AVRUPA KUŞ GÖZLEM GÜNÜ AYVALIK’TA DA KUTLANDI

Nilgün  KAYA

2006 yılından bu yana Ayvalık’ta, Türkiye’deki 23 Kuş Gözlem Topluluğundan biri olan Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu (AYKUŞ) tarafından kutlanan ‘Avrupa Kuş Gözlem Günü’ için bu yıl da etkinlik düzenlendi. TEMA Ayvalık Temsilciliği ve AYKUŞ işbirliğinde düzenlenen etkinlikte ‘Kuşçuluk vakti’ adlı film izlendi.  Kuş gözlemi, Türkiye’nin iki deniz tuzlasından biri olan Ayvalık Tuzla’da yapıldı. Dünya Kuşları Koruma Kurulu’nun (Bird Life International) üyelerince her yıl, Ekim ayının ilk hafta sonu, tüm dünyada kutlanan Avrupa Kuş Gözlem Günü için bu yıl da Ayvalık’ta etkinlik düzenlendi. Yöre popülasyonu istatistiklerine katkı ve Ayvalık’ın kuş potansiyeline dikkat çekmek için Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu ve TEMA Ayvalık Temsilciliği işbirliğinde düzenlenen etkinliğe Ayvalık Belediyesi ve Midi Kafe destek verdi. Etkinlik kapsamında, Ayvalık Belediyesi Zeytin Çekirdekleri öğrencileri, TEMA Ayvalık gönüllü öğrencileri ile katılımcılara belgesel film sunumu ve kuş gözlemi yaptırıldı.

“KUŞLARIN HER YIL YAPTIĞI İKİ, ZORLU GÖÇ YOLCULUĞUNA DİKKAT ÇEKMEK İSTİYORUZ” Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu üyesi Nilgün Kaya, Dünya Kuşları Koruma Kurulu tarafından dünya çapında düzenlenen, Türkiye’de Bird Life İnternational’ın ortağı Doğa Derneği koordinesinde gerçekleşen etkinliğin nedeni hakkında bilgi verdi. Bu sene Avrupa’da 38 ülkenin katıldığı, ülkemizde bu etkinliğin 21 yerde gerçekleştirildiğini belirten Nilgün Kaya, “Ayvalık bu 21 noktadan biri. Her yıl 6-7 Ekim tarihlerinde bu etkinliğin yapılmasındaki ana neden, kuşların bahar aylarında üremek için kuzeye, bir de kışı geçirmek için Afrika’ya yaptıkları uzun ve zorlu yolculuğa dikkat çekmek. Kuşların ve yaşam alanlarının korunması gerektiğini hatırlatmak. Tarım zararlılarını kontrol ederek ormanlarımıza ve tarıma katkıda bulunan, saklayıp bulamadıkları kabuklu yemişler ve tohumların dağılmasıyla ormanları ağaçlandıran, yaban hayatımızın çok belirgin ve renkli bir parçası olan kuşlar, uzun yıllar boyunca doğal çevremizin sağlığının kilit göstergeleri olarak biliniyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de avcılık, tuzakla yakalama, zehirlenme, yumurta toplama, yüksek gerilim hatları, rüzgar türbinleri gibi doğal olmayan bariyerler gibi doğrudan türe yönelik tehditler ile yaşam alanlarının bozulması ve kaybı gibi nedenlerle pek çok kuş türünün popülasyonu azalmakta. Kuşların en az 150 milyon yıldır yeryüzünde olduğunu biliyoruz. Unutmamak gerekir ki bir canlı öldüğünde insanlık küçülür. Önce kuşlar sonra sıra bize gelir. Hedefimiz ve dileğimiz insanın bütün varlıklara ve ekolojik bütüne saygı duyduğu, var oluşunun doğa üzerindeki etkisini bilerek yaşadığı ve sonucunda, doğanın korunmasını gerektirmeyecek bir yaşam tarzını geliştirdiği bir dünyaya ulaşmak” dedi. AYVALIK, TÜRKİYE’DE KUŞ GÖZLEMİ YAPILAN 21 NOKTA ARASINDA YER ALDI

Önceden planlanmış yırtıcı kuş göçü izleme projesi için ilçe dışında olması nedeniyle etkinliğe telefon bağlantısı ile katılan Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu Sorumlusu, Doğa Fotoğrafçısı Kadri Kaya, “Ayvalık’ta göçmen kuşların güzergâhı arasında yer alıyor.  Buradaki sulak alanlarda konaklıyorlar. Bazıları daha kısa bazıları daha uzun. Kum kuşları, düdükçünler ve bazı ördek türleri kışı Ayvalık’ta geçiriyor. Ayvalık’ta sulak alanları muhafaza ettiğimiz sürece bu hareketlilik devam edecek ve kuşlarla birlikte kuş gözlemcilerde Ayvalık’a gelecek. Ayvalık’ta bizim yaptığımız çalışmalar neticesinde görülen 260 kuş türü var. İlçemizde kuş gözlemciliğinin gelişmesi için yapılması gerekenleri veri olarak topluyoruz” dedi.

‘AYVALIK SULAK ALANLARI TÜRKİYE’DE BULUNAN 135 ULUSLARARASI ÖNEME SAHİP SULAK ALANDAN BİR TANESİ”

Doğa Derneği tarafından hazırlanan ‘Kuşçuluk Vakti’ adlı belgesel film izlendikten sonra Ayvalık Tuzlasına gidilerek kuş gözlemi yapıldı. Ayvalık Tuzlasında yapılan kuş gözlemi sırasında TEMA Ayvalık Şubesi, Ayvalık’ın sulak alanları hakkında bilgi verdi. Minik TEMA’cılar tarafından okunan bildiride, sulak alanların yer altı suları için rezerv oluşturduğu, taşkınları önlediği, yöre iklimini dengelediği ve zehirli atıkları arıttığı belirtildi.  Ayvalık sulak alanlarının önemine değinen TEMA Ayvalık Temsilcisi Haluk Aysu,  ‘Ayvalık sulak alanları Türkiye’de bulunan 135 uluslararası öneme sahip sulak alandan bir tanesi. Ayvalık’ta deniz canlıları için mercanlar neyse karada da sulak alanlar o. Plansız yapılaşma nedeniyle parçalanmış olsa da Ayvalık Sulak alanlarının hala bölge insanları ve diğer canlılar için bir yaşam kaynağı ancak sulak alanların korunması yönetmeliğinde adı geçse de henüz bir yönetim planından yoksun. Şeytan Sofrası lagünü, Sarımsaklı su basar çayırları ve Ayvalık tuzlası bu korunmayan cennet köşelerden.Tema Ayvalık Sorumluluğu olarak Kuş varlığımızın ayrılmaz parçası olan eşsiz biyolojik çeşitliliğimizin habitatı sulak alanlara dikkat çekmek istedik.” dedi. Saat 10.30-12.00 arası gerçekleşen gözlemde, 450 Flamingo, 140 Karabatak, 95 Gümüş Martı, 20 karabaş Martı, 1 kara Leylek, 1 tepeli Pelikan’ın yanı sıra 2 küçük ak balıkçıl, 1 gri balıkçıl sayımı yapıldı. Etkinliğe, aralarında TEMA Ayvalık ekibi, Zeytin Çekirdekleri Koordinatörü Gül Gürsoy, Cumhuriyet Kadınları Derneği Şube Başkanı Gülden Sarıbaş, Ayvalık Otelciler ve Turizm İşletmecileri Derneği  Başkanı İbrahim Çolak, Ayvalık Anneleri Grubundan Hanife  Gürler, Ayvalık’a Doğa Müzesi kazandıran Öğretmen Sercan Ünlü ve Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin de bulunduğu, 21’i çocuk toplam 46 kişi katıldı.