Nilgün KAYA
Zeytin ve Zeytinyağında yeni hasat dönemi başladı. Ayvalık’ta 22. Geleneksel Hasat Etkinliği’ni gerçekleştiren Zeytinyağı sektörü temsilcisi Komili, 2019-2020 hasat rekoltesinin 225 bin ton olarak gerçekleşmesinin umut verici olduğunu belirtti. Hasatta ‘Zeytinyağını kültürünü geliştirecek çalışmalar yaparak zeytinyağını tüketimini hak ettiği yere taşımak gerektiği’ mesajı verildi.
Komili Genel Müdürü Ümit Ersoy, Komili Türkiye Gıda Direktörü Erman Erol, Komili Ayvalık Satın Alma Müdürü Mehmet Cavlı’nın yanı sıra 48 basın mensubunun katıldığı hasat etkinliği, Cunda Despot Evi’nde düzenlenen toplantı ile başladı.
“ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNDE BİR DİĞER REKOR YILI!”
Bu yılki üretim rakamlarını değerlendiren Erman Erol şunları söyledi: “Son on yılda yapılan çalışmalarla birlikte ülkemiz zeytin ağacı sayısı bakımından dünyada ikinci sıraya gelmiş durumda. Buna paralel bu yıl zeytinyağında geçen yıla kıyasla %18,7’lik bir artışla 225 bin ton rekolte bekleniyor. Bu hepimiz için sevindirici bir haber ve bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Bir diğer sevindirici haber ise, iklimsel faktörlerde düzensizlikler olsa da bu sene ürünün genelinin kaliteli olduğunu söyleyebiliriz”.
“KİŞİ BAŞINA TÜKETİM HALA DÜŞÜK”
Erman Erol, sektörün genelini değerlendirirken hem kalite süreçlerine hem de kişi başı tüketime dikkat çekerek, “Maalesef ülkemiz kişi başı zeytinyağı tüketimi açısından diğer üretici ülkelere kıyasla oldukça geri durumda. Avrupa’da kişi başı zeytinyağı tüketimi ortalama 15 litre iken ülkemizde bu rakam neredeyse 2 litre seviyelerinde. Oysa dünyada son yıllarda giderek yükselen sağlıklı beslenme trendi bazı ürünleri de yıldızlaştırdı, işte o ürünlerden biri kuşkusuz zeytinyağı. Batı’da tekrar keşfediliyor ve tüketimi giderek artıyor. Bu nedenle tüm çalışmalarımızın odak noktası ülkemizde zeytinyağı kültürünü geliştirmek ve tüketimini arttırmak” dedi.
KALİTE SÜREÇLERİNİN ÖNEMİ
Tüketim artışı ile birlikte kalite süreçlerinin de önemine işaret eden Erman Erol bu konuda şunları vurguladı: “Tabii iç tüketim denince, konu kaliteli üretim, denetim süreçleri ve tüketicinin bilinçlendirilmesine geliyor. Zeytinyağı üretiminde kalite süreçlerinin doğru yönetilmesi kritik önem taşıyor. Açık zeytinyağları, üretim sürecindeki kontrol eksikliklerinden dolayı tüketici sağlığı için risk taşıyor. Açık zeytinyağının daha doğal zeytinyağı olduğu anlamını taşımıyor. Gıda üretim belgesi olmayan tesislerden alınan ürünlerin içinde her şey olabiliyor ve yağda tağşiş ancak laboratuvar testleriyle anlaşılabiliyor. Tüketicimiz kaliteli ürün almak istiyorsa mutlaka kalite kontrolden geçirilmiş, güvenilir ambalajlı, markalı ürünleri tercih etmeli. Bu yıl Türkiye’de zeytinyağından iyi haberler geliyor. 2019-2020 hasat rekoltesinin 225 bin ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Bu geçtiğimiz yıllarla kıyaslandığında rekor üretim yıllarından biri. 2017-2018 dönemini 263 bin ton ile kapatan sektörde, geçtiğimiz 2018-2019 yılı önemli bir azalmayla üretim 189 bin ton olarak gerçekleşmişti. Özetle bu yıl üretimde yüzde 18.7 oranında artış yaşanması öngörülüyor. Bu yılın üretim beklentisi hepimizi sevindirdi. Ancak kişi başı tüketimde hala diğer birçok ülkeden gerideyiz. Bu nedenle ülkemizde zeytinyağını kültürünü geliştirecek çalışmalar yaparak zeytinyağını tüketimini hak ettiği yere taşımayı amaçlıyoruz. Zeytinyağı üretiminde kalite süreçlerinin de doğru yönetilmesi kritik önem taşıyor. Kayıt dışı üretilen zeytinyağları, üretim sürecindeki kontrol eksikliklerinden dolayı tüketici sağlığı için risk taşıyor” dedi.
“ÜRETİMDE BİLİNÇLİ VE BİLİMSEL OLARAK DAHA ÇOK GİDECEK YOLUMUZ VAR”
Komili Ayvalık Satın Alma Müdürü Mehmet Cavlı, “Türkiye’ de zeytinyağı konusunda bilgi kirliliği var. Tüketicinin bilgilendirilmesi çok eksik. Zeytinyağı üretiminden tüketimine bir kültürdür. Bu kültürü her yere yaymamız gerekmektedir.” Dedi. Ülkemizdeki ağaç sayısı ile alınan verim arasındaki dengesizliğe dikkat çeken Mehmet Cavlı,”Üretimde bilinçli ve bilimsel olarak daha gidecek çok yolumuz var. Tarım Bakanlığı ve Ziraat Odalarına bu konuda görev düşüyor.” Dedi. Komili Kalite Müdürü Aysun Stenvik zeytinyağı kalitesi konusunda bilgi verdi. Açıklamanın ardından degüstasyon yapıldı.
Yeni hasat sezonunun bereketli olması dilekleri Murateli Kırsal Mahallesi’nde zeytinlikte yapılan etkinlikle bir kez daha vurgulandı. Etkinliğe katılanlar, tayfalarla birlikte zeytin topladı. Hasat pikniğinde Şef Elif Edes, zeytinyağlı yeni lezzetleri konuklara tanıttı. Pikniğin ardından Özgün Zeytin Zeytinyağı Fabrikası’nda zeytinyağının üretimi hakkında bilgi verildi.