Ayvalık’ın ciğerlerine koruma

Nilgün KAYA
İstilacı yabancı türlerin önlenmesi ve deniz- kıyı ekosistemlerinin direncinin arttırılması amacıyla başlatılan “Denizel İstilacı Yabancı Türler Projesi” Ayvalık’ta tamamlandı.
Fotoğraf Tekin Ateş
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile işbirliği içinde Küresel Çevre Fonu (GEF) finansal desteği ile yürütülen; istilacı yabancı türlere yönelik yönetim planlarının hazırlanması ve uygulanması için Doğa Araştırmaları Derneği’nin çalışma yaptığı kısaca “Denizel İstilacı Yabancı Türler Projesi” devam ediyor.
Fotoğraf Tekin Ateş
Fotoğraf Tekin Ateş
Proje kapsamında, istilacı yabancı türlerin önlenmesi, yok edilmesi, kontrolü ve yönetimine ilişkin bölgelere özel tedbirlerin belirlendiği “Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Denizel Alanı Yönetim Planı” hazırlandı.
Yönetim planı faaliyetleri kapsamında teknelerin çapalamalarından kaynaklanan deniz tabanı ve deniz çayırı tahribatının önlenmesi ve istilacı deniz üzümünün yayılımını engellenmesi için 50 adet tonozlu şamandıradan oluşan tekne bağlama sisteminin kurulumu için Ayvalık Adalarında yapılan çalışmalar 16 Eylül 2024 tarihi itibariyle tamamlandı.
Proje ile İstilacı yabancı türlerin önlenmesi, tespit edilmesi, kontrolü ve yönetiminde güçlendirilmiş kapasiteler ve yatırımlarla deniz ve kıyı ekosistemlerinin direncinin artırılması hedefleniyor.
Fotoğraf Tekin Ateş
Fotoğraf: Tekin Ateş – Tarım ve Orman Bakanlığı
#gazeteayvalık
#tarımveormanbakanlığı
#doğakorumavemilliparklargenelmüdürlüğü
#doğaaraştırmalarıderneği
#denizelistilacıyabancıtürlerprojesi
#ayvalıkadalarıtabiatparkı