Nilgün KAYA
2 yıl önce UNESCO Dünya Mirası geçici listesine giren Ayvalık’ta, ‘Alan yönetimi paydaş toplantısı’ Boğaziçi Otel’de 10 Temmuz Çarşamba günü yapıldı.
Ayvalık UNESCO Dünya Mirası geçici listesi sürecinin anlatılmasıyla başlayan toplantıda, alan yönetimi sürecinde izlenecek yol ele alındı. Ayvalık yönetim alanı ile 19 maddeden oluşan ana yönetim konuları, alanın yönetim ihtiyaçları, sorunları, güçlü ve zayıf yönleri, olanakları, olası tehditler ve paydaş iş bölümü belirlendi.
Süreç hakkında bilgi veren Ayvalık Belediyesi UNESCO Alan Birimi sorumlusu Şehir Plancısı Yalın Tüzmen, “Yönetim alanı sınırlarının belirlenmesi amacıyla 15-18 Ekim 2018 tarihlerinde arazi çalışması ve koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi. İlgili kurumların görüşleri alınarak belirlenen Ayvalık Yönetim Alanı sınırı, 02.03.2019 tarihinde onaylandı. Ayvalık Alanı; en büyük bölümü yaklaşık 9 bin 400 hektar zeytinlik olan Ayvalık yönetim alanı, Murateli ve Mutluköy, Tuzla, Gümüşlü Fabrikası, Ayvalık kentsel sit alanı, Çamlık yeşil karakterli sit alanı, Vakıflar Zeytinyağı ve Kırlangıç Zeytinyağı Fabrikası, Cunda ve Lale Adası’ndan oluşuyor.
Yönetim planında alana ilişkin geliştirilecek politika ve stratejilerin belirlenmesi için verilerin toplanması ve değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen toplantıya, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcısı Hüseyin Deniz, Belediye Başkanı Mesut Ergin, İlçe Turizm Danışma Büro Sorumlusu Yasemin Gençer, ODTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Neriman Şahin Güçhan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü Dünya Miras Alanları Şube uzmanları Zeynep Tuna Yüncü, İpek Özbek ve Kıvılcım Neşe Akdoğan, Kuzey Ege Arkeolojik Araştırma Merkezi ekibi, Milli Parklar Burhaniye Şube Şefi Atasay Tanrısever, BAÜ Ayvalık Meslek Yüksek Okulu, İstanbul Teknik, Bilgi, Mimar Sinan ve Yıldız Teknik Üniversiteleri ile Selanik Üniversitesi’nden akademisyenler, çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri, mimarlar, ziraat mühendisleri yerel araştırmacılar ve Balıkesir ve Ayvalık Belediye personeli katıldı.
Ayvalık Belediyesi’nin 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine girebilmek için çalışmalara başladığı, Nisan 2017’de Ayvalık’ın ‘Endüstriyel Peyzaj’ başlığı altında UNESCO Dünya Mirası geçici listesine girdiği ve kalıcı olma yolunda mücadelenin sürdürüleceği belirtildi.
ODTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Neriman Şahin Güçhan, “Bu liste 50 yılda yapılabilecek bir liste. Ortak sinerji gerek. Birbirimizden haberdar olup, işleri üstlenecek yapılacak bir liste. Gücümüz ne onu görelim ve buradan bir sinerji oluşturalım.” dedi.
Kültür Varlıkları Müzelere Genel Müdürlüğü Miras Alanları Şube Zeynep Tuna Yüncü, “Bir adayın dünya miras listesine girebilmesi için 3 ana ölçüt aranıyor. Bunlardan biri aday gösterilen alanın yönetim planı. Plan bu bakımdan çok önemli ve başvuru sırasında hazır olması gerekiyor. Ayvalık plan ekibini oluşturma görevini belediyeye devrettik. Taslak yönetim planının geliştirilmesi gerekiyor.” dedi. Toplantının ilerleyen bölümünde katılımcılar kendilerini tanıtarak süreç içerisinde yapabilecekleri üzerine bilgi verdi.