşam alanlarımızı hep birlikte koruyacağız’ mesajı verilmişti. Altınova Mahallesi SSK Sitesi önünde toplanan yaklaşık 500 kişi kumsala doğru yürüyüşü ellerinde,  ‘Yaşam alanlarında maden aramasına karşıyız’, ‘Mavi Ayvalık’ın huyudur’, ‘Ayvalık’ta madene geçit yok’, ‘Dağları talan ettiniz, dereleri kirlettiniz, sıra denizlerde mi?’, ‘balıklar maden mi yiyecek?’, mavi kararmasın maden kanserdir’, ‘ Altınova’nın geleceğine dokunma’ yazan pankartlar ve ‘ Maden şirketi Altınova’dan defol’ sloganı ile madene karşı olduklarını ifade etmişti.