EGE’NİN İKİ YAKASINI  AYVALIK’TA BULUŞTURACAK ETKİNLİK BAŞLIYOR

Nilgün KAYA

‘Bir Deniz İki Yaka Kol Kola- Aynı Denizlerin Dansları ve Şarkıları’ (Ayvalık Sirtaki Weekend) buluşmasını koordine eden ekip temsilcileri Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’i makamında ziyaret etti. Başkan Gençer, Ege’nin iki yakasının Ayvalık’ta, müzik ve dansla buluşacağını ifade etti.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, makamında , ‘Aynı Denizlerin Şarkıları ve Dansları’ Türkiye Koordinatörü Can Çinte, Halk kültürü araştırmacısı, yazar, şair, fotoğraf sanatçısı – Bir Deniz İki Yaka Kolkola Etkinlik Türkiye Proje Danışmanı Ahmet Şenol’u ağırladı.

Ziyarette, Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) Başkanı Selim Yazan, K ısa adı HAKSAM olan Halk Kültürleri Stratejik Araştırma Merkezi başkanı Ahmet Altun, Etkinliğin Ayvalık Proje Koordinatörü Ömer Zülfikar, Ayvalık Rebetleri Koordinatörü Hilal Akbar, dans toplulukları adına Nurgün Çınar Örs ile Ayvalık Belediyesi Kültür Müdürü Burak Tok hazır bulundu.

“ETKİNLİĞE BU SENE DAHA FAZLA DANS EKİBİ KATILIYOR”

Ayvalık Belediyesi’nin katkıları ile 17-18 Kasım tarihlerinde, bu yıl 3’ncü kez gerçekleştirilecek etkinliğin Ege’nin iki yakasını dans ve müzikle bir araya getireceğini belirten Can Çinte, “Ayvalık Belediyesi’nin desteği ile bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. Bu sene çok daha fazla dans ekibi Ayvalık’a geliyor. Cumartesi günü Cumhuriyet Meydanı’nda yaklaşık 300 dansçı gösteri sunacak. Lesvos Adası Midilli kentinden 15 dansçı etkinliğimize katılacak. Başkanımız Rahmi Gençer’e verdiği desteklerden ötürü teşekkür etmek istedik” dedi.

“DANS GÜZEL BİRŞEY VE AYVALIK’A YAKIŞIYOR”

Dansın güzel bir şey olduğunu ve Ayvalık’a yakıştığını ifade eden Başkan Rahmi Gençer, “Etkinlik kapsamında farklı mekânlarda gerçekleştirilecek danslarla birçok profesyonel dansçının gösterileri de vatandaşlarla buluşacak. Güzel bir şey yapıyorsunuz “dedi.
Ziyarette, ‘Ayvalık Halk Kültür Evi’ projesi önerilen Başkan Gençer, “Kırlangıç Yaşam Merkezimizde bir göç müzesi yapacağız. Çünkü Ayvalık göç şehri. 93 Harbi sırasında muhacirler geliyor. Altınova’ya yerleşiyorlar. Sonra 1912’de Balkanlardan Boşnaklar geliyor. Küçükköy’e yerleşiyor. 1922’de Lesvos Adası’ndan, 1923-24’te Girit Adası ve Rumeli’den gelenler Ayvalık’a yerleşiyorlar. Göç hala devam ediyor. Tokat’tan, Diyarbakır’dan, Mardin’den İstanbul’dan, Ankara’dan göç oluyor. Buranın dinamik bir yapısı var. Böyle bir göç müzesi yapmak istiyorum. Zeytin Galerisini de Kırlangıç Yaşam Merkezine taşımayı planlıyorum. Planladığımız projelerimiz var. Sıraya koyuyoruz. Ayazma’da restore çalışması yapıldı. Tarihi Aya Triada’da yine restorasyon projemiz olacak. Tarihi yapıyı UNESCO sürecimizde yapılacak çalışmalar için mekân olarak düşünüyoruz. Sunduğunuz proje de çok güzel. Gündemimizde tutar, konuyla ilgili bir değerlendirme yaparız” dedi.

Etkinlik Programı şöyle;

17 Kasım 2018 Cumartesi

*13:00 – 14:30  Cumhuriyet Meydanında toplulukların dans gösterileri

*14:30 – 16:30   Dr. Fazıl Meydan meydanı sokak gösteriler- Şeytanın Kahvesi sokak gösterileri- Ayazma ziyareti

*16:30 – 17:00   HAKSAM (Halk Kültürleri Stratejik Araştırma Merkezi) değerlendirme toplantısı (Bacacan Otel Konferans Salonu 1)

*17:00  18:00   İki Yaka Danslarının ve Müziklerinin Kültürel Etkileşimi Paneli  ( Bacacan Otel Konferans Salonu 2 )

Panel Yöneticisi :

Ahmet Şenol ( Halk kültürü araştırmacısı– Bir Deniz İki Yaka Kol kola Etkinlik Türkiye Proje Danışmanı )

Panelistler :

Prof.Dr.Öcal Özbilgin ( Ege Üniversitesi DTMK Öğretim Üyesi )

Yrd.Doç.Dr.Gülşen Göksel Erdal ( Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik ABD Öğretim Üyesi)

Ali Aktaş (Sosyolog – Halk kültürü araştırmacısı)

Erdinç Ertüzün (Halk kültürü araştırmacısı – THM Koro şefi – Aynı denizlerin şarkıları Türkiye Koordinatörü)

Selim Yazan (ÇAFAD Başkanı – Halk oyunları uzmanı – Aynı denizlerin dansları Türkiye Koordinatörü)

Can Çinte (Aynı Denizlerin Şarkıları ve Dansları Türkiye Koordinatörü )

*19:30 – 24:00  GALA YEMEĞİ ( Bacacan Otel Restaurant )

Ayvalık Rebetleri  ve Grup Ezgi Dinletisi -Toplulukların Gösterileri ve Ödül Töreni

18 Kasım 2018 Pazar

*12:00 – 13:30  Workshoplar (Sirtolar-Ela Ela)

Cunda Uygulama Oteli Konferans Salonu

Eğitmenler ;

Can Çİnte , Selim Yazan , Burak Güner

*14:00 – 16:00  Cunda Sokak Etkinlikleri (Cunda Sahil ve Pazar Meydanı)

*16:00 – 18:00  Mübadil Sohbetleri ve Adavatan’tan Anavatan’a Fotoğraf Sergisi Cunda Kültür Merkezi -Adnan Selçuk (Anadolu Kostüm Halk Kültürü Araştırmacısı)