Nilgün KAYA
Türkiye’de kadına yönelik şiddet olayları özellikle son yıllarda önemli ölçüde artış gösterirken Ayvalık’ta da, 2020 yılının ilk ayı bitmeden güvenlik güçlerine yansıyan kadına yönelik şiddet olayı sayısı 3’ü buldu.
Daha çok özel alanda kalması ve bu nedenle olayların önemli bölümünün kamu birimlerine bildirilmediği kadına yönelik şiddet olayları, Ayvalık’ta da yaşanıyor.
KARDEŞİNİ BEYSBOL SOPASIYLA YARALADI
9 Ocak günü meydana gelen olayda Fethiye Mahallesi’nde yaşayan ve eşinden boşanma aşamasında olan S.T adlı kadın, anne babasının evinde abisinin şiddetine uğradı. Alınan bilgiye göre; eve alkollü olarak geldiği ifade edilen abisi, telefonunu vermediği gerekçesiyle beysbol sopasıyla saldırdı. 50 cm’lik sopayla darp edilen S.T yaralandı.
EŞİ TARAFINDAN ÖLÜMLE TEHDİT EDİLDİ
Aynı gün, bu kez Gazi Kemal Paşa Mahallesi’nde yaşanan şiddet olayında, A.Ş adlı kadın eşi R.Ş ‘in kendisini darp ederek ölümle tehdit ettiği ve hakaretlerde bulunduğunu belirterek güvenlik güçlerine başvurdu. Ayvalık Emniyet Müdürlüğü ekipleri, evde yaptıkları aramada bulunan bir adet kırma av tüfeğine el koydu.
EŞİNİN BOĞAZINI SIKIP, TEHDİT ETTİ
13 Ocak günü, Ali Çetinkaya Mahallesi‘nde yaşayan T.K, eşi O.K’den şiddet gördüğünü belirterek güvenlik güçlerine başvurdu. Doktor raporunun ardından polis merkezine intikal ettirilen T.K, başka eve çıkma konusunda yaşanan tartışma sırasında eşi O.K’ün boğazını koluyla sıktığını, tehdit edip hakaretlerde bulunduğunu belirterek uzaklaştırma talep etti. Olayla ilgili olarak O.K’e 60 gün önleyici tedbir kararı verildiği öğrenildi.
Ayvalık Belediyesi Kadın Danışma Evine, Ocak ayı içerisinde, şiddet nedeniyle 3 kadının başvuruda bulunduğu, çeşitli şekillerde şiddet gördüğünü belirten 6 kadının daha danışma hizmeti aldığı öğrenildi. Güvenlik güçleri tarafından, Kadın Danışma Evine, 2’si fiziksel diğerleri ekonomik ve psikolojik şiddet biri sosyal medya şiddeti yaşayan 12 kadının yönlendirildiği bildirildi. Ayvalık Emniyet Müdürlüğü’nde aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadele birimi kurulurken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı ilçe müdürlüğünün yanı sıra Ayvalık Belediyesi Sosyal Hizmet Merkezi’nde konuyla ilgili çalışmalar yürütülüyor. Ayvalık’ta birçok platformda kadınlar, kadına yönelik şiddet konusunda bağlayıcılığa sahip ilk uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesinin uygulanmasını istiyor.
ŞİDDET, TACİZ VE BENZERİ SUÇLARLA KARŞILAŞAN BİR KADININ YAPMASI GEREKENLER NELERDİR? NERELERE BAŞVURMALI?
Şiddet mağduru bir kadın bu durumu yaşadığında ilk etapta polise veya bulunduğu yer jandarma bölgesinde ise jandarmaya ulaşmalıdır. Ancak tıbbi müdahaleye acil ihtiyaç duyan kadın doğrudan bir sağlık kuruluşuna gitmeli ve şiddet gördüğünü dile getirmelidir. Bu durunda vaka hastane polisine intikal ettirilir. Şiddet gören kadınlar, doğrudan Cumhuriyet Savcılığı nezdinde de şikayetçi olabileceği gibi, İl ve İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlükleri, belediyelerin veya baroların Kadın Dayanışma Merkezleri, Mor Çatı gibi çeşitli kadın örgütlenmelerinden yardım isteyebilir veya Alo 183’ü arayabilirler. ALO 183 kadın, çocuk, özürlü sosyal hizmet danışma hattı, şiddete maruz kalan veya kalma ihtimali bulunan kadınlara psikolojik, ekonomik ve hukuki destek vermekte ve gerekli duydukları hizmete ulaşmalarını sağlamaktadır.