Nilgün KAYA
Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan sahillerin işgali Ayvalık’ta da yaşanıyor. Sahilin bir bölümünde, yazlıkçılara ait şemsiye ve şezlongların Ayvalık Belediyesi ekiplerince kaldırılmasından sonra vatandaşlar, ‘Sahillerde halka yer kalmadığını, işletmelerin kıyı kenar kanununa uymayan şekilde koyduğu şezlong ve şemsiyelerin de kaldırılmasını’ isteyerek, “Sahillerde işgal hala devam ediyor” dedi.
Yaz tatillerinde konaklama ve ulaşımdan sonraki en büyük gider kaleminin plajlara ödenen ücretler olduğunu söyleyen vatandaşlar, sahillerde kendilerine yer bulamadıklarını belirterek, talep edilen ücretlerin kanuna aykırı olduğunu ve vatandaşın para ödemeden istediği yerden denize girme hakkına sahip olduğuna dikkat çekiyor. Öte yandan işletme sahipleri, önemli miktarlar ödeyerek kiraladıkları plajlarda hizmet vermeye çalıştıklarını belirtiyor.
“İŞLETMELERLE KIYI ARASINDAKİ MESAFE 50 METRE Mİ?”
Kıyı Kanunu’nun 4. ve 5. maddeleri gereğince bu tür işletmelerin kıyı kenar şeridi ile arasında en az 50 metre mesafe bulunması gerekiyor. Bu kanun kapsamında kalan alanların kontrolü belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde belediye, dışında ise valilikçe yürütülür.
Konuyla ilgili şikayetlerini CİMER üzerinden yaptığını ifade eden bir vatandaş, bayram öncesi Sarımsaklı plajlarındaki bazı işletmelerin şemsiye ve şezlonglarını denize 2-3 metre daha yaklaştırmaları üzerine zabıta ekiplerini çağırdıklarını, kendilerine ‘Bir şey yapamayacakları, Emlak İstimlak Dairesinin gelerek yapılan ihale kapsamında ölçüm yaparak sonuçlandırabilecekleri’ söylendiğini belirterek, plajlardaki şemsiye ve şezlongların denize olan mesafesinin ‘kanuna uygunluğunun’ tespit edilmesini talep etti.
Sarımsaklı plajlarının bir bölümü, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından, ücretsiz halk ve plajı ve işletmelere verilmek üzere Maliye Hazinesinden 10 yıllığına kiralanmış bulunuyor.
26 Haziran tarihinde sahillerin bazı bölümlerindeki şemsiye ve şezlonglar Ayvalık Belediyesi ekiplerince kaldırıldı. Ayvalık Belediyesi’nden konuyla ilgili yapılan yazılı bir açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetleri Tatbikat Alanı’nda kalan, mülkiyeti Mal Müdürlüğü’ne, denetimi belediyemize ait halk plajlarında geçerli mevzuat uyarınca sabit gölgelik kullanımı mümkün değildir. CİMER ve BİMER’e giden şikayetler ve yaptığımız tespitler doğrultusunda, ticari ya da şahsi kullanımlar için sabit gölgeliklerin bu alanlarda kullanıldığı ve kullandırıldığı görülmüştür. Anayasal hakların halkımız tarafından eşit olarak kullanılabilmesi için, mevzuata aykırı olan bir kısım sabit gölgelikler, ilgili başvurular ve kamusal görev gereği kaldırılmıştır. Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur” denildi.
BADAVUT PLAJI MAHKEMELİK
Sarımsaklı Plajlarına 3 km mesafede bulunan Badavut koyunun, askeri çıkarma alanı olan 280 dönümlük sahil alanını işgal eden kişi ve işletmeler hakkında açılmış bir dava bulunuyor. Askeri çıkarma alanı sayılan alanda bulunan 25 kişi ve kuruma uyarıda bulunulmasının ardından uyarılara rağmen sahilde işgale devam eden, aralarında otel, konut ve işletmelerin bulunduğu 6 yer hakkında, . Milli Savunma Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda açılan dava devam ediyor.
“KIYILAR VE SAHİLLER TÜM VATANDAŞLARIN KULLANIMINA AİT”
Belediye ekiplerinin şezlong ve şemsiyeleri kaldırmasının ardından Sarımsaklı’da yazlıkçılar,şemsiyelerin bilgi verilmeden toplanmasına, bu esnada zarar verilmesine ve sadece vatandaşlara ait şemsiye ve şezlongların kaldırılmasına yol kapatarak tepki gösterdi.
CİMER’e yapılan şikayetlerde, ‘işletmelerin şezlongları denize kadar yerleştirerek halkın şemsiye açmasına ve plajı kullanmasına izin verilmediğini’ belirttiklerini ve oteller bölgesinde bu şemsiye ve şezlongların geri çekilmesini talep ettiklerini kaydeden vatandaşlar, buna rağmen neden sadece yazlıkçıların şemsiyelerinin kaldırıldığını sordu. Vatandaşlar, “Kıyılar ve sahillerin kullanım hakkına tüm vatandaşlar – sahipken, özel mülkiyetler sahilleri işgal ederek halkın sahillerden yararlanmasını engellediği gibi koydukları şezlonglardan ve kumsaldan para talep ediyorlar. Kıyılar herkesin eşit ve serbest yararlanmasına açıkken sadece ceza amaçlı ecrimisil ödeyen işletmeler, işgallerini arttırarak sürdürüyor. İşgaller, sahili bitirdi, denizin içine kadar girdi. Kıyı Kanunu’nun 6. Maddesine göre sahillerin halka açılması gerek. Halkın şemsiyesi kırılıp atılıyor, esnaf denize kadar yayılıp kiraya verebiliyor. Sabit gölgelik kullanmak halka yasak da işletmelere serbest mi? madem kanunda yasak deniyor hepsi kaldırılsın.” diyerek duruma tepki gösteriyor.