Nilgün KAYA
Heykeltraş Mehmet Aksoy, ‘Nimri Köyü Sanat Projesi’ için hazırladığı ‘Semah’ isimli heykeli ile projeye destek verdi.
Elazığ’ın Keban ilçesi, Nimri Köyünde 25 – 30 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Proje, yörede, « Kulluk » ismiyle anılan, kaybolmaya yüz tutmuş bir gelenekten esinleniyor. Mehmet Aksoy, tasarımını yapıp yönettiği heykel çalışmasını, yörede görülen, adına ‘Kulluk’ denen, doğadaki taşların üst üste konulması ile yapılmış insan şeklini andıran dikili taş anıtlar’dan kalkarak hayata geçirdi.
Kulluklar antik zamanlardan bu güne, yollardaki insanların yol ve yön bulmalarına rehber olmuş işaretler olarak tanımlanıyor. Sanatçı Mehmet Aksoy. ‘Nimri Kullukları’ projesi için hazırladığı çalışma ile ilgili şunları anlatıyor; « Taşı taş üstüne koymak derler hani, bir şeyi yapmak emek vermek anlamında, Kulluklarda da bu artık metaforik anlam taşımıyor birebir öyle, ama yeni metoforlara gebe… Taşı taş üstüne koyuyorlar ve bu o coğrafik bölgeden bulunan genelikle say taşlarıdan yapılıyor . Birilerine bir yeri bir yönü tarif etmek. onları yönlendirmek için bu üst üste konan taşlar, kerteriz noktası olarakta kullanılıyor. Nimri de Kulluk diye adlandırılan bu taşların, dünyanın bir çok yerinde, farklı isimlerle, farklı amaçlarla var olduğunu görüyoruz, astrolojik yada tinsel amaçlarda olabiliyor bu. Bende , gökteki enerjinin yere, yerdekinin de göğe aktarılmasında insanın iletken olarak görülmesi şamanik fikrinden çıkarak taşları üst üste kendimce koymayı düşündüm. Sema Heykeli böyle ortaya çıktı. Yapımında başta Heykeltraş Ferit Yazıcı ve Antalya güzel sanatlar fakültesinden öğrencilerinin değerli katkıları var…Onlara teşekkür ediyorum… »
‘Semah’ çalışmasının kurulumu, 29 Ağustos günü Nimri Köyü girişine inşa edilen alanda, proje destekçileri ile birlikte saat 18.00’de gerçekleştirilecek. Bu yerleştirme ile, Türkiye ve Avrupa’nın bir çok kentindeki meydanları süsleyen heykelleri ile ünlü sanatçı Mehmet Aksoy’un ilk kez bir eseri Anadolu’nun bir köyünde yaşamaya başlayacak. 2019 yılı Nimri Köyü Sanat Projesi kapsamında, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bölüm öğrencileri de, Öğretim Üyeleri, Aylin Beyoğlu ve Şükrü Gürkan Uzunköprü’nün yönetiminde, “Trakya” isimli bir kulluk anıtı daha yapıyorlar. Nimri’nin dağlık bölgesinin başladığı Karşıbaşı’nda gerçekleşecek Kulluğun açılış zamanı ise 28 Ağustos saat 18.00’de öngörülüyor. Karagöz Sanat Evi’nin, Nimri Muhtarlığı ve Nimri Dayanışma Derneği’yle işbirliği içinde bu yıl birincisini gerçekleştirdiği ‘Nimri Köyü Sanat Projesi’, yok olmaya bırakılmış yerel ve evrensel bir geleneği, günümüz estetiği ve anlayışı ile hayata geçirmeyi, sanat ve sanatçıyı köy ve köken ile buluşturmayı ve üretilecek eserlerin de doğaya yani kaynağına bırakılmasını hedefliyor.