Nilgün KAYA
Ayvalık Demokrasi Platformu, ‘Nasıl bir yerel yönetim istiyoruz ve bunu nasıl örgütleriz’ başlıklı bir forum düzenledi.
5 Ocak Cumartesi Günü, Ayvalık Orhan Peker Sanat Galerisi’nde gerçekleştirilen foruma, STK’lar, meslek odaları, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerden 26 farklı grup temsilcisinin yanı sıra muhtarlar ve vatandaşlar da katıldı.
“İYİ OLMANIN KOŞULU DUYARSIZ OLMAKTAN DEĞİL UMUDUNU YİTİRMEDEN ÇABA GÖSTERMEKTEN GEÇİYOR”
Sonuç bildirgesinin önümüzdeki günlerde açıklanacağı belirtilen forumun açılışında yapılan konuşmada, “Nasılsın? Sorusuna ‘memleket gibi’ diye cevap veriyoruz. Edip Cansever’in dediği gibi ‘insan yaşadığı yere benzer, o yerin havasına suyuna’. Memleketimiz, yaşadığımız coğrafya sadece ekonomik ve fiziki koşullarımızı değil, duygu durumumuzu da belirliyor. İyi olabilmenin koşulları elbette ‘duyarsız’ olmaktan geçmiyor. İyi olmanın koşulu yaşadığımız yeri iyileştirme umudunu yitirmeden çaba göstermekten geçiyor.” Denildi.
“YA OY KULLANMAKLA YETİNECEĞİZ YA DA EMEĞİMİZİ, FİKRİMİZİ BİRLEŞTİRİP YARINLARI ŞEKİLLENDİRECEĞİZ”
Ayvalık’ın tarihi ve bugününe ilişkin kısa bir bilgilendirme yapıldıktan sonra Ayvalık Demokrasi Platformu, yerel seçimler yaklaşırken, kentin sorunlarını orada yaşayanların ortaya koymasının ve çözüm önerilerinin dile getirilmesi kadar bu önerilerin hayata geçirilmesine katkı sağlayacak mekanizmaların, örgütlülükleri nasıl kurulup geliştirileceğini tartışmaya açtı. Forumun ikinci bölümü için şu vurgu yapıldı: “Bu forumda bahsedilen, işaret edilen tüm sorunların sadece mağduru değil aynı zamanda muhatabı olduğumuzu bilince çıkartmak zorundayız. Bize oy kullanmayı, hangi partiye veya kişiye oyumuzu vereceğimizi bir seçim olarak sunup, seçimi irademizin tek yansıması olarak dayatıyorlar. Oysa aslında yapacağımız tek bir seçim var: Ya kendimizi sadece bir seçmen olarak görüp, oyumuzu kullanmak ile yetinecek, sonra ne olursa kabulümüz diyeceğiz, ya da seslerimizi, sözlerimizi, renklerimizi, fikirlerimizi, emeğimizi birleştirerek yarınları birlikte şekillendireceğiz. Asıl yapacağımız seçim budur.”
İkinci oturumda çözüm önerilerine dair söz alan katılımcılar, katılımcı belediye için halk örgütlenmesinin önemine vurgu yaptı. Bir kent inisiyatifi ile birlikte mahalle meclislerinin oluşturulması ve kentin yönetimine aktif katılımlarının sağlanması için somut adımlar atılması konusunda görüş birliğine varıldı. Toplantıda yapılan tüm konuşmalar platform tarafından kayıt altına alınırken, sonuçları önümüzdeki hafta daha detaylı olarak bir deklarasyon ile açıklanacağı duyuruldu. Katılımcılar yerel örgütlülüğü geliştirmeye yönelik planlama için de önümüzdeki günlerde bir araya gelecek.