Nilgün KAYA -17.12.2018
Ayvalık Şeytan Sofrası Mahalli Sulak Alanı koruması ve Altınova’daki Kadı Cami onarımı için Kaymakam Gökhan Görgülüarslan‘ın girişimi ile iki özel proje hazırlandı. Güney Marmara Kalkınma Ajansına(GMKA) sunulan projeler kabul edildiği takdirde, Ayvalık’ta ilk kez bir sulak alan ve dini yapı projeden elde edilen gelirle korunmuş olacak.
Her fırsatta Ayvalık’ın doğal, mimari ve kültürel değerlerinin korunması gerektiğini vurgulayan açıklamalar yapan Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, kent için iki önemli proje çalışması başlattı. Ayvalık’ın önemli sulak alanlarından olan ancak inşaat ve insan baskısı altında bulunan Şeytan Sofrası Sulak Alanının korunması ve ilçenin ev sahipliği yaptığı farklı kuş türlerinin zarar görmemesi ayrıca gözlemlenebilmesi amacıyla ‘Ayvalık Doğal Yaşamı Koruyor’ başlıklı proje hazırlatan Kaymakam Görgülüarslan koordinasyonunda hazırlanan bir diğer proje, ‘Altınova Kadı Cami Koruma ve Çevre Düzenlemesi’ oldu. Projeler, Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büro ekibi Sercan Ünlü, Serkan İnce ve Özge Tahta tarafından hazırlandı.
KUŞ GÖZLEM KULELERİ OLUŞTURULACAK
Doğa gözlemci ve fotoğrafçısı, Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu sorumlusu Kadri Kaya’nın görüşleri alınarak hazırlanan ilk projede, bölgede kuş gözlem kulelerinin oluşturulması planlanıyor. Bölgenin doğal alanları ve alternatif turizm alanlarının korunup değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan ‘Ayvalık Doğal Alanlarını Koruyor’ projesi, özel sulak alan ilan edilen Şeytan Sofrası Mahalli Sulak alanını koruma hedefiyle, yörede yaşayanlar ve ziyaretçilerin, amatör ve profesyonel kuş gözlemcilerin sulak alandaki kuşları gözleyebilmesini kolaylaştıran bir düzenleme içeriyor.
Proje ile Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içerisinde doğal güzelliklerin sonraki nesillere aktarılabilmesi için koruma tedbirlerinin güçlendirilmesi, giriş kontrol ünitelerinin kurulması, bilimsel, açıklayıcı veriler içeren bilgilendirme tabelalarının yerleştirilmesi, gözlem terası kurularak ziyaretçilerin adalar arasındaki doğal güzellikleri izleme imkânlarının artırılması, öğrenciler ve halka yönelik turizm ve doğa konulu eğitim organizasyonlarının planlanması gibi çeşitli uygulamaların hayata geçmesi bekleniyor.
Ayvalık Kaymakamlığı, Ayvalık Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı 2.bölge Müdürlüğü Balıkesir Şube Müdürlüğü, İlçe Turizm Müdürlüğü, Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ayvalık Turizm Geliştirme Birliğinin (AYTUGEB) ortak ve iştirakçileri arasındaki projenin başvurusu, Ayvalık Ticaret Odası tarafından yapıldı.
BENZER DURUMDAKİ TARİHİ VE KÜLTÜREL YAPILARINA BİR ÖRNEK TEŞKİL EDECEK
Ne zaman ve kimin tarafından yaptırılmış olduğu bilinmeyen Altınova Mahallesi’ndeki Kadı Cami onarımının aslına uygun yapılmasını içeren ikinci proje ile bölgenin kültürel ve kutsal mirası sayılan yapılara sahip çıkılarak, sonraki nesillere aktarılmasına katkıda bulunmak, kültürel zenginliğin paha biçilmez yapılarından biri olan camide güvenli bir ibadet ortamı hazırlanması, inanç turizminin ilçe turizm faaliyetleri arasındaki yerinin artırılmasına katkıda bulunulması hedefleniyor. Ayvalık Kaymakamlığı koordinasyonunda hazırlanan projeye, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası, İlçe Müftülüğü, İlçe Turizm Müdürlüğü, Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, AYTUGEB, Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ayşegül Özer gibi çok sayıda kurum ve kuruluş ortak ve iştirakçi olarak katkı sunuyor.
Her iki projenin hazırlık aşamasında görev alan Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büro ekibine de teşekkür ziyaretinde bulunan Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan; projede yer alan tüm ortak ve paydaşların, Ayvalık’ın doğal güzellikleri ve tarihi özelliklerinin korunması için atılan adımlarda, hep birlikte verdiği katkılardan duyduğu memnuniyeti belirtti. Kaymakam Görgülüarslan, “Kültürel ve doğal güzelliklerimiz var ama maalesef Ayvalık, bunları bozmasa bile koruma ve iyileştirme yönünde pek bir şey yapmıyor. Örneğin çok güzel tarihi evlerimiz var ama şu veya bu sebepten yıkılıp gidiyor. Doğal güzelliklerimizi, sulak alanlarımızı, çevremizi hoyratça kullanıyoruz, yıpratıyoruz. İnsanlarımız, çevreye karşı sorumluluklarının farkında değil. Bu adım ile en azından sulak alanda kuşların rahat bir nefes alabilmesi, sulak alanın daraltılmaması adına önemli bir çalışma. Diğer projemiz ile de tarihi doku hakkında bölgede farkındalığın artırılması, koruma ve bilinçli kullanım konularında hassasiyetin artması, bölgemizin benzer durumdaki tarihi ve kültürel yapılarına bir örnek teşkil edecek biçimde çalışmaların yürütülmesini amaçlıyoruz” dedi.