BALIKÇI BARINAĞI İÇİN 2 ALTERNATİF ÜZERİNDE DURULUYOR AMA …

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta 100’e yakın balıkçı, gezi ve dalış teknesinin hasar gördüğü ve battığı fırtına ekseninde kentin balıkçı barınağı eksikliği, fırtınadan 4 gün sonra düzenlenen toplantıda ele alındı. Eski Vural Sineması’nda yapılan toplantıda barınak için iki alternatif belirlendiği belirtildi ama finans konusu ve imar değişiklikleri ile birlikte ele alınıp alınmayacağı netlik kazanmadı.

Toplantı Fotoğrafları: Yüksel Kalkan

Toplantı açılışında konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Hikmet Memiş, “Ayvalık Belediyesi’nin 1 5000 lik revizyon çalışmalarına devam ediyoruz. Tarım görüşlerini de Tarım Bakanlığı kurulda bekliyoruz. Pandemi bittiğinde ilk kurulda tarım görüşleri alınıp planlama çalışmalarına başlayacağız. Bu da bizim için büyük şans. Çünkü bu yer seçimi ile 1500 ‘liklerde liman ve balıkçı barınakları işleme şansımız, böyle bir avantajımız var.” dedi.

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü, Balıkesir ve Ayvalık Belediyesi temsilcileri ile deniz emekçilerini bir araya getiren toplantıda, Ayvalık’ta balıkçı barınağı için iki alternatif yer belirlendiği ifade edildi.

“YETER Kİ BÜTÇE BULUNSUN”

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Karayel, “Öncelikle geçmiş olsun. Biz de medyadan öğrendik. Videoları izledik. Oldukça büyük bir felaket olduğu görülüyor. Bundan 1.5-2 ay olmadı herhalde. Başkan beyin yazısı ile Şubat ayında yazılmış. Biz de buraya geldik. Yer seçimi konusunda başkanla bir saha gezisi yapılmıştı. Başkanlığın yazısında 2 bin üzerinde tekne olduğundan bahsediliyor. Tarımın yazısında 462 tekne olduğundan bahsediliyor. Dolayısıyla burada bir ihtiyaç olduğuna dair bir kanaat var. Biz de bakanlığımızın alt yapı müdürlüğüne 3. ayın 23’ünde bir yazı ile belirttik. 3 alternatif çalışma yapılmış , harita üzerinde kroki ile belirlenerek ve bakanlığımızın ilgili genel müdürlüğüne iletilmiştir. Olaydan sonra Vali beyin talimatıyla bölge müdürlüğümüzle tekrar görüşülüp tekrar iletildi. Bakanlığımızın yetkilileri Perşembe günü burada olacaklar. Bu alternatifler üzerinden konuşabiliriz ya da yeni bir durum varsa onu konuşabiliriz. Bundan sonraki safhada planlama yapılması gerekiyor. Bu işin bir finansman ve yapım tarafı var. Planlama tarafı minimum 1-15. yıl sürebiliyor. Devam eden işlerimizden görüyoruz. Burada özel bir durum olduğu görülüyor. İmar ile beraber inşaat devam edebilir mi? Bütçe tarafı nasıl olacak? Kurumlar tarafından karar verilir. Bütçe tarafı çözülebilirse biz hemen proje tarafını bakanlığımızın ilgili birimleri hızlı bir şekilde yer seçimi ve planlama çalışmasına başlanabilir. Sonrası da yapım. Bizim sürekli yaptığımız işler olduğu için sorun değil yeter ki bütçe temin edilsin. Bu kadar ihtiyaç olan bir yerde herkesin talebi var. Biz bununla ilgili katkı sağlamak istiyoruz. Bunun için geldik. Buradan hızlı bir şekilde yol haritası çizebileceğimizi düşünüyoruz. Son kararı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü verecek. Onlar da haftaya gelecek.” dedi.

“KRİZİ FIRSATA ÇEVİRMEK”

Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın selamını ileten ‘Krizi fırsata çevirmek’ lafını hatırlatarak, “ Keşke bu olmasaydı biz çalışma yapıyorduk biz burada krizi fırsata çevirmek için o denilen işlemi aynı anda yapmayı düşünüyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cumhurbaşkanımızla konuyu bizzat görüşüyor. “ dedi.

“BİRİNİ BAKANLIK YAPSIN DİĞERİNİ BÜYÜKŞEHİR VE AYVALIK BELEDİYESİ ORTAK YAPSIN”

Ayvalık Belediye Meclis üyesi Ali Jale, “Cuma günü burada çok sıkıntılı süreç geçirdik. Hala daha sıkıntılı süreç devam ediyor. Başta Büyükşehir, Ayvalık Belediyesi ve Kaymakamlık, tüm kurumlar seferber olmuş durumda. Tüm kurumlara teşekkür etmek istiyorum. Konuyu yaklaşık olarak 1.5 seneden beri takip ediyoruz. Ayvalık’a balıkçı barınağı yapılması konusunda müthiş bir ısrarı, talebi var. Bu yerlere Yücel Başkanımızla birlikte baktığımızda kendi ağzından duyduğumu söyleyeyim, ‘Bir an önce ne gerekiyorsa siyaseten, siyaset üstü burada bu barınakları yapmamız gerektiği konusunda’ Yücel Başkanımızın da müthiş bir ısrarı var. Büyükşehir ve Ayvalık Belediyesi’nden tüm daire amirleri buranın yapılması için ellerini taşın altına koymaya hazırlar. Hatta Mesut başkan ve Yücel başkanın görüşeceklerdir ama söylediği bir şey var. Kendileri de görüşecektir. Bir tanesini finansman olarak bakanlık yapsın. Bir tanesini de biz Büyükşehir ve Ayvalık Belediyesi finanse edelim yani bu kadar özverili şekilde bu işi yapmak istediklerini biliyorum. Uzun yıllar bu sektörün içinde biri olarak şu geldiğimiz nokta, şu toplantıyı yapabilmek bile büyük başarı. Sonunda sesimizi duyurduk. Yıllarca uğraştık. Her toplantıda söyledik. İhtiyacımız var. Bir gün bir facia yaşayacağız diye. Neyse kriz inşallah fırsata dönecek. Emin olun hiç kimse bunun önüne set koyacak bir tavır sergilemiyor. Türkiye’de belki de en hızlılardan olabilir. Umutluyum. Bunun için tekrar devletimize, belediyelerimize güveniyorum. En uygun yeri bulalım. Bu yaraları bir daha yaşanmayacak şekilde saralım” dedi.

“İKİ ALTERNATİFİN YERİ DE İYİ”

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı 4. Bölge Başmühendisi Alev Gündüz, sunumda iki alternatif hakkında bilgi verdi. Yat limanının sırtına dayanarak çıkılabilecek bir mendirek ile Yunus Emre parkının ön kısmı iki alternatif olarak üzerinde durulan noktalar. Denizel etkinin dışında, şehir trafiğine girmemek açısından iki noktanın uygun olduğu belirtildi. Fırtına sıklıklarına göre nereye nasıl bir dalga kıran yapılması için henüz yolun başında olunduğunu belirten Başmühendis Gündüz , “İvedi olarak yapılması için Çevre şehircilik Bakanlığı ya da Valilik üzerinden imarla birlikte yapılabilir görüşü alınırsa bu iş hızlı ilerler. Yoksa bizim mevcut barınakların bile imar değişiklikleri en az 1 sene sürüyor. Debi sondajları, oşinografi haritası çıkartılıp onaylanması, 20 kurumdan tek tek görüş alınması dediğimi gibi Ayvalık’a bu talebi karşılama anlamında kurtaracak durum birlikte yapılması. Bu alternatiflerin iyi olduğunu düşünüyorum” dedi.

Altınova ile ilgili bir çalışma olup olmadığı sorusuna Ali Jale, Kum Adası yakınlarında korunaklı bir barınak olduğu ancak orada iyileştirme çalışması yapılmasının yerinde olacağını belirtti. Jale, “Burada barınaklar için toplandık ama biz rıhtımlar için de bakanlığa başvurumuzu yaptık. Çünkü rıhtımlarda imar dolgu planlarında sıkıntılar var. Dolgu planlarımızı da tamamlayıp rıhtımlarımızda da bir düzenleme yapmaya çalışıyoruz. Yıllardır önceki yönetimler doldurmuşlar doldurmuşlar ama hiçbir dolgu imar planı yok. Bakanlığa gittiğimizde şöyle bir durum yaşadık. Rıhtımlarda iyileştirme yapalım. Çok iyi karşıladılar. Bir açtık ki fiziki olarak var olan rıhtım yok. Dolgu imar planı çalışması yapılmamış. Bu barınak ile birlikte rıhtımlar ile ilgili çalışma yapmak istiyoruz.” dedi.