Nilgün KAYA
Son günlerde kutlamaların yasaklandığı söylentileriyle sıkça gündeme gelen 30 Ağustos Bayramı Ayvalık’ta çelenk sunma töreni, fener alayının ardından Ayvalık- Cunda arasında teknelerde kutlanacak.
Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önünde, saat 10.00 ‘da yapılacak çelenk sunma töreninin ardından CHP Ayvalık İlçe Başkanlığı anıta çelenk sunumu yapacak. Atatürkçü Düşünce Derneği Ayvalık Şubesi temsilci ve üyeleri saat 16.00’da bayraklar ve çiçeklerle Cumhuriyet Meydanı’nda buluşacak. Öğretmen Evi’nden saat 20.00’de başlayıp Cumhuriyet Meydanı’nda tamamlanacak olan fener alayının ardından saat 20.30’da teknelerle Cunda Ayvalık arasında 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlaması yapılacak.
BAŞKUMANDAN ZAFERİ 1924 YILINDAN BU YANA KUTLANIYOR
Kurtuluş Savaşı’nda Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki Türk ordusunun Yunan güçlerine karşı başlattığı Büyük Taarruzun zaferle sonuçlanması sonrası ilk kez 1924’te Dumlupınar’da Çal Köyü yakınlarında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’in katıldığı bir törenle Başkumandan Zaferi adıyla kutlanmıştır.
İÇ İŞLERİ BAKANLIĞI GENELGE YAYINLADI
İçişleri Bakanlığı, 30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlamalarına ilişkin yayınladığı genelgede; ‘Bazı basın yayın organlarınca yapılan “İçişleri Bakanlığınca 30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlamalarının Yasaklandığı” iddiasına yönelik kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılması zaruriyeti ortaya çıkmıştır; Ulusal ve Resmi Bayramlar İle Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği hükümleri uyarınca icra edilen 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları ile ilgili Bakanlığımızca alınan yasaklama kararı bulunmamakta olup 19.08.2020 tarihli yazımızla yapılan düzenleme Covid 19 salgını ile mücadelede içerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat süreci içerisinde alınması gereken tedbirlerin Valiliklere bildirilmesidir. Bu çerçevede Covid 19 salgını ile mücadele süreci başladığı andan itibaren diğer dini ve resmi bayramlarda olduğu gibi bayram kutlamalarında kamu görevlileri başta olmak üzere vatandaşlarımızın fiziki mesafe kurallarına aykırılık oluşturacak şekilde kalabalıklara neden olunmaması için bazı tedbirler alınması ve çeşitli kısıtlamalara gidilmesi Valiliklerimizden istenilmektedir. Benzer uygulamalar bu yıl içerisindeki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programları ile Ramazan ve Kurban Bayramı bayramlaşma programları için de yapılmıştır. Koronavirüs salgınının yeniden ivme kazanmaya başladığı bu günlerde bulaşıcılığı çok yüksek olan hastalığın yayılımını azaltmak için her türlü etkinliğin belirlenen kurallar çerçevesinde mümkün olan en kısa sürede tamamlanması bir zorunluluktur. Önümüzdeki günlerde 98 inci yıl dönümünü kutlayacağımız Zafer Bayramımızın da içerisinde bulunduğumuz salgın koşullarına göre kutlanması, çelenk sunma ve şehitlik ziyaretlerinin asgari katılımla gerçekleştirilmesi, bunun dışındaki etkinliklerin ise yüz yüze etkinlikler yerine özellikle dijital imkanların kullanılarak yapılması salgınla mücadelenin bir gereği olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu doğrultuda resmi programlarda resepsiyonların yapılmaması da salgınla mücadele sürecinin bir gereğidir. Bilinmelidir ki salgın şehir, bölge, kişi, etkinlik gibi unsurlara göre hareket etmemektedir. Bu doğrultuda Devletimizin ve özelinde Bakanlığımızın aldığı her türlü tedbir kararı, herhangi bir ayrım gözetmeksizin (resmi-dini bayram, 15 Temmuz anması vb.) tüm etkinlikler için benzer şekilde alınmaktadır.’ denilmişti.