KARAKOÇ BARAJINI İSTEMEYEN KÖYLÜ, CUMHURBAŞKANINA MEKTUP YAZDI

Nilgün KAYA

Ayvalık Karakoç Deresi üzerinde DSİ 25. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan barajın ‘Zeytinin başkenti’ olarak bilinen Ayvalık’ta zeytinciliği öldüreceğini belirten Kırcalar köyü sakinleri, Cumhurbaşkanına mektup yazdı. Zeytin ağaçlarını büyük zorluklarla, bir çocuk gibi büyüttüklerini söyleyen köylüler, ‘Zeytinciliği öldürmeyin barajı istemiyoruz” dedi.

Kırcalar kırsal mahallesinin 3 km batısında, Yağcıbayırı ile Sazlıgür tepe arasında Karakoç deresi üzerinde yapımı planlanan ‘Karakoç içme ve kullanma suyu Barajı malzeme ocakları kırma eleme yıkama tesisi ve hazır beton santrali’ için inceleme ve değerlendirme süreci başladı.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesi ile İzmir’in Dikili ilçesi arasındaki sahil şeridinin içme suyunu temin projesinde yer alan 9 barajdan biri olacak,  Ayvalık merkez, Bulutçeşme, Kırcalar, Murateli ve Mutlu kırsal mahallelerine yetecek miktarda, 2.65 hektometre içme suyu temin edilmesi için planlandığı açıklanan Karakoç Barajı’nın yapımına, tepkiler sürüyor.  Ayvalık’taki mahalle muhtarlarının imza toplayarak karşı çıktıkları baraj, yaşam savunucularının yanı sıra barajın yapılacağı bölgede yaşayan halkta karşı çıkıyor.

Ayvalık ilçesi Altınova Mahallesi’nde yüzde 80’i zeytinlik olduğu belirtilen verimli bir ovada yapılacak Karakoç Barajı’nın zeytinciliğe ve bölge halkının tüm tarımsal faaliyetlerine son vereceğini söyleyen ve yapılmasını istemeyen yöre sakinlerinden, zeytin üreticisi Nurcan Temel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı dilekçede “Bölgemiz verimli, zeytin geçim kaynağımız bunu elimizden alırsanız çiftçiyi öldürürsünüz” dedi.

Ayvalık’ın Altınova Mahallesi’nde Karakoç deresi üzerinde yapılmak istenen, zeytinciliğe ve bölge halkının tüm tarımsal faaliyetlerine son vereceği gerekçesiyle köylüler, muhtarlar ve yaşam savunucuların ‘iptal edilmesini’ talep ettiği barajla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a CİMER üzerinden talepte bulunan Nurcan Temel adlı vatandaş, Karakoç Barajı’na ‘Hayır’ diyen yöre insanından biri.

“SUYUNDA ARSENİK OLAN BÖLGEDE NEDEN BARAJ YAPILIYOR”

Baraj sahasının tarım alanı, zeytinlikler ve orman arazilerinden oluştuğunu öğrendikten sonra geçtiğimiz yıl, CİMER üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a dilekçe yazan vatandaş Nurcan Temel, “Sayın Cumhurbaşkanımız. Balıkesir’in Ayvalık ilçesinden yazıyorum. Çiftçilikle uğraşıyorum. Devlet destekli zeytin üreticiliği yapıyorum. Zeytin yetiştirdiğim bölgede baraj olacağını söylüyorlar. Büyükşehir Belediyesi muhtarlarımızla konuşup konuyla ilgili yapılmayacağına yönelik sözler vermişti. Çiftçilerimiz bu bölgede ziraat yapmak istiyor. Zeytin yetiştiriciliği için bölgemiz en verimli bölgedir. Mevkiimiz Kırcalar köyüdür. Bütün köylerimiz de tehlike altındadır. Bizim geçim kaynağımızı elimizden alırsanız çiftçiyi öldürürsünüz. Bölgemize gelip bakılmıştır. Suda yüksek miktarda arsenik bulunmuştur. Ayvalık’la ilgili içme suyu verileceğini söylüyorlar. Arsenik olan bu bölgede neden baraj yapılıyor? Üçkabaağaç köyünde Madra barajı varken içme suyunu oradan temin edebilirler. Barajımız çok verimlidir. Büyükşehir belediyemiz konuyla ilgili yardımcı olacaktı, sözü vardı. Bölgede sondaj çalışmaları başladı. Bütün köylü olarak barajı istemiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız gereğinin yapılmasını istiyoruz. Bizi ölüme terk etmeyin” dedi.

“BU BÖLGE HALKINI, ÇOLUĞU ÇOCUĞUNU HAYAT BOYU BAKIP BESLEYECEKLER İSE BU BARAJI YAPSINLAR”

Kırcalar kırsal mahallesi sakinlerinden Cem Oral,  “Bu bölge halkının çoluğunu çocuğunu, yaşadığı müddetçe aylığa bağlayıp ta besleyecekse barajı yapsınlar. Bizim besler kaynağımız burası zeytinden geçimimizi sağlıyoruz biz. Sorun köy halkına. Toprakla uğraşmayan, yoz kişiye sorarlarsa herhalde olsun derler. Çiftçilikle uğraşan kişilere sorsunlar, kararı çiftçiler versin. Vatandaşa sormadan projeyi kağıt üzerinde yapmışlar. Gelsinler karın nasıl doyuyor görsünler. Tütüncülükten sonra zeytin diktik, ovayı doldurduk. Başkaları kötülemek amacıyla baraj yapmak istiyor ama ova bütün zeytinlik. 13-15 yaşında, tam verim vereceği çağda bu sefer köreltecekler. Zaten derede su yok. Su olsa heba etmeyelim desinler. Yer altı suyu var diyorlar varsa artezyen atsınlar. Ne gerek var zeytin dikmelerimizi heba edecekler. Zeytinin çiçeğini tutturmak o kadar sıkıntılı ki. Yaptığımız masrafı alamıyoruz. Bu planı projeyi çizen kişiler görmemiş mi, yüzde 90’ı zeytinlik. Barajın suyu yeterince var.” dedi.

“SİYASİ PARTİLER VE BÖLGE MİLLETVEKİLLERİNDEN DESTEK BEKLİYORUZ”

Tarımın öncelikli geçim kaynağı olduğunu belirten Mahmut Kaya  “Burnumuzun dibinde Madra barajı var. İçme suyu oradan karşılanabilir. Kazdağlarından gelen sular var. Ayvalık’a giden en kestirme yolumuz kapanacak. Hayvancılık ölecek. Bizim bölgemiz zeytincilikle geçiniyor, baraj olursa zeytincilik tamamen bitecek. Sıkıntısı büyük. Hiç kimse istemiyor bu barajı Altınova’dan Türközü’ne tüm köyler karşı. Bu konuda bize destek veren belediye başkanımıza, çevre örgütlerine teşekkür ediyorum. Ak Parti, CHP, MHP İyi parti ilçe başkanları ilçe örgütleri ve bölge milletvekillerinden de aynı desteği bekliyorum. Bu alan bizim, hepimiz birlikte karşı çıkalım. İsterdim ki birlik beraberliği yöneticiler yapsın” dedi.

“ZEYTİNLERİMİZİ 15 YILDIR ÇOCUK BÜYÜTÜR GİBİ BÜYÜTTÜK”

Kırcalar kırsal mahalle sakinleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazdıkları mektupta, ‘Sayın Cumhurbaşkanım, bir çiftçi olarak zeytin ve tarımla uğraşıyorum. Ayvalık Karakoç Mevkiine yapılacak olan baraj zeytinliklerimize zarar vermekte. Biz zeytinlerimizi 10-15 yıldır çocuk büyütür gibi büyüttük. Şu an verim alırken heba edecekler. Bizim çocuklarımızın geleceği ne olacak? Biz baraj oldu mu ne ile geçineceğiz? Başkalarına hizmetçi mi olacağız? Kendimiz üretmek isterken baraj diye önümüzü kapatacaklar. Bunu kimler araştırmış? Çiftçilere uğramışlar da mı karar vermişler? Kuru dereye baraj yapıp,  zeytinlerimizi, geleceğimizi engelleyecekler. Onaylayanlar üretmişler mi ki, hep ithal mi edecekler? Bu barajı istemiyoruz’ dedi.

“HANGİ AKLA HİZMET, HAZİRAN’DAN SONRA SU AKMAYAN YERE BARAJ YAPILACAK?”

Yapılması planlanan barajla ilgili soru işaretlerini gündeme getiren yaşam savunucuları da, “Baraj yapılmak isteniyor ama suda ağır metal var, yazın su yok, deresi de tescilli sulak alan. Böyle bir yere baraj nasıl yapılır?” diye sormuştu.