Nilgün KAYA
Ayvalık’ta Lale ve Cunda (Ali Bey) Adalarını birleştiren ve Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü olarak bilinen köprüde, koruyucu beton tabakasının yok olduğu görülüyor. 2012 yılında bakım yapılmadığı takdirde taşıyıcı sistemde sorunlar çıkacağına yönelik rapora rağmen köprü, zamanın ve doğa koşullarının insafına bırakılmış durumda.
Ayvalık Belediye Meclisi’nin talebi ile İnşaat Mühendisleri Ayvalık Temsilciliğince yapılan inceleme sonucunda, 1964 yılından bu yana hizmet veren köprünün koruyucu beton tabakasının çok büyük bölümünün yok olduğu belirlendi. Köprünün bakım ve yenilenme gereksinimi olduğu belirtilen inceleme raporunda, ileride oluşabilecek taşıyıcı sistem sorunlarının bakımla önlenebileceğine dikkat çekildi.
TEKNİK İNCELEME YAPILDI, RAPOR HAZIRLANDI
100 metre uzunluğundaki köprünün alarm verdiği, gerekli bakım yapılmadığı takdirde ileride taşıyıcı sistemde sorunlar çıkabileceği 2010 yılından bu yana gündeme getirilirken, 2012 yılında bu yana biliniyor. 2010 yılında Ayvalık Belediye Meclisi’nde dönemin MHP Grup Sözcüsü Sema Ünver’in, Ali Bey Adası ile Lale Adasını birbirine bağlayan ve 40 yıldır Ayvalık’a hizmet veren Türkiye’nin ilk boğaz köprüsünün zemininde ve ayaklarında yıpranmalar gözlendiğini ve inceleme yapılmasını talep etmesi üzerine, İnşaat Mühendisleri Ayvalık Temsilciliğine yazı yazan Ayvalık Belediyesi, köprüde inceleme yapılmasını istemişti.
ARADAN 7 YIL GEÇTİ…
İnşaat Mühendisleri Odası Ayvalık Temsilcilik Başkanı İnşaat Mühendisi İsmail Taş ve İnşat Mühendisi İmdat Eroğlu tarafından hazırlanıp Ayvalık Belediye Başkanlığına sunulan 2012 yılına ait betonarme köprü ile ilgili teknik raporda; ‘Balıkesir İli Ayvalık İlçesi Ali Bey Adası ile Lale Adası arasında yer alan betonarme köprünün görsel incelemesi sonucunda, 1 No’lu aks üzerinde perdelerdeki betonların döküldüğü, demir donatılarının yüzeye çıktığı ve yüzden de demirlerinde korozyonlar oluştuğu gözlenmiştir. 2–3–4–5 No’lu akslarda yer alan köprünün ayaklarındaki koruyucu sac kaplamalarda bozulmalar olmuş ve bu bozulan sac kaplamaların yenilenmesi gerekmektedir. 6 nolu aks üzerinde yer alan perdelerde ve köprü ayağında çok ciddi derecede deformasyonlara rastlanmıştır. Koruyucu beton tabakasının (paspayı) çok büyük bölümü yok olmuş, bu tabakanın yok olmasından dolayı da demir donatısı yüzeye çıkmış ve dış etkenlere aşırı derecede maruz kalarak korozyona uğramıştır. A-B-C aksları üzerindeki köprünün taşıyıcı kirişlerinden bir kısmında koruyucu beton tabakasının (paspayı) bozulmuşu olduğu gözlenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda köprü taşıyıcı kolon ve perde elemanlarında inşaat demirlerinin korozyona uğramaması için pas paylarının onarılması gerekmektedir. Bu şekilde ileride oluşabilecek taşıyıcı sistem ile ilgili sorunlar önlenmiş olacaktır. Çıplak gözle yapılan tespitte yapıda görsel olarak herhangi bir çatlama ve oturma gözlenmemiştir’ denilmişti.
CUNDA KÖPRÜSÜ BİTİNCE BOĞAZ KÖPRÜSÜ’NÜN BAKIMI İÇİN SÖZ VERİLMİŞTİ
Bakım için program hazırlanması gerektiğini belirten yetkililer, bakımın köprünün bitiş anından başladığını ve öncelikler disiplinine göre yapıldığını belirtirken, bakımın Karayolları Şube Müdürlüğü tarafından yapılması gerektiğini belirtmiş, 17 Şubat 2017 yılında ise Cunda Köprüsünün yapımı sırasında dönemin Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, Cunda Köprüsü biter bitmez Boğaz Köprüsünde bakım-onarım çalışmalarını başlatacaklarını ifade ederek “Bu köprü de Cunda Köprüsü gibi taş eksenli olacak” şeklinde açıklama yapmıştı.
“TÜRKİYE’NİN İLK BOĞAZ KÖPRÜSÜ, TÜRKİYE’NİN İLK KÖPRÜ FACİASINA NEDEN OLABİLİR”
Sıkça kullandığı köprünün birçok noktasında tehlikenin açıkça göründüğüne dikkat çeken Balıkçı Deniz Devrim Kireççi, bakım konusunun rafa kalkmaması gerektiğini söyledi. Kireççi, “Cunda eski köprünün durumu hiç iyi değil. Üniversite eğitimim nedeniyle bu tür yapıların projeleri konusunda bilgi sahibiyim.Bu tür yapılar inşaa edilirken mukavemet hesapları çok yüksek tolerans üzerinden yapılır ve bu bağlamda savunmaya geçecek merciler olabilir ancak yapının yaşı çok önemli. En kısa zamanda oluşan deformasyonun etüt edilerek gereken çalışmanın yapılması lazım.Aksi takdirde yakın bir gelecekte Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü,Türkiye’nin ilk köprü faciasına neden olabilir.”