Nilgün KAYA
Ayvalık Belediyesi Kadın Danışma Evi, 13 yıl önce Bursa’da, çalıştıkları tekstil fabrikasındaki yangında hayatını kaybeden 5 kadın işçinin hayatını konu edinen ‘İplik hayatlar’ belgeselinin gösterimini yaptı. Belgeseli vatandaşlarla birlikte izleyen Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Ölümleri normalleştirmemek lazım. Asker olsun kadın olsun fark etmez. Sonunda insan var” dedi.
Orhan Peker Sanat Galerisi’nde, 6 Kasım günü gerçekleştirilen belgesel gösterimini, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Belediye Başkan Yardımcıları Figen Güren ve Zuhal Keskin, Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, Ayvalık Anneleri Grubundan Hanife Gürler, Bağımsız Kadın İnisiyatifinden Nebahat Dinler, Kent Konseyi Kadın Meclisi, Belediye Sosyal Yardım İşleri Müdür Ali Ürkmez, Sosyal Hizmet Merkezi Kadın Danışma Evi ekibi ve vatandaşlar izledi.
“BU ÜLKEDE İNSANLARI BU ŞEKİLDE ÇALIŞTIRMAYA İZİN VEREN ZİHNİYETİ YIKILAMADI”
Belgesel gösterimi öncesi konuşma yapan Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Ölümler normalleşiyor, çok acı bir şey. Burada ne kadar medeni olmadığımızı, işçileri sigortasız çalıştırarak, gerekli önlemleri almadan çalıştırıldığını gösteriyor. Denetimlerin olmadığını, beş kadın yanarak ölüyor. Köprü yapmakla, Havaalanı yapmakla, rezidanslar yapmakla medeni, çağdaş ve insan olunamıyor. Tabii ki iş sahaları, fabrikalar yaratılacak ama gerekli önlemleri almak ve insanca çalıştırmak önemli. Adalet denilen şey bir ülkenin temeli. Ekmek parası diye bir kavramımız var. Ekmek parası olsun da nasıl olursa olsun. Ben ekmek veriyorum diye insanları bu şekilde çalıştırmaya izin veren zihniyeti biz hala yıkamadık bu ülkede. Türkiye’nin gerçekleri ne yazık ki bunlar” dedi.
İplik Hayatlar, Bursa’da bir tekstil fabrikasında aralarında bir çocuğun da olduğu beş sigortasız kadının güvenlik önlemleri alınmadığı için bir yangında can vermesini konu alıyor. Mevsimlik işçiler olmak üzere ucuz çocuk ve kadın işçiliğinin boyutlarını ve dramını gözler önüne getiren bu yapımda iş yerindeki makineler sigortalı kadınlar sigortasız. Bir makine kadar değerleri olmayan bu insanların yaşamlarının pamuk ipliğine bağlı olduğu gözler önüne seriliyor.
“HAYAT BİR DAHA BANA BÖYLE BİR FİLM YAPTIRMASIN”
‘İplik hayatlar’ belgeselinin yanı sıra ‘Rüzgarın Şarkısı, Mutluluğun belgeseli, Camdan Köprüler ve Özgürlüğü ararken’ adlı belgesellere imza atan Yönetmen Kibar Dağlayan Yiğit, Ege’yi ve Ayvalık’ı çok sevdiğini belirterek belgeseli hakkında bilgi verdi. Belgeselleri birçok festivalde ve üniversitede gösterilen Yiğit, “Bir sabah bakkala gittiğimde gazetede bir manşet gördüm: ‘Bursa’da yangın: Çok büyük bir hasar var.’ Altında da ‘5 kadın hayatını kaybetti.’ O beni çok etkiledi, hemen araştırdım. O hasar çok büyük, çok önemli ama beş kadını küçük yazmışlardı yani onların hayatı o kadar önemsiz ki… Hemen gittim Bursa’ya, İplik Hayatlar’ı çektim. Böyle bir film yapmayı düşünmüyorum. Hayat bana böyle bir film yaptırmasın” dedi.