Nilgün KAYA
18. Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat ve Turizm Festivali’nin ikinci gününde, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu ‘nun katılımı ve bereket duası ile zeytin hasadı başlatıldı.
Cunda Fora Glamping’ de yapılan Zeytin Hasat etkinliğine Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Eski kültür ve turizm bakan yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, ,Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, AK Parti Balıkesir milletvekili İsmail Ok, İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Balıkesir Büyükşehir Belediye başkan vekili Mehmet Birol Şahin, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık Ticaret Odası Yönetim kurulu başkanı Ali Uçar, ATO Yönetim kurulu üyeleri,Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanı Binbaşı Emrah Kadir Çakır, Balıkesir İl Tarım Müdürü Erkan Alkan, Balıkesir İl Sanayi ve Teknoloji Müdürü Mehmet Ali Aşuk ile vatandaşlar katıldı.
18. Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat ve Turizm Festivalinde zeytin ağaçlarının bereketli meyvelerini toplama coşkusunu birlikte yaşamak için bir araya geldiklerini belirten ATO Başkanı Ali Uçar, “Bu festival, zeytin ve zeytinyağı kültürümüzün zenginliğini kutlamak, bu eşsiz ürünün sağlığımıza olan faydalarını paylaşmak ve zeytin ağaçlarının bizlere sunduğu armağanları takdir etmek için bir fırsat sunuyor.
Bu festivalin amacı, zeytin ve zeytinyağı sektörünün gelişimine katkıda bulunmak, yerel ekonomiyi desteklemek, bölgenin ve markalarımızın tanıtımını yapmaktır. Bu nedenle, festivalimizde yer alan tüm işletmelere, sponsorlara ve katkıda bulunanlara teşekkür etmek istiyorum. Sizlerin desteği olmadan bu etkinlik gerçekleştirilemezdi. Bu festival bölge halkının birlikte çalışması, dayanışması ve zeytin kültürümüzün sürdürülebilmesi için önemli bir platformdur.
Bu festival, zeytinin anavatanı olarak gurur duyduğumuz bu topraklarda, zeytin ve zeytinyağıyla ilgilenen herkesi bir araya getiriyor. Zeytin üreticileri, zeytinyağı üreticileri, gastronomi tutkunları ve doğal güzellikleri sevenler burada buluşuyor. Bu festivalde, zeytinin ve zeytinyağının her bir damlasının arkasında yatan emek ve tutkuyla dolu olan insanları bir araya getiriyoruz.
Bu etkinlik, sadece bir festivalden daha fazlasıdır. Zeytin ağacının kök saldığı bu topraklara olan sevgimizi ve saygımızı ifade etmenin bir yoludur. Zeytin hasadının önemini hatırlatmanın ve bu eşsiz ürünün sağlık, mutfak ve kültürel mirasımızdaki yerini vurgulamanın bir yoludur. Bu festival aynı zamanda bölgenin turizm potansiyelini, doğal güzelliklerini, tarihi ve kültürel mirasını, su altı ve su üstü değerlerini, yöresel lezzetlerini keşfetmek için harika bir fırsat sunmaktadır.
Bu festival etkinliğimize katılarak güçlü kılan, bizleri onurlandıran, Sn. Milletvekillerimize, Sn. Valimize, Sn. Kaymakamımıza, bizler ile birlikte bu etkinliğin gerçekleşmesinde büyük destek sağlayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Yücel Yılmaz’a, Ayvalık Belediye Başkanımız Sn. Mesut Ergin’e, değerli oda borsa başkanlarıma ve yönetim kurulu üyelerine, destek olan tüm kurum kuruluş temsilcilerine, sponsorlarımıza ve tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim.AYVALIK İÇİN, “ZEYTİNİN DALINDA, GASTRONOMİ VE TURİZM YOLUNDA” diyorum, tüm misafirlerimize zeytinin dalından barış, bereket, lezzet, sağlık, huzurlu ve mutlu, zeytin ağacı kadar uzun ömürler diliyorum. Tekrar hoş geldiniz diyor,Saygılar sunuyorum.” Dedi.
Ayvalık markasına sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, “Türkiye ‘nin ve dünyanın bilinirliği en fazla olan zeytin ve zeytinyağı merkezlerinden biridir Ayvalık. Öncelikle Ayvalık adıyla sonradan nefasetiyle biliniyor yağımız. Ünlü şeflerin tercih ettiği markaların arasında yer alıyor. Zeytinyağımızın coğrafi işaret sahibi olması nedeniyle dünyanın her ülkesinde tanınırlığı, lezzeti tartışılmaz kabul görüyor.” Dedi.
“ZEYTİN İÇİN MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASINI İSTEYECEĞİM ”
Zorunlu olarak yurt dışında yaşadığı yıllarda Midilli kentinden Ayvalık ‘a baktığını ve Ayvalık’tan bir zeytin fidanı edinerek evinin bahçesine diktigini ancak fidanın tutmadığını belirten İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, ” Anladım ki Ayvalık zeytini bu coğrafyanın, bu toprakların. Dolayısıyla buranın zenginliği. İşte bu sebepler dünya çapında bir marka olan bu zenginliğe hepimizin sahip çıkması lazım. Profesyonel bir yönetime ve kooperatifleşmeye ihtiyaç duyuluyor. Ayvalık zeytini ve zeytinyağı markasının hak ettiği değere ulaşabilmesi için dünya çapında bir tanıtıma ihtiyacı olduğu da açık. Tağşiş problemini biliyoruz, laboratuvar eksikliğini biliyoruz.diger sorunların hepsinin farkındayız. İşte bunun için önümüzdeki günlerde meclis araştırma komisyonu kurulması için önerge vereceğiz. Siyaset üstü bir mesele. Sevgili dostum İsmail Ok ‘a da konuyu intikal ettireceğim. Bölgenin sorununa sahip çıkmak için hep birlikte bu konuyu ele alalım.” Dedi.
“ZEYTİNLİKLERİMİZ BİR BASKI ALTINDA ”
Ak Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, “Ayvalık dünyanın incisi. Denizi, sahili, burada toplanmamıza neden olan zeytin ürünüyle sadece Türkiye’de değil dünyada hızla markalaşma yoluna giden ve adını hızla duyuran bir ilçemiz. Elbette eksikler ve sorunlar var ama devletimiz, hükümetimiz üreticinin yanında olmuştur, olmaya devam edecektir. Bizim zeytinliklerimiz bir baskı altında. Su çelişkiyi hep beraber görüyoruz. Katledilen zeytin bahçelerinde, betonlar içinde oturanlar, zeytinime dokunma diye eylemler yapıyor. Bunu kamuoyunun ve sizlerin vicdanına bırakıyorum. Bu çelişki gerçekten yaman bir çelişki. Sözümüz de özümüz de bir olacak. Önce katledilen zeytin bahçelerinde betonlar arasında oturmaktan fedakarlık edeceğiz. Bundan vazgeçeceğiz. Bu bölgenin en önemli zenginlik kaynaklarından olan zeytini ve zeytinyağının üretiminin devamı için hepimiz üzerimize düşeni yapacağız.” Dedi.
Festivallerin çok önemli olduğunu belirten Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, ” Bölgemizin en önemli marka değeri olan zeytinimizin ulusal ve uluslararası değerine katkı sağlama adına yapılan etkinlikler anlamlı oluyor. Balıkesir’de göreve başlayalı 2 ay oldu,bu süre içinde farklı sektörleri yerinde inceleme imkanım oldu. Bölgemiz açısından zeytinin ne derece önemli olduğunu bir kez daha görmüş oldum. Zeytinyağında dünyanın beş üretici ülkesi arasındayız. il olarak her yıl değişse de 40 bin ton olan zeytinyağı üretimiyle ki bu yıl biraz daha düştü. 25_30 bin ton arasında bir beklenti var. Marka değerimizi, uluslararası piyasadaki yerimizi devam ettiriyoruz. Bu etkinlikler,bölgemizin değeri olan bu ürünün tanıtılmasında uluslararası bilinirliğinin arttırılmasında ayrı bir önemli.” Dedi.
Konuşmaların ardından ilçe müftüsünün okuduğu dua eşliğinde bereket dilekleriyle hasat başlatıldı. Sembolik hasadın ardından Vali Ustaoğlu ve beraberindeki heyet ilk hasat zeytinyağını tattı. Katılımcılar müzik eşliğinde ikram edilen yemekleri yedi. Cumhuriyetimizin 100. Yılı nedeniyle vatandaşlara 1923 adet zeytin fidanı dağıtıldı.