Nilgün KAYA
Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içinde yer alan Hakkıbey Yarımadası Cennet Koyu’nda, 2 yıl önce yanan ve 4 ay sonra bir bölümü ağaçlandırılan alanın 195,161 m2’lik bölümünün vasıf ve tahsisinin değiştirilmek istendiği öğrenildi. Küçükköy Mahalle Muhtarlığına ‘toprak muhafazası amacıyla ağaçlandırma yapılmak üzere’ denilerek gönderilen talep yazısına karşı 80 çiftçi, alanın vasıf amacının değiştirilmesine karşı imza attı.
Bu şekilde alanın kiraya verilme, günübirlik tesis kurma gibi projelere de açık hale geleceğini belirterek değişime itiraz eden Ayvalık’ı Güzelleştirme ve Çevre Koruma Derneği, “Cennet Koyunda ağaçlandırma çalışması neye hizmet ediyor?” diye sordu.
19.624,27 Ha yüzölçümü ile Türkiye’nin en büyük Tabiat Parkı olan doğal güzellikleri ve denizel ekosistemi ile eşsiz Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içinde, Hakkıbey Yarımadası’nın 101 ada 100 parselinin, mera vasfından çıkarılmak istendiğini açıklayan Ayvalık’ı Güzelleştirme ve Çevre Koruma Derneği (AÇD) vasıf değişikliğine itiraz etti.
Konuyla ilgili bilgi veren AÇD Başkanı Müge Okur, “Arazinin ağaçlandırılarak orman vasfı kazanmasına dair üst yazıyla imzaya açılan belge, geçtiğimiz günlerde ilgili muhtarlığa ulaşmıştı. Alanın ağaçlandırılması mera vasfından çıkacağı anlamına geliyor. Böylelikle söz konusu alanın kiraya verilme, günübirlik tesis kurma gibi projelere de açık hale gelecek. AÇD yönetimi olarak arazinin mevcut durumunu öğrenmek için Ayvalık İlçe Tarım Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurduk. Gelen cevapta söz konusu alanın mevcut vasfının mera olduğu doğrulandı” dedi.
“İTİRAZIMIZDA HAKLIYDIK”
17 Ağustos 2017 tarihinde çıkan yangında tahrip olan araziye ağaçlandırma çalışmaları yapılmasına da ‘Tabiat Parkı özelliğinin bozulacağı’ gerekçesiyle itiraz ettiklerini hatırlatan AÇD yönetim Kurulu üyesi Halil Coşkun, “Tabiat Parkı’nın özelliğini bozan ağaçlandırma çalışmaları bölgenin özelliğini değiştireceğinden, komşu parsellerin ekolojisini bozacağından itiraz etmiştik. Haklıydık. 101 ada 100 parselde mera vasıflı alanın Tabiat Parkı’nın ekolojisinden ayırarak tekrar ağaçlandırma yapmak istiyorlar. O zaman itiraz etmiştik, şimdi de itiraz ediyoruz. Tabiat Parkımıza sahip çıkıyoruz. Özellikleri değiştirilip alanı ait olmayana teslim etmeyeceğiz” dedi.
‘EKOLOJİNİN GELİŞMESİ ADINA BİLİMİN UYGULANMASINI İSTİYORUZ’
Cennet Koyu’nda yer alan arazi ile ilgili yapılmak istenen ağaçlandırma çalışmasının arazinin statüsünün değiştirilerek ranta açılmasının kolaylaşacağını anlatan Çevre Derneği yönetimi, “2004 revize planında yer alan, sınırları belli olan, mutlak koruma, kontrollü kullanım ve sınırlı kullanım alanları vasıflarının korunması, her türlü rekreasyon çalışmalarının yapılması, koruma niteliklerinin uygulanması, yapılaşmanın reddedildiği, araştırma ve çalışmaların değişime değil ekolojinin gelişmesinin mutlak olduğu bilimin uygulandığını görmek istiyoruz” diyerek arazide ağaçlandırma çalışmalarının yapılmasına, Tabiat Parkı’ndan ayrı değerlendirilmesine itiraz ettiklerini söyledi.
Hakkıbey Yarımadası’nda tasarlanan ağaçlandırma çalışmasının yapılaşmanın önünü açacağını vurgulayan AÇD, ekolojinin de bozulacağını ve bölgeye ait canlı türlerinin alanda yok olacağına dikkat çekti. Söz konusu alanın kendi türlerinin yok olurken istilacı türlerin gelişmesine neden olacağının altını çizen AÇD yönetimi, “Piknik alanı gibi alanların oluşturulması yangınlar için de olumsuz etki yaratacaktır. Tabiat Parkı’nın bu bölgedeki özelliği bozulacaktır, kanunla korunan alan korunmasız kalacaktır” diyerek kaygılandıklarının belirtti. 101 ada 100 parselde bulunan arazinin orman vasfı taşımaması nedeniyle, maki ve frigana tipi bitki örtüsüne sahip alanın ağaçlandırma teknikleriyle ormana dönüştürülerek koruma alanından çıkarılmaya çalışılmasının bilimsel hiçbir yanı olmadığını da söyleyen AÇD yönetimi bu uygulamaya geçmişte olduğu gibi bugün de karşı çıkacaklarını vurguladı.