Nilgün KAYA
Ayvalık Belediye Meclisi Aralık ayı olağan meclis toplantısı Orhan Peker Sanat Galerisi’nde yapıldı.
Ufuk Ova, Aydın Derinova, Muhittin Tüfekçi, Volkan Evren, Ufuk Turan, Arif Tünek’in mazeretleri nedeniyle katılamadığı meclis toplantısı, ilave gündem maddesi olarak meclise sunulan Fen İşleri Müdürlüğü’nden gelen Taş Ocağı Geri Dönüşüm (Yıkama-eleme) tesisi fiyat tarifesinin görüşülmesiyle başladı. Tarife Komisyonu yaptığı inceleme sonucunda fiyat cetveline göre KDV dahil fiyatlar şöyle; kum 30 TL/Ton, beton 28 TL/ ton, mil 27 TL/ton, mıcır (agrega) 22 TL/ton, blok taş 16 TL/ton, E.dolgu malzemesi 16 TL/ton, bypass malzemesi 16 TL/ton ve dolgu malzemesi 13 TL /ton. Tarife komisyonunun raporu oy birliği ile kabul edildi.
Sadan Denizciliğin planladığı Yat Limanı projesi hakkında Abidin Sadan’ın konuya yönelik talebini içeren dilekçesi gündemin 2’nci maddesi oldu. 13 bin 500 metre karesi Ayvalık Belediyesine, ön tarafı Maliyeye ait olan 30 dönüm arazide, Sadan Gemicilik Yat Limanı yapılmasına ilişkin projenin çocukluk hayali olduğunu belirten Abidin Sadan, “Projemiz 1983 yılında resmi başvurularla başladı. 16 senemizi çalışarak, bakanlıklara 55 kez gidilerek tescil edilmesi sağladık. Ayvalık’ın çıkışı kuşkusuz ki denizcilik ve turizmden geçmektedir. Sahip olduğumuz proje Ayvalık’ı uçuracak, yelkenlerini rüzgârla dolduracak bir proje. Bu projenin en önemli özelliği kara kısmının yüzde 65’inin halka açık olması, etrafında tel örgü bulunmaması, halkımızın gezip görebileceği, sosyal bir merkez olarak planlanmış olmasıdır. Ayvalık’ın bir istasyonu, bir merkezi olacak. Projemizde çevremize ve yeşile son derece duyarlıyız. Bizden daha çevreci bir projenin Ayvalık ve çevresinde uygulandığını sanmıyorum. Projemiz yap-işlet-devret modeli ile yapılacak ve projenin en büyük ortağı Ayvalık Belediyesi. Biz yapmakla mükellefiz ama eser Ayvalık’ın olacak. Benim ortaya çıkaracağım servet tüm Ayvalıklıların olacak ve 40 yıllığına değil devamlı süreyle olacak. Deniz turizm trafiği şu an mevcut halinin 8-10 kat yükseğine ulaşacaktır. Yaklaşık 500 kişiyi istihdam edecek bir proje” dedi.
Proje hakkında bilgiyi Mimar Serap Tuncay vererek, “30 dönüm alanın içinde toplam inşaat alanı 3 dönüm kadar. 150-200 büyüklü küçüklü yat için planlanan deniz yapıları var. Kara tarafında çekek yeri, çekek tamir alanı, tekne bakım tamir alanı olacak. Gezi parkı girişinde ufak bir mağaza birimi, küçük bir butik otel ve sosyal-kültürel işler alanı ile sörf ve yelken kulübü, mağaza, kafe ve restoran. Kalamış veya Çeşme’deki gibi olacak. Bisiklet yolunun sonlanacağı küçük bir bisiklet alanı planladık. Gümrüklü alan ile yaya alanı ayrı. Neredeyse alanın tamamında bu mekânların kullanımına ulaşabilecek. Kırlangıç projesi ile entegre olacak” dedi.
“01.09.2015 TARİHİ ÖNCESİ VE SONRASI BU ALANIN YASAL KULLANIMI NASILDIR?”
AK Parti meclis üyesi Ali Gür, Ayvalık’ın yeni yatırımlara ihtiyacı olduğunu belirterek, özellikle Ayvalık’ın yerli bir firmasının bunu sahiplenmesinin gurur verici olduğunu söyledi. Bağımsız meclis üyesi Halil Gür, yatırım ve istihdam içeren konuların Ayvalık’ta konuşuluyor olması ve belediye meclisi gündeminde yer almasının sevindirici olduğunu belirterek, hazırlık yapılmadan meclis üyelerinin değerlendirmesinin ve acilen karar vermenin doğru olmadığını belirterek, “01.09.2015 tarihinde mevcut arkadaşlarımızın o araziyi kullanım hakkı bitmiştir. Bu tarihten sonra ilgili arkadaşlarımızın orada bulunmasının yasal bir zemini yoktur. Belki bir mahkeme süreci var. Bilemiyorum. Belediyemiz o tarihten sonra tahliye için muhataplarına yazı yazmıştır. Netleşmiş bir kira bedeli olmadığı için ecrimisil uygulaması yapılmıştır. İşin özü şu, bu yatırım oraya yapılsın mı elbette yapılsın ama yasal zemini muhakkak sağlam atalım. Oy birliği alalım bu kararı” dedi.
“KONU, AYVALIK HALKI HUZURUNDA DEĞERLENDİRİLMELİ”
Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Burada nihai karar verilmeyecek. Nihai karar alınacak bir durum yok. Yasa zeminin hazırlanması, yasal süreçlerin düzenlenmesi gibi bir süreç var. Yaklaşık 20 yıla yakın süredir bir proje hazırlamış şirket fakat kendilerini ifade edecek hiçbir ortam bulamamışlar bugüne kadar. Projeyi halka duyuramamışlar. Öncelikle meclis üyelerimize ve Ayvalık kamuoyuna en iyi anlatılacak yerin meclis olduğunu düşündük. Kamuoyuna ve bize en net şekilde anlatsınlar ve belediye meclis üyeleri de sorular sorsun, bu konuyu araştıralım. Yapmak istediğimiz, konuların kahvelerde ya da kapalı kapılar arkasında değerlendirilmesi değil Ayvalık halkı huzurunda değerlendirilmesidir. Ben de bir belediye başkanı olarak, bu projede Ayvalık’a gerekli mi ve Ayvalık belediyesinin menfaati ne olacak diye bakarım. Şu an da Ayvalık Belediyesi 1/1000’lik projeleri hazırlıyor o nedenle bunların konuşulacağı zaman tam da şu zaman. Amacımız kamuoyu ile paylaşılması ve 1/1000’lik projede yer alması ve zaten onaylanmış projeyi Ayvalık’a kazandırmak. 2015 yılına kadar belediyenin 13 bin 500 metre kare arazisi Sadan Denizcilik tarafından 30 yıllığına kiralanmıştı. Süresi bitti. Onlar bizi mahkemeye verdiler ve mahkeme süreci devam ediyor. Biz de ecrimisil tahakkuk ediyoruz. Bugün burada karar vermek zaten mümkün değil. Ayvalık’ın birçok şeye ihtiyacı var. Mühim olan bunları halkla paylaşabilmek. Çünkü biz yetkili olsak ta bu yerler sonuçta Ayvalık halkınındır. Ayvalık Belediyesi olarak 2012 yılında Lale Adası mesire alanı önünde bir çekek yeri projemiz var. Bizden önceki yönetim yapmış, biz değişiklikler yaptık. 220 adet balıkçı teknesi ile büyük balıkçı teknelerinin konaklayacağı bir proje yaptık. 2019 yılı yatırım programına alınmasına uğraşıyoruz. Hatta bu işin bütün harfiyat kısmını belediye olarak biz üstlenelim. Çünkü balıkçılarımızın yaşadığı sıkıntılar var. İnşallah o projede 1-2 sene içerisinde Ayvalık’a kazandırılacak. Oraya güzel bir çekek yeri ve korunaklı bir balıkçı barınağı yapılacak. İnşallah önümüzdeki dönem bu yer Ayvalık’a kazandırılacak.” dedi. Sadan Denizcilik Ayvalık Yat Limanı Projesi, oy birliği ile incelenmek üzere Hukuk ve İmar Komisyonuna havale edildi.
İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN HİBE OTOBÜS
İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin 29. Maddesi gereğince Küçükköy Mahallesi’nde içkili yer bölgesinin belirlenmesi konusu gündemin 3’ncü maddesi oldu. Konu incelenmek üzere oy birliği ile İmar ve Hukuk Komisyonuna havale edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi 11.11.2018 tarih 1204 sayılı meclis kararı ile 1998 model, 35 CTP 51 plakalı, Mercedes marka otobüsün Ayvalık Belediye Başkanlığına bedelsiz olarak hibe edilmesi hususu gündemin ikinci maddesi oldu. Başkan Gençer, 20 yaşındaki otobüsün cenaze hizmetleri dâhil birçok hizmette kullanabileceğini belirtirken, hibe oy birliği ile kabul edildi. Ayvalık Belediyesi organizasyon şemasının güncellenmesi konusu 5’nci madde olarak ele alındı. Organizasyon şeması da oy birliği ile kabul edildi. Meclisin 6’ncı gündem maddesi 2019 yılı bütçe performansı oldu. Belediye Başkan Yardımcısı Zuhal Keskin konuyla ilgili ilgi verdi. Katılımcı bir yöntemle hazırlanan Ayvalık Belediyesi’nin 2015-2019 yıllarını kapsayan Stratejik Planının üçüncü uygulama dilimi olan 2019 yılı performans programının içeriğinden bahseden Keskin, “Kamu hizmetlerinde mali disiplinin saydamlığın ve hesap verme sorumluluğunun sağlanması, kaynakların etkin ve verimli kullanılması ve hizmet kalitesinin arttırılmasının amaçlanmaktadır” dedi. Keskin, “Performans programı aracılığı ile mevcut kaynakları etkin ve verimli kullanarak hızlı, aynı zamanda planlı ve düzenli geliştirilen Ayvalık’ımızın ihtiyacı olan projelerin öncelikle hayata geçirilmesi hedeflenmiştir. Genel yönetim giderleri 114 milyon 990 bin lira, toplam bütçe kaynak ihtiyacı 33 milyon 33 bin liradır.” dedi. 2019 yılı bütçe performans programı, 3 çekimser oya karşın oy çokluğu ile kabul edildi.
İmar Komisyonundan gelen konular olan Küçükköy Mahallesi’nde 186 ada 585 parselin güneyinde, 321 ada, 23 parselin kuzeyinde, 335 ada 1 parselin güneyinde ve 161 ada, 23 parselde kayıtlı taşınmazda istenilen trafo alanı ile alakalı plan değişikliğine yönelik İmar Komisyonu raporu okundu. Komisyonun kararı oy birliği ile kabul edildi. Yeni gelen konular olan; Küçükköy Mahallesi 186 ada, 164 parselin doğusunda istenilen trafo alanı ile ilgili plan değişikliği, 150 Evler Mahallesi, 1875 ada, 1 parselde kayıtlı taşınmaz ile ilgili 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği Ali Çetinkaya Mahallesi 2111 ada 7 parsel malikinin talebi de oy birliği ile ilgili komisyona havale edildi.
“AYA TRİADA KİLİSESİNİ KÜLTÜR MERKEZİ VE UNESCO AYVALIK MERKEZİ OLARAK DEĞERLENDİRECEĞİZ”
Foça Kazı Başkanı olan Ayvalık Ayazmasının restorasyon çalışmalarını da gerçekleştiren Prof. Ömer Özyiğit’in Aya Triada Kilisesinin Restitüsyon ve Restorasyon projesinin yapılması için şahsi bağışı konusu mecliste gündeme gelen son konu oldu. Başkan Gençer, “Tütün deposu olan alanda temizlik yaptık. Kültür Merkezi ve UNESCO’nun Ayvalık’taki merkezi olarak kullanılması için projesini çizdiriyoruz. 18 Aralık’ta kurula sunacağız ve orayı Ayvalık’a kazandıracağız” dedi. Konu oy birliği ile kabul edildi.