KOÇ MÜZESİNE ÖZEL İSKELE TALEBİNE AYVALIK TABİAT PLATFORMUNDAN İTİRAZ

Fotoğraf: Nilgün KAYA
Koç Holding’e ait Rahmi Koç Müzesi, müzeye denizden ulaşım gerekçesi ile yat yanaşma ve bağlama iskelesi yaptırmak istiyor. Talebi, “Tekneli müze ziyaretçisine kıyak” olarak niteleyen Ayvalık Tabiat Platformu, halihazırda Ayvalık Körfezi’nde yatlara hizmet veren Koç şirketler topluluğuna ait bir marina bulunduğunu belirterek, yapılmak istenen yat yanaşma iskelesinin kişiye özel olacağı ve kamu yararı bulunmadığı gerekçesiyle iptalini istiyor.
Rahmi Koç Müzesi Kültür Faaliyetleri A.Ş, Koç Holding’in ikinci müzesi olarak Ayvalık Sakarya Mah, Hükümet Caddesi Mevkiinde 19 Ocak’ta açılan müze için yat yanaşma ve bağlanma yeri projesi hazırladı.
Projenin iptalini isteyen Ayvalık Tabiat Platformu yaptığı açıklamada,  “Tekneli Müze Ziyaretçisine Kıyak.Koç’ların Ayvalık’tan talepleri bitmiyor: Bu defa da müzeye özel iskele.
Ayvalık iç denizinde yeni bir yat yanaşma yerine karşıyız. Çünkü;
– Tasarlanan yat yanaşma/bağlanma yerinin sadece müze ziyaretçilerine günlük olarak hizmet verebilmek amacı ile tesis edileceği belirtilmiştir.
– ⁠Ayvalık Körfezi’nde yatlara hizmet veren Koç şirketler topluluğuna ait bir marina zaten mevcuttur. Ayvalık Setur Marina’dan karayoluyla müzeye ulaşım vardır.
– Kişiye özel olduğu anlaşılan bu yeni yat yanaşma/bağlanma yeri projesinde kamu yararı yoktur.
– Kentsel Sit Alanında kent siluetini bozacak ve kıyı şeridine etki edecek yapılaşma olmamalıdır.
– Denizimizin, kamuya ait bir alanın rant odaklı değerlendirilmesini, halkın serbest ve ücretsiz erişimine açık olması gereken kıyıların kiralanmasını, özel-mülkleştirilmesini doğru bulmuyoruz. Kıyılar hepimizindir!
Bu konuda hazırladığımız itiraz dilekçemizi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Balıkesir İl Müdürlüğüne vermiş bulunuyoruz.” dedi.
Ayvalık Tabiat Derneği Başkanı Ayşe Yolageldili imzasıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Balıkesir İl Müdürlüğüne verilen dilekçede, ‘Sayı:2024/14
Konu: RMK KÜLTÜR FAALİYETLERİ A.Ş., YAT YANAŞMA / BAĞLANMA YERİ PROJESİ Hk.
İl Müdürlüğünüzün web sitesinde yayınlanan RMK KÜLTÜR FAALİYETLERİ A.Ş’nin Balıkesir İli, Ayvalık İlçesi Sakarya Mah, Hükümet Caddesi Mevkii, 617 ada, 7 parsel önü deniz yüzeyinde (60 m²) mevkiinde yapmak istediği YAT YANAŞMA / BAĞLANMA YERİ ÇED Başvuru Dosyası Derneğimizce incelenmiş olup bu konudaki görüş ve itirazlarımız aşağıdadır:
Proje, Ayvalık Körfezi’nde yapılmak isteniyor. Ayvalık içdenizinde hali hazırda Setur Ayvalık Marina, Alibey Adası Balıkçı Barınağı ve Ayvalık Feribot İskelesi mevcuttur. Balıkçıların yıllardır talep ettiği Büyük Tekne Bağlanma Yeri ve Küçük Tekne Bağlanma Yeri Projeleri için 2022 yılında “ÇED Gerekli Değildir” izinleri alınmıştır. Bu iki projenin kaynak yaratılarak bir an önce başlaması beklenmektedir.
Ayvalık Körfezi’nin gerek Edremit Körfezi gerek Ege Denizi’ne açıldığı noktalarda su hareketliliğinin, akıntının çok az olduğu, içdenizin kirlendiği, canlı yaşamının etkilendiği bilinmektedir. Bu şartlar altındaki içdenize yeni bir yat yanaşma/bağlanma yeri inşası iyi araştırılmalıdır.
Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. DOĞAN YAŞAR; Ayvalık’ın, turizminin daha da geliştirebilmesi için yapılması gerekenlerin başında, tüm bölgede detaylı bilimsel çalışmaların yapılması gerektiğini; bölgemizde, birkaç münferit çalışma dışında, detaylı oşinografik çalışmalar yapılmadığını ifade etmiştir.
Proje öncesinde akıntı ölçümleri, biyolojik oşinografi (fauna ve floraların saptanması), kum hareketleri gibi detaylı oşinografik inceleme, analiz ve ölçümler yapılmadan kesinlikle harekete geçilmemelidir.
10.05.2023 tarihinde onaylanarak hayata geçen BALIKESİR-ÇANAKKALE İLLERİ 1/50.000 ÖLÇEKLİ BÜTÜNLEŞİK KIYI ALANLARI PLANI, Öncelikli Tesis Sayı ve Kapasite Tablosu’nda görüleceği üzere Ayvalık 6-2 Alt Bölgesi, Ayvalık Körfezi için için yeni bir yat yanaşma/bağlanma yeri inşası önerilmemiştir. Bu haliyle proje Balıkesir-Çanakkale BKAP’ye aykırıdır.
ÇED sürecine tabi bir projenin hazırlanması aşamasında projenin çevreye olası etkileri değerlendirilirken etki türleri arasında sayılan kümülatif etkinin de değerlendirileceği hususuna hazırlanacak ÇED raporunda projenin tanıtımı ve çevreye etkileri bölümünde yer verilmesi gerektiği kurala bağlanmıştır.
Nitekim bu husus ÇED Yönetmeliği ÇED Genel Formatı Bölüm III: Projenin İnşaat ve İşletme Aşamasında Çevresel Etkileri ve Alınacak Önlemler başlığı altında “Projenin; a) Çevreyi etkileyebilecek olası sorunların belirlenmesi, kirleticilerin miktarı, alıcı ortamla etkileşimi, kümülatif etkilerin belirlenmesi” olarak da açıkça belirtilmiştir.
Projeden kaynaklanan çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlardaki etkilerin bir arada değerlendirilmesi gerekmektedir. Kümülatif Etki başlığı altında proje alanına ait özel bir inceleme, değerlendirme yapılmamıştır. Bölgedeki diğer turizm ve balıkçılık faaliyetleri/ tesisleri göz ardı edilmiştir.
Tasarlanan yat yanaşma/bağlanma yerinin sadece müze müşterilerine günlük olarak hizmet verebilmek amacı ile tesis edileceği belirtilmiştir. Ancak; Ayvalık Körfezi’nde yatlara hizmet veren Koç şirketler topluluğuna ait bir marina zaten mevcuttur. Ayvalık Setur Marina’dan karayoluyla müzeye ulaşım vardır.
Kişiye özel olduğu anlaşılan bu yeni yat yanaşma/bağlanma yeri projesinde kamu yararı yoktur.
Kentsel Sit Alanında silueti bozacak, kıyı şeridine etki edecek yapılaşma olmamalıdır.
Denizimizin, kamuya ait bir alanın rant odaklı değerlendirilmesini, halkın serbest ve ücretsiz erişimine açık olması gereken kıyıların kiralanmasını, özel-mülkleştirilmesini doğru bulmuyoruz.
Sonuç olarak; Kamu yararına olmayan, RMK KÜLTÜR FAALİYETLERİ A.Ş’nin Balıkesir İli, Ayvalık İlçesi, Sakarya Mah, Hükümet Caddesi Mevkii, 617 ada, 7 parsel önü deniz yüzeyinde (60 m²) mevkiinde yapmak istediği YAT YANAŞMA / BAĞLANMA YERİ projesine tümden karşı olduğumuzu belirtir, itirazlarımızın dikkate alınması hususunu bilgilerinize sunarız.’ denildi.
@csbgovtr, @TC_Balikesir , @RahmiMKocMuseum, @kocholding
#müze #museum #ayvalık #rahmikoçmüzesi #müze #kültürsanat