Nilgün KAYA
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık’a yapılacak büyük ve küçük tekne barınaklarının projelerinin askıya çıkmaya hazır olduğunu, 4 yeni tekne barınağı ve feribot iskelesi projesi için de hazırlıklara başlandığını açıkladı.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi; balıkçılık, günü birlik gezive hobi amaçlı tekne kullanımının yaygın olduğu kıyılara yepyeni tekne barınakları ile feribot İskelesi inşa edeceğini bildirdi. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Başkan Yücel Yılmaz’ın özel olarak Ankara’dan takibini yaptığı Ayvalık Sefa Çamlık Mahallesi Büyük Tekne Barınma Alanı ile Ali Çetinkaya Mahallesi Küçük Tekne Barınma Alanı’nın yanı sıra; Ayvalık Cunda Adası (Alibey) Balıkçı Barınağı ve Kordon Projesi, Altınova Mahallesi Barınak Projesi, Marmara Saraylar Limanı ile Erdek Feribot İskelesi yapımı için de çalışmalar son hız devam ediyor. Kesin projesi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Altyapı Yatırımlar Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan büyük ve küçük tekne barınaklarına ait dolgu amaçlı imar planları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığında askıya çıkmaya hazırlanıyor. Modern, kullanışlı ve güvenli olması ön planda tutularak yapılacak olan balıkçı barınakları; halkın estetik anlayışını dikkate alan ve şehrin dokusuyla bütünleşik, çevreye duyarlı, gelişen talebe uygun çözümlerin üretilebileceği ve afetlere karşı anti kırılgan özelliklerini taşıyacak. Balıkesir’in kıyılarının değerine değer katacak yatırımları bir bir hayata geçiren Başkan Yücel Yılmaz, şehir ekonomisine büyük destek sağlayacak. İki denize kıyısı olması sebebiyle jeopolitik olarak da büyük bir avantaja sahip olan Balıkesir’e yapılan tekne barınak alanı yatırımları, balıkçılığın yanı sıra; günü birlik gezi tekneleri ile şahıs teknelerinin de bölgeyi daha çok ziyaret etmesini sağlayacak. Ayvalık Sefa Çamlık Mahallesi’ne yapılacak olan Büyük Tekne Barınma Alanı’nda aynı anda 10-50 metre uzunluğunda 95 tekne yer alabilecek. Proje kapsamında; 450 metre uzunluğunda dalgakıran, 550 metre uzunluğunda -5,00 metre derinliğinde rıhtım, 425 metre uzunluğunda -4,00 metre derinliğinde rıhtım olmak üzere toplam 975 metre rıhtım, 3 adet toplam 180 metre uzunluğunda yüzer iskele, 1 adet 60 metre uzunluğunda yüzer dalgakıran ve geri saha dolgu alanları inşa edilecek. Geri saha dolgu alanında ise; idari bina, ticari birim/kafe, ofisler, restoran, dalış merkezi, saniteri üniteleri, atık kabul tesisi, otopark alanı ve yeşil alan olarak planlandı. Ali Çetinkaya Mahallesi Küçük Tekne Barınma Alanı’nda; 4-10 metre uzunluğunda 250 tekne aynı anda barınabilecek. Proje kapsamında; yaklaşık 180 metre uzunluğunda bağlantı yolu, her birinin uzunluğu 52 metre olan 6 adet yüzer iskele, 1.000 metrekarelik deniz alanında dolgu sahası ve yaklaşık 285 metre uzunluğunda dalgakıran inşa edilecek. ” denildi.
Turizm cenneti Cunda (Alibey) Adası’na; boyları 6-15 metre arasında değişen yaklaşık 230 teknekapasiteli Balıkçı Barınağı yapılacağı bildirildi. Bu kapsamda zemin etüt çalışmalarını başlatan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi; iç basen düzenlenmesi planlayarak teknelerin güvenli ve düzenli şekilde yanaşabileceği bir yerleşim tasarlandığını, böylece; teknelerin, barınak içerisinde yapılacak 210 metrelik -3 metre derinliğindeki rıhtıma ve toplamda 360 metre uzunluğundaki yüzer iskelelere güvenli bir şekilde bağlanabileceğini, gezi teknelerinin de güvenle yanaşabilecekleri rıhtım ve iskele de tasarlanan barınağın batısında bulunan kaldırım alanının düzenlenerek restoran ve teknelerden izole bir şekilde 560 metrelik bir kordon yaya kullanımına tahsis edileceğini açıkladı. “Tekneler için çekek yerleri tahsis edilerek gerekli bakım-onarım ve karaya çıkarma işlemlerine elverişli olacak barınak; hâkim rüzgâr ve dalga yönünün yanı sıra liman içi çalkantı numerik modelleri sonuçları da kullanılarak demirleyecek teknelerin, fırtına durumlarında dahi güvende kalacağı bir şekilde tasarlandı.” Denildi.
Altınova’da mevcut kıyı hattı düzenlenerek günü birlik gezi yapan tekneler, balıkçılar, bölge sakinleri ve turistlerin bölge kıyılarından azami şekilde faydalanması amacıyla bir proje hazırlandığı, proje kapsamında yapılacak dolgu alanı ile yaklaşık 1 kilometrelik kordon hattının da yaya kullanımına tahsis edeceği açıklandı. Yapılan açıklamada, “Yeşillendirilmiş sedde ile doğayla uyumlu bir şekilde olumsuz dalga etkisinden korunacak olan Barınakta; günü birlik gezi yapan tekneler ve balıkçı teknelerini birbirinden ayırmak, farklı kullanım ve hizmetleri sağlamak amacıyla ayrıca ikincil bir sedde tasarlandı. Toplam 820 metre uzunluğundaki yüzer iskele, 480 metre uzunluğunda, -3metre derinliğindeki rıhtıma balıkçı ve hobi teknelerinin güvenle yanaşabileceği şekilde yapılacak, Barınak; Altınova Kum Adası’nın sağladığı doğal korunak ile bölgenin kürek sporları için uygun hale getirilip, bu spor dalına uygun bir yarış parkuru oluşturulacak.” Denildi.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin diğer 4 proje için de hazırladığı taslak vaziyet planlarının, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından onaylandığı öğrenildi. Bu taslak planların detaylandırılma, fizibilite ve ÇED süreçleri devam ediyor. Bu sırada zemin etüt çalışmalarını yürüten Büyükşehir Belediyesi, tamamladığında kesin projeler için Bakanlığa sunumunu gerçekleştirecek.
Büyükşehir belediyesi Erdek Feribot limanında yıpranmış rıhtımın yeniden düzenleneceği, Bu rıhtımlara ek olarak teknelerin bağlanabileceği 520 metre uzunluğunda yüzer iskele ve 100 metre uzunluğunda yüzer dalgakıran tasarlandığını, Liman Başkanlığı’nın batısında bulunan denizalanının, 120 metre uzunluğunda bir dalgakıranla korumaya alınarak 60 adet balıkçı teknesine hizmet verecek şekilde yapılacağını ve yeni tasarlanan balıkçı limanının doğusunda oluşturulacak dolgu alanı ve 45 metre uzunluğundaki iskelenin Sahil Güvenlik Komutanlığı’na tahsis edileceğini bildirdi. Saraylar Limanı’nın ciddi bir kapasite artışına ihtiyacı olduğunu belirleyen Büyükşehir Belediyesi; limanı dalgalara karşı koruyacak 490 metre uzunluğunda bir dalgakıran ve iç basende toplamda yaklaşık 550 metre uzunluğunda, -14 metre derinliğinde yeni rıhtım oluşturacak.