AYVALIK VE MİDİLLİ ‘NİN ETNOBOTANİK KARŞILAŞTIRMASINI YAPTI

Nilgün KAYA

Ayvalık ‘ta öğretmenlik yapan Funda Akçay Koç, Ayvalık ve Yunanistan’ın Lesvos (Midilli) Adasının etnobotanik kültür açısından karşılaştırmasını yapan bir doktora çalışması yaptı.

Çalışma Ayvalık ve Midilili halkanın bitki kullanım kültürünü yansıtması açısından önem taşıyor. Ayvalık Atatürk Anadolu Lisesi’nde Biyoloji öğretmeni olarak görev yapan Funda Akçay Koç, 7 yıl süren doktora tezinde Ayvalık ve Midilli Adası’da etnobotanik bilimi olarak bilinen, halkın farklı amaçlarla kullandığı bitkileri tespit ederek, tespit ettiği 297 bitki türü ile ilgili tıbbi reçeteler ve yemek tariflerini kayıt altına aldı.

Mübadele öncesi bir arada yaşayan ve birbirinin kültüründen her anlamda etkilenen Ayvalık ve Midilli halkının bitki kullanım kültürlerini karşılaştıran ve bu sayede kaybolmaya yüz tutmuş geçmişten gelen geleneksel bilginin gelecek nesillere aktarılmasına katkıda bulunmayı hedefleyen öğretmenin doktora tezi 1006 sayfaya ulaştı.

Ayvalık ilçesinde ve Midilli Adası’nda ilk kez, Türkiye’de bu alanda iki ülke karşılaştırmalı ikinci çalışma özelliği bulunan doktora tez çalışmasında ortak kullanılan bitkiler; zeytin, kantaron ve kekik olarak dikkat çekti. Ayvalık’ta kafelerde ikram edilen ve lohusa şerbeti olarak bilinen Kaynarın Ege’nin karşı yakasında boğaz ağrısında tercih edildiği öğrenildi.

Funda Akçay Koç, ” Çalışmam Ayvalık’ımız için hem bilimsel anlamda bir değer hem de gelecek nesiller için bir rehberdir.” Dedi.