Nilgün KAYA
Balıkesir’in Ayvalık ilçesi Sakarya Mahallesi, esnaf ve turizmcilerin de bulunduğu bir grup mahalle sakini tarafından örnek bir proje ile ‘Eko- Mahalle’ oluyor. İmece usulü mahalle bahçesi oluşturan, tıbbi aromatik bitki yetiştirirken sıfır atık çalışmasına başlayan ekip, mahalleliyi kaynaştırarak, özellikle çocuklara eğitimle pekiştirilecek çalışma kentteki mahalle kimliğini, kültürel ve tarihsel açıdan ortaya çıkaracak.
2016’dan bu yana Sakarya Mahallesi’nde çevre düzenlemesi, kent genelinde temizlik çalışmaları yapan Yüksek Mimar Haluk Aysu, eşi İngrid Aysu, kafe işletmecileri Damien Dessane, turizmci Monika Çandarlı, seramik- heykel sanatçısı Naile Cimit’ten oluşan kendilerine ‘Pirüpak Sakarya Grubu Gönüllüleri’ adını veren ekip, Sakarya Mahalle Muhtarı İbrahim Kurtay, Erdoğan Altındiş, Hüseyin Oruç, yüksek mimar Eda Kale, Alexis Şanal, Ayvalık tarihi araştırmacısı ve yazar Beril Güngör, Cumhuriyet Kadınları Derneği’nden Selma Turunç’un da aralarında bulunduğu 38 gönüllünün desteği ile örnek bir çalışmaya daha imza attı. Sakarya’da ‘Eko Mahalle girişimi’ başlatan ekip, kiminin emeği kiminin maddi desteği ile imece usulü bir mahalle bahçesi yaptı.
Sakarya Mahalle Muhtarlığı ve Pirüpak Sakarya Grubu Gönüllüleri, Cumhuriyet Caddesi üzerindeki atıl bir alanı, naneden lavantaya, melisadan civan perçemine tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirildiği bahçeye dönüştüren ekip, bahçe içerisinde mahallelinin bir araya gelebileceği yeni bir yaşam alanı da oluşturdu.
KOMPOST- AYRIŞTIRMA- SIFIR ATIK
Mahallelinin kullanacağı bitkilerin yanı sıra ilçede ilk kez yapılacak Sardunya Festivali için de sardunya yetiştirilen bahçede ayrıştırma ve kompost yapılacak. Hem eğitim hem de uygulama ile ilçede sıfır atık konusunda ilk detaylı çalışma da hayata geçirilmiş olacak. Hedefin Sakarya Mahallesi’nde temiz ve sağlıklı bir çevre için etkin eylem ve eğitim işlevi kazandırılması olduğunu ifade eden Yüksek Mimar ve TEMA Vakfı Ayvalık İlçe sorumlusu Haluk Aysu, ilk etabı tamamladıklarını ve projenin diğer kısımlarını hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “Bu vatandaşın, mahallenin katılımıyla olup, insanların bir araya gelmesi, birlikte bir proje geliştirip fikri takiple sonuca ulaştırması olarak özetlenebilir. 2016 yılında Ayvalık’ın temizliği, düzenli olması için Pirüpak diye bir grup oluşturduk. Burasının amacı insanları bir araya getiren, hobi bahçesi üzerinden üreten, birlikte eğlenen bir fonksiyonu olsun istedik. Aynı zamanda eğitim fonksiyonu. Ayvalık ve aslında Türkiye ve dünyadaki en önemli sorunlardan biri kirlilik. Doğanın bozunumu. Buna karşı bir katkıda bulunmak için bir eğitim alanı oluşturmayı amaçladık. Sıfır atık girişimi paralelinde atık eğitimi yapmak için donattık. Bu zincirin parçası. Atıkları değerlendirmek. Mahallenin organik atıklarını kompost havuzlarında değerlendirip evlere dağıtarak ekonomiye yararlı hale getirmek.” dedi.
5 sene önce Sakarya Mahallesine yerleşen Fransız İşletmeci Damien Dessane, “Sakarya ‘da şu an Halk Eğitim Merkezi olan akademi ve endüstri yani sabunhaneler. Biz de bunlar kafamızda kalarak hem eğitim, geri dönüşüm olan endüstriyel mirası gösteren eski zeytinyağı fabrikası yakınında bunu yaptık. Tıbbi bitkiler yetiştirip eğitim veriyoruz ve kompost yapıyoruz” dedi.