Nilgün KAYA
Gerek sivil gerekse dini yapıları ile özgün bir kent mimarisine sahip Ayvalık’ta, ‘Kültürel Miras’ olarak korunması gereken bu tarihi yapılardan ‘Eğitim kurumlarına’ dikkat çeken, başta Cumhuriyet İlkokulu olmak üzere bu yapıların bütüncül olarak korunmasının kent belleği açısından önemine vurgu yapan ‘Ayvalık ve Cunda’da tarihi eğitim yapılarının dönüşümü ve tarihi Cumhuriyet İlkokulu hakkında Tespit, Değerlendirme ve Öneriler’başlıklı rapor, Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi tarafından Balıkesir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna sunuldu.
Ayvalık ve Cunda Adası’ndaki tarihi okul yapılarının güncel durumları, kültürel miras olarak bütüncül korunması ve yeniden kullanımına yönelik gereklilik ve öneriler, ODTÜ’den üç akademisyen ve Ayvalık Belediyesi’nden bir personelin yer aldığı ekip tarafından ‘Ayvalık ve Cunda’da tarihi eğitim yapılarının dönüşümü ve tarihi Cumhuriyet İlkokulu hakkında Tespit, Değerlendirme ve Öneriler’ başlığı ile bir rapor haline getirildi. Rapor, Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici tarafından Balıkesir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna sunuldu.
“TARİHİ MEKANLARIN, YERLERİN VE İŞLEVLERİNİN KORUNMASI, NESİLLER ARASI DİYALOĞUN ARACI”
ODTÜ, Mimarlık Bölümü, Kültürel Miras Koruma Programından Prof. Dr. Neriman Şahin Güçhan, Doç. Dr. Pınar Aykaç Leidholm, Ar. Gör. Özgür Ürey ve Ayvalık Belediyesi’nden Yalın Tüzmen tarafından hazırlanan raporda; Ayvalık’ın İstiklal, Gazi, Sakarya, Cumhuriyet okulu ile eski Hükümet Konağı ve Kız Meslek Lisesi binaları, Cunda Adası’nda Nuri Zarplı okulu, Tarihi Kız okulu (Alibey Kültür Merkezi), Tarihi Erkek Okulu / Alibey İlkokulu, Tarihi Despot Evi inceleniyor. Tarihi okul yapılarının işlevsel nitelikleri ile birlikte korunarak, devamlılığının sağlanması konusunun UNESCO Geçici Dünya Miras Listesi’nde Ayvalık Endüstriyel Peyzajı adıyla yer alan Ayvalık ve Cunda’nın bütüncül korunması ve UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması için önemli ve gerekli bir yaklaşım olduğuna vurgu yapılan raporda; .tarihi okullara yaklaşırken konunun toplumsal kent belleği ve değerlerine bütüncül bakılmasını sağlayarak, Cumhuriyet Okulu örneği özelinde kültürel miras koruma bilimi açısından geleceğe yönelik karar vericiler ve halka öneriler sunma amacıyla hareket edildiği belirtiliyor.
Raporun ilk bölümünde Ayvalık ve Cunda’da yer alan tarihi okul yapıları ve güncel durumları kısaca tanıtılarak, bugüne kadar yürütülen parçacı yaklaşımlara ilişkin bir değerlendirme yer alıyor. Raporun ikinci bölümünde ise toplumsal kent belleği açısından çok önemli bir yapı olan Cumhuriyet Okulu’nun tarihi, güncel durumu ve sorunlar tanımlanıyor. Son bölümde ise bu yapıya tarihsel perspektifte bakarak yapının ve kalıntılarının bütüncül korunması ve yeniden kullanımı ile ilgili kültürel miras koruma bilimi açısından gereklilikler tanımlanıyor ve geleceğe yönelik öneriler geliştiriliyor.
Ayvalık Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Girişimi, “Ayvalık Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Girişimi organizasyonu ve dayanışması ile Ayvalık Akademi, Ayvalık Gymnasion’u ve Cumhuriyet İlkokulu olarak kullanılan tarihi alana koruma planına aykırı şekilde “polis karakolu” yapma yönündeki projeye karşı gerçekleştirilen eylem ve savcılık şikayeti ile başlayan süreci, projenin durdurulması, Balıkesir Kuvay-i Milliye Müzesi tarafından temel araştırma kazısı yapılması ve parselin bizler tarafından kültür varlığı niteliği ile tescili talebi takip etti. Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurul Kararı ile tescillenen parselin ve 220 yıllık tarihi eğitim alanının geleceğe evrensel koruma ilkelerine uygun şekilde korunarak aktarılmasına yönelik Ayvalık Koruma Girişimi inisiyatif almış ve tevhit yani parsellerin birleştirilmesi-eğitim işlevinin sürdürülmesi talebimizi bizlere destek veren akademisyenlerin, uzmanların hazırladığı 66 sayfalık bilimsel raporu dayanak olarak sunarak yine paydaşımız olan Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici bugün kurula vermiştir. Biz Ayvalık’ta bugün eğitim alan çocukların, yıllarca orada eğitim görmüş çocukların; kent kimliği, kent hafızası ve kültür mirası ile kurulan ilişkinin geleceğe aktarımının her şeyden daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Ayvalık’ın 220 yıllık tarihi eğitim alanı çok az sayıda kentin sahip olduğu paha biçilmez bir değer ve burada çocukların eğitim görmeye devam etmesi bir kent hakkı meselesidir bizler için.” Dedi.
#gazeteayvalık
#ayvalık
#mimarlarodasıbalıkesirşubesi
#ayvalıkkültürvetabiatvarlıklarınıkorumagirişimi
#odtümimarlıkfakültesi
#odtümimarlıkbölümükültürelmiraskorumaprogramı