Nilgün KAYA
Ayvalık kültürünü şekillendiren zeytinin yüzyıllık serüveni, farklı düşün insanlarının yorumuyla ‘Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yılında Geçmişten Günümüze Ayvalık’ta Zeytin Hasadı’ adlı kitapta toplandı. ‘Ayvalık’ta Zeytin Hasadı, Ayvalık ve Ayvalık zeytinyağı kültürü’nü bilimsel, edebi, sanatsal ve güncel bir yelpazede toplayarak önemli bir boşluğu dolduran kitap okuyucuyla buluşmaya hazır.
4 Kasım 1943 tarihinde Türkiye’de ilk kez Zeytin Bayramını kutlayan, iki milyona yakın zeytin ağaç varlığı ile Türkiye zeytin haritasında önemli bir noktada olan ve zeytinin şekillendirdiği endüstriyel peyzajı ile UNESCO Dünya Miras Listesine girmek isteyen Ayvalık’ta ilk niteliğinde kültürel bir çalışma yapıldı. Ayvalık ‘ta yaşayan ve yaşamış, farklı eğitim ve disiplinlerden gelen altmış beş düşün insanının ‘Ayvalık’ta Zeytin Hasadı, Ayvalık ve Ayvalık zeytinyağı kültürü’ üzerine yazdığı şiir, öykü, anı, deneme, makale ve fotoğrafların yer aldığı bir seçki niteliğindeki ‘Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yılında Geçmişten Günümüze Ayvalık’ta Zeytin Hasadı’ adlı kitabın basımı tamamlandı. Editörlüğünü Halil Genç’in üstlendiği, Parma Yayınlarından çıkacak kitabın proje koordinatörü Serkan Aziz Ceyhan. Kitap Tasarımı Turgut Baygın, Web tasarım Serdar Asaf Ceyhan’a ait.
Ayvalık havalisinde Kuvayı Milliye kuvvetlerini örgütleyen, siperlerde savaşan kahramanlardan Mehmet Cavit beyin torunu Fotoğraf sanatçısı Ozan Sağdıç’ın arşivinden bir fotoğraf kitabın kapağını süslerken, Doğa Araştırmacısı ve Fotoğrafçı Kadri Kaya’nın zeytin ve zeytin hasadı kadrajları da kitapta yer alıyor. Kitapta fotoğrafları yer alan diğer isimler; Abdullah Soykan, Önder Aksoy, Özge Gürcan, Selda Genç, Serkan Aziz Ceyhan ve Turgut Baygın. Kitapta Kemal Urgenç’in yaptığı karikatür de yer alıyor.
Ayvalık zeytinyağının neden bu kadar değerli olduğundan anıt ağaçlara, Ayvalık’ın tarihi fabrikalarından zeytin bayramına, zeytin tarımının geleceğinden binlerce çocuğumuzu müziğin büyülü dünyasıyla tanıştıran Zeytin Çekirdekleri Orkestrasına Ayvalık ve zeytin her yönüyle, başucu niteliğindeki bu kitapta anlatılıyor.
Yayın, projeyi destekleyen ve Ayvalık’ta bulunan, Ayvalıkzade, Çamlık 87 Hotel, Deniz Yıldızı Restaurant ile Macaron Kolonyacısı’ndan temin edilebilecek. Bunun dışında meraklı okurlar www.zeytinhasadi.org sitesinden de kitaba ulaşabilecekler.
Kitapta çalışmaları yer alan isimler şöyle;
Prof. Dr. Abdullah Soykan, Ahmet Topçu, Arzu Acurol, Prof. Dr. Ayhan Gökdeniz, Aylin Baydar, Aylin Onart, Aysun Kara, Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu, Azize Tan, Bahar Alan, Batuhan Sarican, Prof.Dr. Bedri Karayağmurlar, Dr. Berrin Akın Akbüber, Bilge Yılmaz, Burcu Yaroğlu, Bülent Güldal, Bülent Şentay, Ceren Atasoy, Cevat Çapan, Derya Sönmez, Erkal Coşkun, Esme Aras, Feyza Hepçilingirler, Gönül Aksoy, Gül Gürsoy, Gültekin Emre, Günsu Başer, Hakan Dinç, Halil Genç, Halil Sucu, Prof. Dr. Hasan Kazdağlı, Hayri Kaan Köksal, Hümeyra Gücük, Kadri Kaya, Kemal Urgenç, Leyla Çapan, Mehmet Cavlı, Melek Şahin Kayaş, Mevlüt Åsar, Prof. Dr. Y. Mimar Murat Eriç, M. Müjdat Soylu, Nihan Taştekin, Nilgün Kaya, Onur Çalı, Ozan Sağdıç, Ömer Madra, Önder Aksoy, Özge Gürcan, Pelin Özer, Pınar Tekin, Reyhan Yaman, Salih Madra, Prof. Dr. Sedat Aybar, Selda Genç, Serdar Asaf Ceyhan, Serkan Aziz Ceyhan, Suat Kaçak, Şebnem Ocak Kahraman, Şerif Kaynar, Taylan Köken, Turgay Fişekçi, Turgut Baygın, Uğur Dündar, Prof. Dr. Ülgen Zeki Ok, Zeynep Kazancıgil
#ayvalık #zeytin #zeytinhasadı #kitap #gazeteayvalık