Nilgün KAYA 21/12/20220
Yeni binasına taşındığı için 5 yıl önce boşaltılan, Ayvalık Devlet Hastanesi’nin geçmişte polikliniklerin yer aldığı ana binası ile servislerin bulunduğu 1974 tarihli diğer binasının bulunduğu alana Hükümet Konağı yapımı planlanıyor. Ayvalık, yeni hükümet konağının söz konusu alana yapılıp yapılmamasını tartışıyor.
Ayvalık halkına 65 yıldır hizmet veren, Atatürk Bulvarı 12. Sokaktaki Hükümet Konağı, artık ihtiyaca cevap vermediği gerekçesi ile kentin farklı bir noktasında yeniden yapılacak. 1955 yılında yapılan ve 1985 yılında ek bina ile büyütülen Ayvalık Hükümet Konağı’nın farklı bir yerde, yeniden yapımı için başlatılan ve 2018 yılında projesi hazırlanan çalışma kapsamında yer tahsisi tamamlandı.
Yeni Hükümet Konağının, eski otogar, cennet tepesi, cezaevi yakınında ve sanayinin karşısındaki kamyon ve tır park yeri seçenekleri arasından gerekli şartları taşıyan Sakarya Mahallesi 3. Galifo mevkiinde halen Kamyon ve tır park yeri olarak kullanılan alanda yapılmasına karar verilmiş, Mimar Pınar Durko ve Mühendis Mehmet Sıray tarafından hazırlanan proje ise Türkiye’nin en iyi 10 projesi arasında gösterilmişti. Son olarak Hükümet Konağı’nın Ayvalık Devlet Hastanesi’nin eski yerine yapılması gündeme geldi.
Halen Hükümet Konağı olarak kullanılan 1.312 metre karelik alanda bulunan 2 katlı, 1.464 metre karelik kullanım alanlı binada, Kaymakamlık makamı ve Yazı İşleri Müdürlüğü’nün Sakarya Mahallesi’nde tarihi Ayvalık Evlerinden birine taşınmasından bu yana Mal, Milli Emlak, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Tapu Müdürlüğü ile Dernekler bürosu bulunuyor. İlçe Milli Eğitim ve Nüfus Müdürlüğü Hükümet konağına yaklaşık 50 metre mesafede başka bir binada hizmet veriyor.
Ayvalık, Hükümet Konağı’nın 6 ay önce tahsisi tamamlanan eski hastane alanında yapılmasının artı ve eksilerini tartışıyor.
“HIZLI GELİŞEN KENTİN İÇİNDE DEĞİL KENTİN DOKUSUNA UYGUN YERDE OLMALIDIR”
Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Halil Coşkun, “Ayvalık Kaymakamlığının, kentimizde toplumun en kısa zamanda ulaşabileceği, ulaşmada zorluk çekmeyeceği alanlarda olması gerekmektedir. Halkın hizmet alma ve kamu yönetimine başvuracağı alanların planlanması ve tasarlanması iyi düşünülmelidir. Hizmet işlevinin yerine getirilmesinde yapılacak binaların konumu halka mutluluk ve huzur hissettirmesi düşünülmelidir. Aynı zamanda geleneksel kent merkezinden uzak olmak kentin yapısına da uygun değildir. Ayvalık kentinin yakın mesafelere bağlı sosyal ilişkileri göz önüne alırsak yeni kaymakamlık binasının yeri için eski hastanenin bulunduğu alan en uygun alan olarak görülmektedir. Yeni Kaymakamlık binasının yeri hızlı şekilde gelişen yeni bir kentin içerisinde değil kentin dokusuna uygun eski hastanenin yeri olmalıdır.” dedi.
“HALKIN İHTİYAÇLARI DOĞRU TESPİT EDİLMELİ, KATILIMCI, ŞEFFAF BİR YÖNTEM İZLENMELİ”
Ayvalık Yerel İnisiyatif adına açıklama yapan Mimar Şebnem Öztürk ve Eğitimci Pınar Bakırcı, “Kentin kamusal alanlarına dair planlar, kentte yaşayanların, konuyla ilgili meslek örgütlerinin, halkın ihtiyaç ve beklentilerini tespit edebilen kitle örgütlerinin, STK’ların bilgisi ve görüşüne, katılımına açık olarak düzenlenmeli. Nitekim, Ayvalık Yerel İnisiyatifi “Emeğimize, fikrimize, birlikteliğimizin gücüne güvenelim! Geleceğimizi birlikte şekillendirelim!” şiarıyla yola çıkmış, bu perspektifle bütün çalışmalarını gerçekleştirmiştir. Ayvalık Yerel İnisiyatifi kuruluş ve çağrı metninde de aynı ilkeye yer vermiştir: “Halkın kendi yaşamını ilgilendiren konularda, yaşadığı çevre olarak yerelin bütün sorunlarının çözümlerine gerek tartışma gerekse uygulama süreçlerinde fiilen katılması, halk egemenliğinin olduğu kadar, halkın çıkarlarına aykırı çözüm ve uygulamaların önlenmesinin de garantisidir.” Söz konusu Hükümet Konağı projesine ilişkin yaklaşımımız da bu bakışımızı yansıtıyor. Kentin fiziki, sosyal, ekonomik kaynaklarının; halkın ihtiyaçlarının doğru tespit edilerek sağlıklı bir şekilde ve kamu yararına kullanılması, bunun da katılımcı, açık ve şeffaf bir yöntem izlenerek yapılması Ayvalık’ta yaşayan herkes için önemli bir kriterdir. Bu nedenle Ayvalık Yerel İnisiyatifi olarak söylentiler, basın bültenleri, sosyal medya paylaşımlarının ötesinde somut işleyecek bir katılımcı mekanizma oluşturulmadan yapılan/yapılacak tüm planlama ve projelere temkinli yaklaşıyoruz.
Öte yandan ekonomik olarak çok sıkıntılı bir süreç yaşadığımız şu günlerde, halkın bütçesinin “mega” projelere harcanmasının da toplumsal olarak yanlış bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. Kent sorunları ve beklentiler üzerine yaptığımız geniş katılımlı anketlerde de altyapı sorunlarının ve deniz kirliliğinin öne çıktığını, bunların yanı sıra kentin tarihi dokusunun ve doğasının korunması yönünde de büyük bir hassasiyet olduğunu gördük. Ayvalık Yerel İnisiyatifi olarak biz de bu hassasiyetin kent için çok önemli bir dinamik olduğuna inanıyoruz. Tarihi dokuya uygun yeni projelere milyonlar akıtmaktansa, tarihi dokuyu korumaya bütçe ayrılmasının öncelikli olduğunu belirtmek isteriz.Yapılacak tartışmaları doğru ve etkili zeminlerde yapmak, alternatifleri toplumsal ihtiyaçları belirleyerek ortaya koymak konusunda Yerel İnisiyatif olarak elimizden gelecek tüm çalışmaları yapmaya devam edeceğiz.” dedi.
“ŞİMDİKİ YERİ HERKESİN RAHATÇA ULAŞABİLECEĞİ BİR KONUMDA”
Ayvalık Tabiat Platformu adına açıklama yapan Nebahat Dinler, “Ayvalık tarihiyle, doğasıyla çok özel, korunması gereken bir kent. Bu yüzden kent merkezi yayalaştırılmalı ve kamu binaları şehrin merkezinde herkesin rahat ulaşabileceği bir konumda olmalı. Şimdiki yeri bu açıdan çok uygun. Ayvalık’ın kentsel planlarının yenilenme süreciyle birlikte tasarlanması daha anlamlı olur. Hükümet binasına ek olarak boşaltılmış olan diğer kamu binaların restore edilip kullanılmasının çok daha iyi olacağını düşünüyoruz. Eski hastane binasının olduğu yer de anfitiyatroyla birlikte bir açık- kültür alanı olarak değerlendirilir. Tüm birimlerin tek çatı altına alınıp büyük binalar yapılması Ayvalık kentsel dokusuna ne kadar yakışır? Bir de pandemi dönemi bize kalabalıklardan arınmanın ne kadar önemli olduğunu gösterdi.” dedi.
“YER UYGUN ANCAK 20-25 MİLYON LİRA HARCANMASI LÜKSTÜR”
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen, “Eski Hastanenin tadilatla hükümet konağının olması bence uygundur. Deprem açısından kuvvetlendirildikten sonra sakınca yoktur. Çünkü halkın yoğun olarak uğradığı hükümet konağının merkezden ayrılmaması lazım. Ayvalık’ın o kadar ihtiyacı dururken yeni hükümet konağına 20-25 milyon lira harcanması lükstür. Zaten dijital çağa geçiyoruz. Herşey dijital ortamda yapılıyor. Bir süre sonra halkın da hükümet konağına gitmesi azalacaktır. O parayla balıkçı barınağı, hastaneye Mr cihazı ve malzemeler alınabilir ya da daha farklı ihtiyaçlara, örneğin bisiklet yolu yapımına harcanabilir” dedi.
“ESKİ HASTANE BİNASI GÜÇLENDİRİLEREK OTEL OLABİLİR YA DA SAĞLIK TURİZMİNE AÇILABİLİR”
ÇYDD Ayvalık Şube Başkanı Gülden Belge, “Kamu binaları vatandaşların kolayca ulaşabildiği yerlerde olmalıdır. Eski hastane binası yıkılmadan güçlendirilerek marka değeri olan bir otele verilebilir veya sağlık turizmine açılabilir. Bu da Ayvalık’ta ki gençlerimizin istihdamına ve Ayvalık ekonomisine ciddi katkı sağlayacaktır. Ayvalık, UNESCO sürecinin başlangıcında olan aday adayı bir yer. Şu anda 1/5000’lik kentsel sit alanlarının çalışıldığı , sonrasında Ayvalık Belediyesi’nin çalışacağı 1/1000’lik planlarda çalışılmalıdır. Ayvalık UNESCO Alan başkanlığının karar aşamasında da bu tür terk edilmiş kamu binalarının ne olması uygun olacağı konusunda da çok katkısı olacağına inanıyoruz.” dedi.
“TEK ARAÇLA ULAŞILABİLECEK VE DEVLETİ TEMSİL EDEN KURUMA YAKIŞIR BİR YER OLMASI AÇISINDAN DOĞRU BİR KARAR”
Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, “Bence çok doğru bir karar. Devletin temsil edildiği yerde vatandaşın işini kolaylaştırmak için bütün birimlerin aynı çatı altında toplanması koordinasyon açısından önemli. Herkesin tek araçla ulaşabileceği bir yer olması, ayrıca ilçede devleti temsil eden kurumun adına yakışır bir yer olması bakımından doğru bir karar, sadece yaşlı ve engelliler için zor olabilir sanırım oda proje aşamasında çözülebilecek bir sorun ayrıca Boğaziçi otel tarafından da mutlaka giriş olacaktır bu da kolaylaştırıcı bir yönü, bir başka bir yararı da trafik yönünden Kaymakamlığa bağlı birimlerde işi olanlar şehir merkezi sıkışıklığını yaşamadan rahat işlerini halledecekleri gibi merkezdeki kalabalık da bir nebze olsun rahatlayacaktır diye düşünüyorum.” dedi.
“AYVALIK HÜKÜMET KONAĞI İÇİN EN UYGUN ALAN ESKİ HASTANE BİNASININ OLDUĞU YERDİR”
Cumhuriyet Kadınları Derneği Ayvalık Şube Başkanı Gülden Sarıbaş, “Mülki idarenin yer aldığı ve idari merkezi temsil eden en önemli simgesel yapılar olan Hükümet Konağı devletin gücünü temsil edecek ciddiyette ve vakarda inşa edilmelidir. Kanımca Ayvalık Hükümet Konağı için en uygun alan merkeze yakınlığı ve etrafındaki çamlarla bezeli doğal dokusu ile eski hastane binasının olduğu yerdir. Hükümet konakları yurtdışında da, genelde büyük meydanları ve bahçeleri olan, çevrelerindeki yapılara göre geniş mekânlar içeren alanlarda inşa edilmiştir.” dedi.
“ŞEHRİN EN GÜZEL, EN YEŞİL YERİNE HÜKÜMET KONAĞI YAPMANIN NE MANASI VAR?”
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ayvalık Şube Başkanı Vedat Tekten, “İnsanlar elleriyle dikerek o ağaçları yeşertmişler. Orayı orman bulmamışlar. İkinci bina yapılırken bile dünya kadar ağaç kesildi. Hadi hastanedir yapılsın bir şey demem. Ama Hükümet Konağı nasıl oraya yapılır? Ayvalık’ın en göz alıcı bölgesi oraya bir kompleks yapmak, hükümet konağı yapmak, Ayvalık’ta bu kadar arazi varken oraya yapıp şehrin ortasını betonlaştırmak, bir sürü ağacın yok olmasına sebep olmak. Orada belki turizme yönelik ya da Ayvalık’ın geleceği ile ilgili projeler üretmek dururken oraya devasa bir kompleks yapılması kabul edilemez. Gelir elde edilebilecek alanı atıl hale dönüştürmek yanlış. Ayvalık’ın kenar bölgelerinde ulaşımı daha rahat, örneğin yeni hastanenin orası, kipa bölgesi olur. Kısa süre içinde orası şehrin içinde kalacak. O bölgelerde bütün birimleri içine alan bir kompleks yapılabilir. Şehrin en güzel, en yeşil, halkın özgürce faydalanabileceği yere hükümet konağı yapmanın ne manası var?” dedi.
“YER SEÇİMİ VE AYVALIK’A HİÇ UYGUN OLMAYAN EKLEKTİK MİMARİSİYLE BİZLER İÇİN KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL”
Ayvalık Ar-Ge Dernek Başkanı Tuba Aysun, “Ayvalık için öngörülen Hükümet Konağı projesi; gerek yer seçimi, gerek özgün geleneksel kent dokusu olan Ayvalık’a hiç uygun olmayan eklektik mimarisiyle bizler için kabul edilebilir değil, hatta akıl alır değil. Adeta “Anadolu Gotiği” gibi, olmayan bir mimari üslûbun, son dönem kamu yapılarına uyarlanma hali, Ayvalık gibi Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi’nde olan bir kadim kente yakışmaz. Yarışma ile belirlenen, gerçekten evrensel ölçülerde liyakatı olan mimarların elinden çıkmış, modern bir projedir Ayvalık’a yakışan. Yer ve mimari projenin seçimi; tüm Ayvalık’ın katılımcı olmasını, katılımcılığı çağdaş formlarla kullanmayı icap eden mevzulardır. Hem sürecin; kentin karar alma mekanizmasında demokratik olarak belirlenme şekli, hem de kamuya ait alanların kent merkezinden taşınmasını, Ayvalık’ın bağlı olduğu Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ulaşım ana planı olmayan, koruma amaçlı imar planları iptal edilmiş bir kentte- uygun bulmak mümkün değildir. Son dönemde çok sayıda ve Ayvalık merkezde yer alan ve boş olan kamu binaları için, dernek olarak içinde yerel kolaylaştırıcı sıfatıyla bulunduğumuz çalışmalarda koruma projeleri hazırlandı. Neden bu tarihi yapılar kaderine terk edilmek yerine kullanılmıyor? Ayvalık Eski Devlet Hastanesi, Ayvalık’ın en büyük açık kültür buluşma alanı olan “Ayvalık Amfi Tiyatrosu’nun” yanına yine kültürel ilişki temalı bir kapalı alan çok daha uygundur. Elbette modern ve Ayvalık’ın değerini ortaya koyan bir mimari form ile… Söz konusu alan; hem yeşil karakterli kentsel sit, hem de tarihi kentsel sit sınırındadır. İlgili alanda bizlerin akademik çalışmalardan bildiği, birden fazla 19. yüzyıl tarihi yapısının izleri ve ilişkisi vardır. O bölgede envanter çalışmasının yapılması elzemdir. Ayrıca hükümet konağının yapımı için ilk seçilen Ayvalık Sanayi Bölgesi’ndeki alan 21 dönüm civarı iken, şimdi Eski Ayvalık Devlet Hastanesi alanı 4 dönüm bile değil. Ne değişti? Bunu açıklamaları gerek? Hangi fizibilite raporlarına göre kamunun kaynakları kullanılıyor? Zira Ayvalık disiplinler arası şehircilik yaklaşımına hâkim olmadan, idari anlamda adım atılmaması gereken büyük bir değer. Biz Ayvalık Ar-ge Derneği olarak 6 yıldır Unesco Dünya Mirası süreci başta olmak üzere, kent kimliğinin, kültür mirasının korunması için mücadele etmeye çalışıyoruz. Bu konuda yanımızda olan akademik çevrelerin görüşlerine dayanarak kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz. ”
“KÜLTÜR VARLIĞI İLE DOLU KENTLERDE BÖYLESİ BİR DÜZELEME KENT YAŞAMINA OLUMSUZ ETKİ YAPAR”
Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici “Metropol ve/veya büyük kentlerde, kent merkezine yönelen taşıt ve yaya trafiğinin azaltılması, trafik fazlalığının beraberinde getirdiği park sorununun hafifletilmesi amacıyla merkezin parçalanması ve dağıtılması hedeflenebilir. Ancak Ayvalık gibi kent merkezi tarihi dokusu itibarıyla ölçek olarak genişlemeyecektir. Kültür varlığı ile dolu kentlerde böylesine bir düzenleme yapılması kent yaşamına olumsuz etki yapacağı gibi böyle bir planlama taşıt trafiğini arttırıcı bir eylem olacaktır. Ayvalık gibi tarihi dokusu yoğun olan bir kentte, mevcut yapıların bu tür amaçlarla kullanılmak üzere restore edilmesi tarihi mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasının yanı sıra merkezin çöküntü alanı görünümünden uzaklaşarak yaşayan şehir olmasına da katkı sunacaktır.” dedi.
“AYVALIK HALKINA SORULMALI; NE ATANMIŞLAR NE DE SEÇİLMİŞLER TEK BAŞINA KARAR VERMEMELİ”
AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Ali Gür, “Ben bunun doğru veya yanlış olduğuna ne atanmışların ne de seçilmişlerin tek başına karar vermesinden yana değilim. Ayvalık’taki siyasi partilerin, bütün derneklerin yönetim kurullarıyla birlikte konuyu tartışması lazım. Kent konseyinin ve belediye meclisinin gündemine getirilmesi lazım. Muhtarların bu konuda görüş vermesi lazım. Anketler yapılması lazım. ‘Ben yaptım oldu’ denilmemeli. Hükümet konağı birimlerinin bir yerde toplanması gerektiğine inanıyorum ama yerini doğru bulmuyorum” dedi.
“ŞEHİR MERKEZİNİN TARİHİ KENTTEN UZAKLAŞMAMASI ADINA BELİRLENEN YER OLUMLU”
CHP Ayvalık İlçe Başkanı Hüseyin Şalmanlı, “Eski Hastane binasının hükümet konağı yapılması konusunda daha önceden kaymakam bey, beni çağırarak bir görüş istemişti. Bende CHP üyelerinden bazılarına sordum, görüşlerini aldım ve yönetim kurulunda görüştükten sonra Kaymakam beye açıkladım. Bizim açıklamamız şu şekilde; planlanan yeni kaymakamlık binasının sanayi sitesinin karşısında bulunan bir alana alınması yerine şehir merkezine daha yakın ve şehrin merkez mahallelerinde yaşayan insanlara yürüyüş mesafesinde olması bakımından eski hastane binasının daha uygun olacağını belirtmiştik. Ancak bu bina önündeki yokuşun olumsuz olduğunu, yaşlıların bu konuda zorlanacağını ifade ettik. Eski hastane binasının mezbelelikten kurtulması gerektiğini ve buranın günümüzde uyuşturucu ve fuhuş yuvası haline geldiğinin duyumlarını aldığımızı da belirttik. Hükümet binasının tüm birimleri ile bir yerde olması, şehrin yönetimini ve vatandaşın işlerini daha kolay ve çabuk yapması yönünden çok önemlidir. Sonuç olarak, tüm birimlerin bir arada toplanarak daha düzenli bir hükümet konağı olmasından yanayım. Yer konusunda da Sanayi sitesi yakınlarında oluşturulacak hükümet binası ileride şehir merkezinin tüm yönleri ile o tarafa kaymasına neden olacak ardından sanayi sitesinin şehir içinde kalmasından dolayı taşınması yıkılması gündeme gelmesine sebep olacak, bu yüzden şehir merkezinin tarihi kentten uzaklaşmaması adına eski hastane mevkiinde olmasının daha olumlu sonuçlar getireceği düşüncesindeyim.” dedi.
“KENTİN TARİHİ DOKUSUNA UYGUN PROJEYİ O DOKUNUN İÇİNDE YAPMAK UYGUN OLUR”
Hükümet Konağı projesini hazırlayan MHP İlçe Başkanı ve ATO Meclis Başkanı Proje Müellifi Mehmet Sıray, “Daha önce bir takım araştırmalar yapılarak ilk başta sanayinin karşısındaki yer belirlendi. Biz projesini yapmıştık. Proje, iç İşleri bakanlığı’nca onaylandı. Sonra eski hastane binasının olduğu yer gündeme geldi. Proje müellifi olarak Kaymakam bey bize de sordu sağolsun. Ben de olumlu cevap verdim. Bizim bakış açımız şu şekilde, yıllardır mühendislik yapıyorum. 30 yıldır Ayvalık’ta bürom var. Ayvalık’ın tarihi dokusunu çok iyi yaşayan insanlardan biriyim mesleğim gereği. Bizim olaya bakış açımız iki şekilde. Birincisi; yaptığımız bina brüt taş bir bina. Çok güzel bir proje ve Cumhurbaşkanımıza sunulacak olan ilk on proje arasına girdi. Çok büyük beğeni aldı proje. Hatta bazı yerlere uygulamak için izin istediler. Dolayısıyla yapmış olduğumuz, bizden istenen proje kentin tarihi dokusuna uygun bir proje. Kentin tarihi dokusuna uygun olan bir projeyi o dokunun içinde yapmamız uygun olur diye düşünüyoruz. Madem böyle bir proje yapacağız, kalkıpta modern binaların arasında yer alması uygun olmaz düşüncesindeyiz. Yer seçimi açısından orası kentin tarihi dokusunun bir parçası olduğu için çok uygun bir yer. İkincisi, bu yer Ayvalık’ın merkezi bir yeri. Her ne kadar biraz topografik olarak yukarıda kalsa da günümüzün teknikleriyle projede aşabileceğimiz bir durum bunlar. Ayvalık, Altınova ve Küçükköy’ün merkezi olarak görüyoruz. Şehrin tam içinde olması nedeniyle insanların yürüyerek ulaşabileceklerini düşünüyoruz. Bu bir avantaj. Benim şahsi bir nedenim var. Ben milli bakıyorum olaya çünkü burası Hükümet binası. Devletimizin temsil edildiği, devletimizin kurumlarının içinde olduğu bir bina. Ayvalık’ın en güzel yerine olması ve bayrağımızın orada dalgalanması önemli. Eski hastanenin olduğu yer en güzel yer. Bir de yarın öbür gün bir takım spekülatif yaklaşımlarla bu yerin farklı mecralara çekilmesi ve farklı amaçlarla kullanılmasının önüne geçeceğiz bu şekilde. En güzel binayı en güzel yere yapmış olacağız.Devletimiz uygun görmüş, en iyisini yapmış.” dedi.
“HÜKÜMET KONAĞI’NIN ŞEHRİN MERKEZİNDE OLMASI DAHA MANTIKLI OLUR”
İYİ Parti Ayvalık İlçe Başkanı Gülten Sütçüoğlu, “Eski hastane binalarının bulunduğu alanın hükümet konağı için uygun olduğunu düşünüyorum. Daha önce Kaymakam bey ile konuştuk proje aşamasında. Hepimizin fikrini almıştı kendisi. ‘Ayvalık’ta Hükümet Konağı için neresi uygun olur’ diye sormuştu. Eski hastane uygun olur demiştim. Çünkü ulaşım açısından kolay. Ayrıca devlet binasının en güzel yerde olmasını isterim. Yokuş probleminin farklı bir girişle çözülebileceğini düşünüyorum. Şehir Kipa bölgesine doğru kayıyor ama sanayi bölgesinde yapılırsa eğer örneğin Cunda’dan toplu taşıma ile sanayi bölgesine ulaşım yok. Ulaşım açısından zor olur. Bu nedenle Hükümet Konağının şehrin merkezinde olması daha mantıklı olur diye düşünüyorum, eski hastanenin yeri uygundur” dedi.
“HALKA SORULMADAN YAPILMASINA KARŞIYIZ”
EMEK Partisi Ayvalık İlçe Başkanı Musa Metin, “Yeni hastane yapıldı ama alt yapı sorunu çözülmedi.
‘Yeni hastane yaptık oldu bitti’ anlaşından sonra Ayvalık halkı olarak hastaneye ulaşımda zorlanıyoruz.
Kaymakamlık binasının şimdiki imar planında var olan yere yapılması da, eski hastane binasının yerine yapılması da, halka sorulmadığı sürece, ben yaptım oldu anlayışının dışına çıkmayacaktır. Halka sorulmadan imar planını onaylanmasına ve yine halka sorulmadan imar planının değiştirilmesine Emek Partisi Ayvalık İlçe Örgütü olarak karşıyız!”
“KONUYLA İLGİLİ MİNİ REFERANDUM YAPILMASI GEREKİR”
DEVA Partisi Ayvalık İlçe adına açıklama yapan Başkan Salih Oral Övünç, “Bu konuda hala daha Ayvalık Halkına mini referandum yapılması taraftarıyım. Burada Şoförler ve Otomobilciler odası ile görüşülerek durak uygulamasının güncellenmesi ve o yokuş için ring aracı konulmaması halinde mağduriyet oluşacağı kanaatindeyim. Bu tarz kararlar, halkın görüşüne bırakılmalı ve çoğunluğa göre hareket edilmeli görüşünü savunuyorum” dedi.
“AYVALIK’IN GELECEĞİ AÇISINDAN İYİ DEĞİLDİR”
Vatan Partisi Ayvalık İlçe Başkanı Deniz Tuğhan Arbak, “Kamu binalarının şehir merkezinden, özellikle turizm için kullanılan kısımdan çıkarılmasından yanayım. Yani Marinanın karşısına Hükümet Konağı, devlet açısından arazi tahsisi konusunda kolay olabilir ama Ayvalık’ın geleceği için iyi değildir. Trafik sorunu yaratır. O bölgenin kesinlikle turizmle ilgili bir yatırıma dönüşmesi gerekir. Ayrıca şehir merkezi ve nüfus KİPA tarafına kaydı. Yoğunluk orada ise hükümet binası hatta belediyenin de oraya taşınması gerekir.
Rahmi Başkanın eski garaja belediye binası projesi de yanlıştı. Aynı değerlendiriyoruz.” dedi.
“ESKİ HASTANE SAĞLIK BİRİMİ YA DA EĞİTİM-KÜLTÜR AMAÇLI KAMUSAL ALAN OLMALI”
Sol Parti adına yaptığı açıklamada Serdar Çelik, “Hükümet Konağı bir önceki dönemde tahsis edilen yere Ayvalık’a yakışan bir mimariyle inşa edilmeli. İdari merkezler, bankalar, güvenlik güçleri şehir dışında olmalı. Hastane, eğitim ve kültür yapıları şehir merkezine yakın olmalı. Eski hastahane ya yeniden bir sağlık birimi ya da eğitim-kültür amaçlı kullanılacak bir kamusal alan olarak kalmalı” dedi.
“ORMANLIK ALAN OLDUĞU İÇİN UYGUN DEĞİL”
HDP Ayvalık İlçe Başkanı Nezir Akan, “Ormanlık bir yer olduğu için uygun değil. Yoğunluk ve kalabalık olacağından park ve alan tahrip olur” dedi.