Nilgün KAYA
2020 yılı faaliyet raporunun onaya sunulduğu, encümen ve ihtisas komisyonlarının belirlendiği Ayvalık Belediyesi Nisan ayı olağan meclis toplantısında, suskunluklarını bozan belediye meclis üyeleri, belediyede işten çıkarılan personelin yerine yeni personel alımı, Güzel Ayvalık Şirketindeki personel sayısı ve hizmet alımlarına ilişkin soruları gündeme taşıdı. Taşıt kiralama giderinde 1 yıl içindeki 5 milyon 700 bin liralık fark ile GSM şirketlerine ödenen aylık 22 bin liranın çok olup olmadığı sorularını soran meclis üyeleri belediye hukuk danışmanına ne kadar ücret ödendiğini de öğrenmeye çalıştı.
Ayvalık Belediye Meclisi Nisan ayı olağan toplantısı, eski Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde gerçekleştirildi. Gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce, 2 dönemdir Cumhur İttifakı olarak Belediye yönetimine destek verdiklerini ifade eden MHP’li meclis üyesi Levent Gurup, “29 Mart seçimlerinden bu yana yaklaşık 2 sene geçti. Burada zorlu bir süreçten geçtik. 2 dönemdir şart koşmadan Cumhur ittifakı olarak sizi destekledik. Sizlerde bize görev verdiniz. Bu dönem görev almayacağız. Eleştirilerimiz de yapıcı olacaktır” dedi. CHP grubu adına konuşan Meclis üyesi İsa Arslan da, yeni dönemin hayırlı olmasını dileyerek, “Yeni dönemin herkes için daha verimli olacağını ümit ediyoruz. Ayvalık için daha verimli, daha üretken geçsin” dedi.
CHP’Lİ MECLİS ÜYESİNDEN ESKİ VERGİ DAİRESİ RESTORASYONU İLE İLGİLİ SORU ÖNERGESİ
CHP’li meclis üyesi İsa Arslan, kamuoyunda çok spekülasyon yapıldığını ifade ederek eski Vergi Dairesi restorasyonu ile ilgili soru önergesi verdi. Belediye başkanının, Arslan’a yazılı olarak yanıt vereceğini belirtmesi üzerine meclis üyesi Levent Gurup, “Meclis olarak bizi de ilgilendiriyor” diyerek açıklamanın tüm meclis üyelerine yapılmasını talep etti. Konuyla ilgili meclis üyelerine bilgi verilmesine karar verildi. Meclis toplantısı, 2020 yılı faaliyet raporunun görüşülmesiyle devam etti. Belediye başkanı “ 2019 yılı Aralık ayında başlayan ve hızlı bir şekilde ülkemizde de yayılan koronavirüsün dengeleri alt üst ettiğini belirterek, ‘Belediye olarak işletmelerimizin kapısına kilit vurmak zorunda kaldık. Yaz sezonu başlamadan önce mülklerimizdeki kiracılarımızdan kira almadık. İşletme ve İştirakler Müdürlüğü bünyesindeki iştiraklerimizi yaz sezonunda kısmen açık tutabildik. Çalışan personelimize esnek çalışma sistemi uygulandı. Pandemi sürecinde sokakları, halka açık alanları ve pazar yerleri dezenfekte edildi. Gelirlerimizi arttırdık. Giderlerimizi azalttık. Büyük borçlar kapattık. 15 yıldır çözülemeyen Vakıf arazisindeki sorunu ortadan kaldırdık. Bankalara olan kredileri kapattık.” diyerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
“GÜZEL AYVALIK ŞİRKETİNDE ÇALIŞAN PERSONEL SAYISI NEDİR?”
Faaliyet raporu okunduktan sonra söz alan meclis üyesi Levent Gurup, gördüğü eksikleri belirtmeden geçemeyeceğini belirterek, “Raporda öncelikle çalışan personel sayısı olarak belediyede 243 personel istihdam edilmektedir deniyor. 82’si memur, 21’i sözleşmeli personel, 140’ı geçici personel. Bu sayıya Güzel Ayvalık Şirketi personeli dahil değil mi? İşçi sayısı ile igili belediyeye geldiğiniz gün, Belediyede bazı işçileri çıkartıp yerine de başka işçileri alıp CHP delegesi yaptığınız dedikoduları hala dolaşıyor. Biz şimdiye kadar hiçbir siyasi kimlik gözetmeden burada yapıcı olarak eleştirilerimizi sunduk. MHP adına değil Ayvalık halkı adına yaptık. Sizden de aynı anlayışı bekliyorum” dedi.
“DAHA ÖNCEKİ DÖNEMDEN TENKİT ETTİĞİMİZ BAZI ŞEYLERİN DEĞİŞMEDİĞİNİ GÖRÜYORUZ”
Ayvalık Belediyesi’nin senelerdir CHP’li belediyeler tarafından yönetildiğini ifade eden Gurup, “Siz de o fikir taraflısı olduğunuzu söylüyor, sosyal demokrat kimliğinizi öne çıkarıyorsunuz. Sizden önce görev yapan belediye başkanları döneminden sizin geldiğiniz döneme kadar bazı mali tedbirleri aldığınız doğrudur. Fakat bazı şeylerin değişmediğini söylemeden geçemeyeceğim. Daha önceki dönemden tenkit ettiğimiz sokakların, kaldırımların işgali sorunu halen devam etmesi, yaya geçişlerinin engellenmesi bizim için üzücüdür. Bunu her toplantıda dile getirmeme rağmen bir önlem alınmıyor. Özellikle sokak aralarında gelişigüzel parklanma sorun olacaktır. Sokağı perdeyle kapatacak insanlar oldu. İşgallerle ilgili belediye bunları fazla cesaretlendirmemeli.” dedi.
“DAHA ÖNCE YAPILAN PROJELERDEN YARARLANMANIZ, MALİ OLARAK SIKINTILI SÜREÇTE TEKRAR BU PROJELER KAYNAK AYRILMAMASI AÇISINDAN FAYDALI”
Gurup ayrıca, “Geçen meclis toplantısında geçen dönemle ilgili 84- 85 milyon borç ödedim diye beyanda bulundunuz. Bunu açıklamanızı istiyorum. Ayrıca yapılan bazı projeler var sizden önceki dönemlerde. Altınova’da pazar yeri projesi. Bunları sizin değerlendirmediğinizi, o dönemde yapılan projeleri muteber kabul etmediğinizi, aynı şekilde yeniden proje yapılması yönünde çalışmalarda bulunduğunuzu öğrenmiş bulunmaktayım. Neticede devlet sürekli bir kurumdur. Süreklilik esastır. Daha önce yapılan projeleri nazara alıp varsa bir eksiklik onları tamamlamayı ve bir israfa yol açmamanızı temenni ediyorum.” dedi. Ayvalık Belediye Hizmet binasının önemli bir ihtiyaç olduğuna değinen Gurup, “Daha önceden eski garajda planlanmış, geçmiş dönemde binanın projesi çizilmiş. Bu plandan da istifade etmenizi istirham ediyorum. Değiştirilmesi gereken yönler varsa değiştirilsin. Bunlar binler değil milyonları ifade eden rakamlar bulacak. Pandemi sürecinde belediyenin mali olarak sıkıntılı olduğu dönemde tekrar bu projeler için kaynak ayrılmaması açısından faydalı olacağını düşünüyorum” dedi. Gurup, “Aklın yolu bir. Restore edilecek binaya belediyenin hiçbir birimi sığmaz. Sadece sizin biriminiz sığar” dedi.
PERSONEL ÇIKARTILIP YERİNE YENİ PERSONEL ALINMASINA YÖNELİK AÇIKLAMA İSTENDİ
Belediye başkan yardımcısı tarafından yapılan açıklamada, Personel konusunun değişken olduğunu,firmalardan alınan hizmet bedeli olarak yazıldığını kişi olarak değerlendirilmediğini, şirket personelinin zaman zaman azaltılıp zaman zaman arttırıldığını söyledi. Personel arttırımı ‘ilave işletmelerle personel ihtiyaçlarının artması’ şeklinde açıklanırken çıkartılan personel sayısı ve nedenlerine açıklık getirilmedi.
Başkan Ergin, projeye çıkılırken vidasına kadar hazır olunması, projenin somut olarak elde bulunması gerektiğini, Altınova pazaryeri için görsel olduğunu ama arkasında proje olmadığını, uygulanabilirliğin önemli olduğunu, fiyat ve diğer değişkenliklerin göz önüne alınmasını tek projeye kilitlenip kalınmaması gerektiğini söyledi. Altınova Pazar yeri projesinin ihale aşamasında olduğu açıklandı. Meclis üyesi Melih Arslan’ın tek firmanın girdiği ve 12 milyon liralık teklif nedeniyle ihalenin yapılamadığını ve projenin muteber bir proje olmadığını söylemesi üzerine söz isteyen CHP’li meclis üyesi Ahmet Erkal, “Projenin muteber olup olmamasına müteahhit değil siz karar verirsiniz halkta bunu takdir eder.” dedi. Meclis üyesi İsa Arslan, covid döneminde daha aktif çalışılmasını ve sokak sağlıklaştırma çalışmalarının da yapılmasını isterken “Faaliyet raporuna baktığımızda mali disiplinin biraz sağlandığını görüyoruz ama yeterli değil” dedi. Belediyeye temel ihtiyaç başvuruna bulunan hiç kimsenin çevrilmediğini ifade eden Başkan Ergin, Ramazan ayı boyunca da yardımlaşma kültürünün devam ettirileceğini, halktan Aş evine destek beklediklerini belirtti. Sokak sağlıklaştırılmasının ciddi bir maliyet olduğu, konuyla ilgili bakanlığa başvuruda bulunularak destek istendiği açıklandı. Gümrük girişleri kapalı olduğu için giriş çıkış ücreti, işgaliye alınmadığını, pazar yerlerinden elde edilen gelirin azaldığı, kiraların ertelendiği hatırlatılarak belediyenin gelir kalemlerinin azaldığına dikkat çekildi.
“TAŞIT KİRALAMA GİDERİ 1 YILDA 5 MİLYON 700 BİN FARK VAR. GSM BEDELİ AYLIK ORTALAMA 22 BİN LİRA”
CHP’li meclis üyesi Mehmet Çakır, hizmet alımları konusunda sorularını gündeme getirerek, “Taşıt kiralama gideri 2019‘da 1 milyon 107 bin 210 lira iken 2020 de 6 milyon 888 bin 207 lira. 5 milyon 700 bin lira gibi bir fark var. Bu da aylık 550 bin liradır. Bu belediyemizin taşıt kiralama için ödediği rakam. Bu 1 yıl içindeki 5 milyon 700 bin liralık farkın sebebini açıklarsanız sevinirim. Kaç tane araç kiraladık ki bu kadar para ödüyoruz? Telefon abonelik ve kullanım ücretleri. Ayvalık Belediyesinde kaç tane sabit telefon var? Kaç tane GSM, cep telefonu kullanılıyor? GSM şirketlerine aylık ortalama 22 bin lira ödeme yapılmış oluyor. Bu çok yüksek değil mi? Geçen yıl 208 binmiş. 2019 yılı faaliyet raporunda danışma ve yönetim ücreti adı altında bir ücret ödemesi yapılmış. Belediye başkanımızın hukuk danışmanı var. Bu danışmana hangi kaynak içinde, ne kadar ödendi? Müteahhitlik hizmetleri adı altında 18 milyon lira para ödenmiştir. Bunların alt açıklamasını yaparsanız sevinirim. Bir de diğer enerji alımları adı altında 2019 yılında 207 bin lira bu yıl ki ödeme 1 milyon 208 bin lira. Arada 1 milyon liralık fark var. 2019 yılında tanıtma, tören olarak İstanbul’a gittiniz. Ayvalık’ta şenlikler oluştu. Temsil ve ağırlamada 2 milyon lira para harcandı. 2020 yılında tören ve şenlik küçük miktarlarda oldu . 2020 yılında 900 bin liranın ayrıntısını da açıklarsanız sevinirim. Taşıt alımlarında 507 bin lira harcanmış. Bunlar nedir? Açıklarsanız sevinirim. 25 milyon liralık müşavirlik hizmetinin tamamı Güzel Ayvalık şirketine mi yapıldı? ” dedi.
“ARAÇ KİRALAMAYA YAKIT TA DAHİL”
Belediye başkan yardımcısı ve ilgili personel tarafından yapılan açıklamada, “Temizlik hizmetleri ile ilgili taşıt alımı yapıldı. Araç kiralamada ödeneğimiz olmadığından dolayı temizlik hizmetlerinde değerlendirdik. Sayıları aklımda değil. Taşıt alımı konusunda bütçeyi kendimiz oluşturduğumuz için öngördüğümüz şekilde bütçeye koyduk. 2018’de hazırlandığı için ödenekler tam yerinde değildi. Siz 2020-2021 olarak değerlendirirseniz daha yerinde olur. Sabit telefonlar artık kalmadı. Arkadaşlarımız sahada çalışıyor, telsizlerde problem var. telsiz yerine GSM e geçtik. Sahada çalışan personele telsiz almak için başvuruda yaptık. Gsm cihaz bedeli. Müşavirlik hizmetlerini Güzel Ayvalık Şirketinden aldık. 2019’da oldu, taşıt kiralama konusunda her birim kendisi aldı. En son 18 araç kiralama ihalesi yapıldı ama yakıt dahildi. Yaz aylarında araç artışı yaptık. Bunun içinde çöp kamyonları, çöp taksiler ve traktörler dahildi. Kendi şirketimizden kiraladığımız araç bedelleri de buna dahil.” denildi.
Belediye başkanı Mesut Ergin, amaçlarının müteahhit firma payını azaltmak olduğunu ifade etti. Diğer enerji alımlarının BASKİ ile mahsuplaşma olduğu, her türlü düzenlenen toplantı giderinin başkanlık gideri olarak işlendiği belirtildi.
Sadece hukuk danışmanlığı hizmeti alındığı belirtildi ancak ne kadar ödeme yapıldığı açıklanmadı.
Soruların ardından söz alan ve Ayvalık Belediyesi’ne kefil olduğunu belirten DP’li meclis üyesi Melih Arslan ise belediye personellerine maaşlarının zamanında ödendiği ve belediyenin bir kimlik kazandığını söyledi. Belediye Başkanı ise CHP’li meclis üyelerine tepki göstererek ‘Hiç mi olumlu tarafı yok faaliyet raporunun?” diye sordu. CHP’li meclis üyeleri de sadece meclis üyesi olarak akla takılan soruları sorduklarını belirterek gösterilen tepkiye anlam veremediklerini ifade etti.
“GÜZEL AYVALIK ŞİRKETİNİ HANGİ KALEMDE İNCELEYECEĞİZ? 94 MİLYONLUK BORÇ KİMLEREDİR”
AK partili meclis üyesi Mehmet Anıl Okyar, denk bütçe olarak yola çıkıldığını ancak gelirlerin yüzde 77 giderlerin yüzde 88 olarak gösterildiğini ve bütçenin denklenemediğini ifade ederek, “ Diğer özel malzeme alımlarında 12 milyon liralık harcamamız var. Bununla ilgili bilgi verirseniz ayrıca İşletme ve İştirakler ile Güzel Ayvalık Şirketini hangi kalemde incelememiz gerekiyor, işletme iştiraklerin kar ve zarar durumunu göremiyoruz. Yatırımları izleme tablomuz yok. Yatırımlarımızın bütçedeki durumunu göremiyoruz. 94 milyon 381 bin lira bir borç var. bu borç kimleredir? 94 milyonluk borç bütçenin yarısı kadardır? Bununla ilgili ödeme planı var mıdır?” diye sordu.
MHP GRUBU “KERHEN DE OLSA EVET DİYECEĞİZ”
İşletme ve İştirakler Müdürlüğü’nün bütçe içerisinde yer aldığı, gelecek aylardaki kesin hesap cetvelinde görülebileceği, 94 milyon liralık borç hakkında da Mayıs ayında bilgi verileceği belirtildi. MHP meclis üyesi Levent Gurup faaliyet raporuna ‘kerhen’ de olsa evet diyeceklerini belirttikten sonra birinci başkan vekili İsa Arslan yönetiminde oylamaya geçildi. Birinci başkan vekili İsa Arslan, “Yeni dönemde daha katılımcı ve daha şeffaf bir yönetim sergilenmesini bekliyoruz” dedi. Rapor, 6 çekimser oya karşılık rapor oy çokluğu ile kabul edildi.
ENCÜMEN VE İHTİSAS KOMİSYONLARI SEÇİMİ YAPILDI
Bir daha ki belediye başkan seçimine kadar görev yapacak olan birinci başkan vekili için İsa Arslan, ikinci başkan vekili için önerilen isim ise Ethem Vardı oldu. Yapılan ilk seçimde; 1 oy Onur Satıcı’ya, 18 oy İsa Arslan’a verildi. 4 oyun boş olduğu, geri kalan meclis üyelerinin oy kullanmadığı belirtildi. İkinci seçimde, Ethem Vardı 19 oy alırken 4 oyun boş olarak atıldığı ve geri kalan meclis üyelerinin oy kullanmadığı belirtildi. Katip üye olarak Dilek Saraçoğlu ile Ali Jale, yedek üye olarak Onur Satıcı ve Melih Arslan önerildi. Katip üye seçimlerinde Dilek Saraçoğlu 16, Ali Jale 13 oy aldı. Katip yedek üye seçimlerinde Onur Satıcı 17, Melih Arslan 16 oy alırken 3 oy boş atıldı. 5393 sayılı belediye kanunun 33. maddesine istinaden 1 yıl görev yapacak belediye encümeni seçimi gündemin 3. maddesi oldu. Encümen üyesi olarak önerilen Dilek Saraçoğlu (CHP) 17 oy, Semih Varol (DP) 16 oy, Mehmet Çakır (CHP) 9 oy alırken 1 oy boş atıldı. Dört İhtisas Komisyonunda görev yapacak 5’er kişilik üye belirlenmesi gündemin 4’ncü maddesi oldu. Belediye başkanı, ihtisas komisyonlarında CHP 2, Demokrat Parti 2, İyi Parti 1 şeklinde üye dağılımı olması gerektiğini belirtince, ilçe seçim kurulu listesinin baz alınması gerektiğini belirten Levent Gurup, “Biz bu tutumunuzu beğenmediğimiz için baştan beri oy kullanmıyoruz. Eğer bu tutumunuzu devam ettirecekseniz meclis ihtisas komisyonlarına üye de vermeyeceğiz, oy da kullanmayacağız” dedi. AK partili Meclis üyesi Mehmet Anıl Okyar, “Mahkeme ve Yüksek Seçim kurulu kararını görmezden geliyor, Yargıtay’dan aldığınız liste ile seçime gidiyorsunuz. Adaletli bir seçime gitmiyorsunuz.” dedi.
Plan Bütçe Komisyonuna, CHP adına İsa Arslan, Funda Öztolan, DP adına Tülay Çankaya ve Ethem Vardı. İyi parti adına Sertaç Örs önerildi. 1 çekimser oy verilirken İYİ parti üyeleri toplantıyı terk ederek 3 oy kullanılmadı. Oy çokluğu ile önerilen üyeler kabul edildi. İmar komisyonuna CHP adına Onur Satıcı, İbrahim Mühürdaroğlu, DP adına Ali jale, Serdar Tuç, İyi Parti Mehmet İlhan önerildi. Oy çokluğu ile önerilen üyeler kabul edildi. Hukuk Komisyonu için Ahmet Erkal , Tülin Çalışıcı, Özge Toygar, Hüseyin Ergin, İyi Parti adına Rüçhan Akgöl önerildi. 1 çekimser oy kullanılırken oy çokluğu ile önerilen üyeler kabul edildi. Çevre Komisyonuna CHP adına Hüseyin Barış, Fırat Güren, DP adına Semih Varol, Melih Arslan, İyi parti adına Mehmet Çakır önerildi. 1 çekimser ile oy çokluğu ile önerilen üyeler kabul edildi.
Gündemin 8’nci maddesi, 2020 yılı denetim raporunun görüşülmesi oldu. Özel Kalem Müdürlüğünün Belediye organizasyon şemasına eklenerek şemanın güncellenmesinin ardından Fen İşleri Müdürlüğü bünyesine alt yapı koordinasyon merkez biriminin eklenmesi, Sahilkent Mahallesi’nde bulunan belediyeye ait arsa vasfındaki taşınmazın SGK borçlarına karşın satılması konusu görüşüldü.
20 taşınmazın SGK’ya teminat olarak gösterildiği, yapılandırılmaya gidildiği ancak hiç taksit ödenmediği için yapılandırmanın bozulduğu ve bu araziler arasında eski otogar, eski hal ve Altınova pazar yerinin de bulunduğu ifade edildi. SGK’nın yaptığı inceleme sonucunda Sahilkent’teki araziyi alınabilir gördüğü açıklandı. Madde görüşülmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi. SGK’ya şu anda olan borcun 75 milyon lira olduğu, yapılandırma sonucu önceki ay 1 milyon 400 bin liranın ödendiği öğrenildi. Temizlik İşleri Müdürlüğü taşıt kiralama ödeneğinin müdürlükler arası aktarılması konusu 12. madde olarak görüşüldü.
12 maddenin görüşülmesinin ardından 5 gün içinde ikinci oturumun yapılacağı açıklandı.