Nilgün KAYA
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde Ayvalık İlçe Tarım Orman Müdürlüğü tarafından sakız ağacı üretim alanı oluşturuldu.
% 75 hibe destekli “Sakız Ağacı Projesi”inde fidanlar toprakla buluştu. Balıkesir İl Tarım Orman Müdürlüğü koordinesinde ‘’Sakız Ağacı’’ üretiminin geliştirilmesi kapsamında sakız ağacı fidanları dikildi.
Tarım Ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün finanse ettiği projede 8 dekar alanda, çiftçi başına 120’şer adet olmak üzere 3 çiftçiye, iki yaşlarında toplam 360 adet Sakız ağacı fidanı dağıtımı yapıldı. Ayvalık ‘ın Altınova ve Mutlu mahallelerinde dağıtılan fidanların dikimi 8 Aralık günü yapıldı.
Ayvalık Sakız Ağacı Projesi alanında gerçekleştirilen fidan dikimi etkinliğinde il ve ilçe müdürlüğü teknik personeli çiftçilerle biraraya geldi. Proğrama İl Müdürü Erkan Alkan başta olmak üzere; Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, İlçe Müdürü Zeki Volkan Oral, Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim görevlisi Doç. Dr. Salih Parlak ve teknik personeller katıldı. Alternatif ürünleri üreticilerle tanıştırarak, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayan örnek projelerin önemini vurgulayan İl Müdürü Erkan Alkan, çiftçilerle birlikte sakız ağacı fidanlarını toprakla buluşturdu.
“AYVALIK’IN 500 KG’LIK SAKIZ İHTİYACI PROJE İLE KARŞILANACAK”
Sakız Ağacı Projesinde (Altın Damla) toplam maliyeti 92 bin TL olduğu ve %25 çiftçi katkısı %75 devlet katkısı ile gerçekleşeceği açıklandı. Proje için fidanlar Çeşme Sakız Kooperatifinden temin edildi. İlçe turizmi açısından oldukça önemli olan proje ile İlçenin yıllık 500 kg olan Sakız ihtiyacının yerel kaynak ile karşılanabileceği öğrenildi.
DAMLA SAKIZI
Damla sakızı ağaç veya ağaççık olarak tanımlanabilecek bir bitkinin gövde ve dallarının çizilmesi suretiyle akıtılan ve burada kuruyan kurumuş bir reçinedir. Yavaş gelişir ve 100 yıldan fazla yaşar. 5 yaşından itibaren sakız salgılar. 15 yaşından itibaren bitki başına 1-2 kilo sakız verir. Bir kilo sakızın fiyatı kalitesine göre 5.000 TL civarındadır. Kalitesine 12 bin liraya kadar çıkabiliyor. Her dem yeşil olması ve toprağı örtmesi nedeni ile toprak erozyonunu da önlemektedir.
Kullanım Alanları:
Gıda sektöründe yoğun bir kullanımı bulunmaktadır. Ayrıca sakız doğal tatlandırıcı olarak da büyük bir öneme sahiptir.
Sakız eczacılıkta da kullanılır. Diş macunları ve kozmetik sanayide sakız kullanılır.
İmalat sektöründe doğal bağlayıcı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca eserlerin verniklenmesinde de kullanılmaktadır.
Birçok hastalığın tedavisinde ham olarak kullanılan doğal bir ilaçtır.