Nilgün KAYA
Ayvalık Kent Konseyi ‘İklim için ses ver’ hareketine katılmak için hazırlıklarını sürdürürken iklim için ses veren bir diğer isim Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen oldu. Özgen, Balıkesir genelinde iklim değişikliği planı olup olmadığını dilekçe ile sorguladı.
‘İklim hareketinin sesi yerelden yükselir’ diyerek ‘İklim için ses ver’ etkinliğine katılan Ayvalık Kent Konseyi, 8 Eylül Cumartesi günü saat 16.00’da, İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde, Türkiye’nin ilk Slow Food Uluslararası Konsey üyesi, Fikir Sahibi Damaklar kurucusu Defne Koryürek’in konuk olarak katılacağı söyleşi ve forum düzenleyecek.
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KADERCİ ANLAYIŞLA YAKLAŞMAK YERİNE EYLEM PLANI HAZIRLANMALI”
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık temsilcisi Bülent Özgen de ‘İklim için ses veren’ bir diğer isim oldu. İklim değişikliğinin bölgenin doğal zenginliği zeytin ağacına da olumsuz etkileri olabileceğini belirtip konuyla ilgili hazırladığı raporu yetkililere sunan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcilik sorumlusu Bülent Özgen, Balıkesir Büyükşehir, Ayvalık ve Edremit Belediyeleri ile Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliğine dilekçe göndererek iklim değişikliğine hazırlık amacıyla planları olup olmadığını sordu. Özgen tarafından sunulan dilekçede, ‘Gün geçtikçe etkisini aşırı hava olaylarıyla daha fazla hissettiren iklim değişikliği; gündelik hayatımızı etkilemekte alt yapı sorunlarına sebep olmakta, sağlık sorunlarını ortaya çıkarmakta geleceğimiz konusunda endişe yaratmaktadır. Hepimizi ilgilendiren bu sorunla mücadele için dünyanın dört bir yanında ve ülkemizde yerel yönetimler iklim eylem planı hazırlamaktadırlar. 5393 sayılı belediye kanunu madde 14’ün de çevre konusunda vurguladığı gibi ‘Belediye başkanlığının imar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel alt yapı; çevre ve çevre sağlığı temizlik ve katı atık, ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar; konut hizmetlerini yapar ve yaptırır’ bu konu çerçevesinde Belediyenizin iklim planı bulunmakta mıdır? Varsa kamuoyu ile paylaşılmalı yoksa iklim değişikliğine yönelik olarak belediyenizin atmayı düşündüğü somut ve soyut adımları, iklim değişikliğinin en büyük afet olduğu bilinciyle iklim değişikliğinin tehlike ve risk analiz sonucu yapılmış mıdır? Yapılmış ise belirlenen problemlerin çözümü için planlar mevcut mudur? Belediye bünyesinde bu işle ilgilenebilecek şube var mıdır?’ denildi.
İklim değişikliğine bağlı olarak hava olaylarının sertleştiğine dikkat çeken Özgen, “En büyük felaket iklim değişikliğidir. Bu amaçla da İklim eylem planı, risk azaltma senaryolar ile planlar hazırlanmalı ve tedbir alınmalıdır. Olaya kaderci anlayışla yaklaşmak bizlere yakışmaz” dedi.