Nilgün KAYA
Ayvalık’ın Altınova Mahallesi eski çöplük alanında yaşam mücadelesi veren 100’ü aşkın köpeğin bakımını sağlayan gönüllüler, bir yandan bölgedeki canların yemek, su ve barınma ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken diğer yandan köpekler için konulan malzemeleri çalan hırsızlara karşı mücadele ediyor.
‘Çöplüğün altın çocukları’ dedikleri ve çok sayıda yavrunun da bulunduğu canları kurtarmak üzere harekete geçen Umut Şen ve Aylin Gençel, Raşit Caner Kol, Erdinç Evren ve Sinan Çalğın’ın da aralarında bulunduğu gönüllüler, alan koşullarının iyileştirilmesi, kısırlaştırma, beslenme ve sahiplenme konusunda başlattıkları örnek çalışmaya devam ediyor.
Beslenme ve barınma ihtiyaçlarını karşılamak için çaba harcayan gönüllü ekip, köpekler için konulan su deposu ve yavru köpeklerin bakımı için paletlerden yapılan barınağı çalan hırsızlara karşı da koruma mücadelesi veriyor.
HIRSIZLAR SU DEPOSUNU ÇALDI. GÖNÜLLÜLER ÇAREYİ BETON SAKSILARI SULUĞA ÇEVİRMEKTE BULDU
Köpekler için konulan su deposunun yaz başında çalınması sayısı 100’ü aşan köpeği tehlikeye sokarken gönüllü ekibi de hayal kırıklığına uğrattı. Gönüllüler çareyi beton saksıları suluğa çevirmekte buldu. Bölgeye 20 çam, 11 defne ve 14 zakkum fidanı diken gönüllüler köpeklerin barınması için paletlerden kulübeler de yaptı. Ekip, bölgedeki çöpleri de sürekli topluyor.
Ekibin amacı; eski çöp alanına bırakılmış köpeklerin koşullarının iyileştirilmesi ve alanın çöplerden temizlenerek köpeklerin sağlıklı koşullarda yaşamlarını sürdürebilecekleri bir alan oluşturulması. Kaymakam Hasan Yaman’ın yanı sıra Ayvalık Belediyesi ve ilçedeki siyasi parti temsilcileri ile görüşmeler yapan ekip, hayvanların sokağa atılması ve verdikleri yaşam mücadelesi sorununun çözümlenmesi için somut adımlar atılması gerektiğine dikkat çekiyor.
Umut Şen, “Bu bölgeye zamanla köpek atıla atıla hayvanlar üremiş. Yaklaşık ortalama olarak 150-200 civarı köpek var burada. Biz bir yıldır Çöplüğün altın çocukları adı ile bir oluşum oluşturduk. Bu oluşum bünyesinde buraya paletlerden kulübeler yaptık. Yaklaşık 20’ye yakın beton saksıyı bölgeye getirdik. Deliklerini sıvamak suretiyle onları suluğa çevirdik. Aynı zamanda iki tane büyük gölgelik yaptık. Şu an için bir mama kampanyası başlatmak üzereyiz. En büyük isteğimiz hayvanların kısırlaştırılması. Bunun için uğraşıyoruz. Destek veren herkese çok teşekkür ederiz” dedi.