Nilgün KAYA
Çanakkale-İzmir Karayolu üzeri Nikita Mevkiinde bulunan Prina Fabrikasında, atık depolama havuz duvarının çökmesi sonucu çevreye yaklaşık 3 bin ton prina atığının yayıldığı öğrenildi. Kepçelerle toplanıp kamyonlarla diğer havuzlara nakil şeklinde yapılan temizlik çalışmasının ise 1 hafta süreceği bildirildi.
1982 yılında kurulan ve Türkiye’deki 13 fabrikadan biri olan prina fabrikasında, zeytin küspelerinin biriktirildiği 6 atık havuzundan birinin duvarı önceki gün çökmüş, havuz içindeki prina atığı fabrika çevresine yayılmıştı. Nikita dere kanalına da taşan prina atığının çevreye yayılımını durdurmak için fabrika tarafından set çekilirken atık temizliği bugün de devam etti.
İzmir’de 30 Ekim tarihinde yaşanan deprem ve hafta sonu etkili olan sağanak yağış nedeniyle havuz duvarında hasar meydana gelmiş olabileceği ihtimali üzerinde duran fabrika yetkilileri, pompalar aracılığıyla atıkların çekildiği, kendi imkanlarıyla atık temizliğine devam ettiklerini ifade etti. Ankara’dan getirilecek jeneratör ile ilave dalgıç pompaların konulacağı, atık temizliğinin 1 hafta daha devam edeceği öğrenildi.
“DEMEK Kİ ÇED RAPORLARINDA BELİRTİLEN KURALLARA İYİ UYULMAMIŞ”
Belediye zabıta ekipleri ve İlçe Jandarma Bölük Komutanlığı konuyla ilgili tutanak tutup savcılığa suç duyurusunda bulundu. Olaya tepki gösteren Ayvalık Tabiat Platformu sözcüsü Nebahat Dinler, “ 2015 yılında kapasite artırımına gitti fabrika ve ölçek büyüdü. Ölçek büyüyünce Ayvalık için zararlar da büyüdü. Artık fabrika sadece Ayvalık’ın atıklarını toplamıyor Edremit Körfezinin hatta Ege’nin prina atıklarını da topluyor. Verdiği tahribat ta bizim açımızdan büyüdü. Demek ki ÇED raporlarında belirtilen kurallara iyi uyulmamış ki zemininde çatlama meydana geldi dün duvarında yıkılma meydana geldi. Biz artık yetkililerin arada gelip idari ceza uygulamalarını istemiyoruz. Gereken denetimlerin hakkaniyetle, tümüyle yerine getirilmesini bekliyoruz. Ayvalık halkının artık tahammülü kalmadı. Havamızı, suyumuzu, toprağımızı kirletmesine izin vermeyeceğiz.” dedi.