Nilgün KAYA
Kuzey Ege Havzası Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi’nin Açılış toplantısı yapıldı.
Vali Hasan Şıldak, Kuzey Ege Havzası Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi’nin Açılış Toplantısına katıldı. Kuzey Ege Havzası Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi ile su kaynaklarının havza ve alt havza ölçeğinde paylaşımının sağlanması, geleceğe yönelik planlaması ve her sektörün ihtiyacı olan suyun adil, verimli ve sürdürülebilir bir şekilde karşılanması amaçlanıyor.
Su kaynaklarının korunması, suyu kullanan sektörler arasında dengeli su paylaşımının sağlanmasıyla su kullanımında en üst seviyede fayda sağlanması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından Havza Su Tahsis Planları hazırlanıyor. Hazırlanan planlar ve projelerle canlıların varlığını devam ettirebilmesi için en temel ihtiyaç olan ve başka kaynaklarla ikamesi olmayan suyun verimli ve dikkatli kullanılmasının sağlanması bekleniyor.
Devlet Su İşleri 25. Bölge Müdürlüğünde gerçekleştirilen Açılış Toplantısında konuşan Vali Şıldak, “İçme, kullanma ve sulama suyu olarak baktığımızda bütün insanlık tarihinin en önemli unsurlarından biri olan su ve su kaynakları; günümüzde değişen iklim koşulları, artan nüfus ve insanların yaşam şekillerindeki değişim, sanayinin ön plana çıkışıyla çok daha hayati bir önemi haiz, bununla beraber günümüzde ve gelecekte en stratejik unsurlardan biri, en kıymetli varlığımızdır.” diye konuştu.
Kuzey Ege Su Havzası’nın Türkiye’de bulunan 25 havzadan biri olduğu bilgisini veren Şıldak, “Kuzey Ege Su Havzası İlimizin pek çok ilçesinin içinde yer aldığı, ayrıca Çanakkale, Manisa ve İzmir İllerimizin de bazı yerleşim yerlerinin içinde bulunduğu bir havza. İlimiz aynı zamanda Güney Marmara Su Havzası ve Susurluk Havzası olmak üzere 2 su havzasına daha ev sahipliği yapıyor. Türkiye’deki 25 su havzasının 3’ü Balıkesir sınırlarında. Başta Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere ilgili bütün kurum ve kuruluşların, bütün paydaş kurumların, yerel yönetimlerin, vatandaşlarımızın en çok duyarlı olmaları gereken hususların başında suyun kullanımı ve yönetimi geliyor.” şeklinde ifade etti.
Su kullanımındaki israfın önlenmesi gerektiğini vurgulayan Şıldak, “Kıt olan kaynakların artık günümüzde çok daha ölçülü ve bilinçli bir kullanım yaklaşımına sahip olunması gerekiyor. Çocuklarımıza, gençlerimize, aile hayatından, ev hayatından tutun tarımda, sanayide, günlük kullanımda suyu artık damla damla kullanmak lazım. Gerçekten doğal denge içindeki bozulmalar, o taşların yerinden oynaması, iklimdeki değişiklik, 1 santigrat derece bile ortalama sıcaklıkta yükseklik göstermesi beklenmedik sonuçlar ortaya koyabilir. Nitekim bunun örneklerini görüyoruz. Sel olayları, taşkınlar, kuraklık hadiseleri sadece yerleşim yerlerini, tarımı tehdit etmiyor aynı zamanda bütün sektörleri kısaca insanlığı çok olumsuz şekilde yakından ilgilendiriyor.” diye belirtti.
Toplantıya Vali Şıldak’ın yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen, Vali Yardımcısı İrfan Demiröz, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bursa Bölge Müdürü Adil Şencan, DSİ 25. Bölge Müdürü Nazmi Koçak, Meteoroloji İl Müdürü Mustafa Başaran, İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk, projenin yüklenici firması Suiş Proje Mühendislik ve Müşavirlik Limited Şirketinin Yönetici Ortağı Ali Kerim Orhon ve ilgililer katıldı.