“SERMAYE GRUPLARI İLE BÜYÜK SAVAŞ İÇİNDEYİM”

Nilgün KAYA

Ayvalık Belediye Başkanı ve CHP Ayvalık Belediye Başkan adayı Rahmi Gençer, parti teşkilatıyla birlikte Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Ayvalık Şubesini ziyaret etti.

Başkan Gençer’e, Çarşamba günü yaptığı ziyarette CHP İlçe Başkanı Hüseyin Şalmanlı ve ilçe yönetimi eşlik etti. Başkan Gençer ve CHP ilçe teşkilatı, Dernek Başkanı İsa Arslan, dernek yönetim kurulu ve üyeleri tarafından karşılandı.

“BELEDİYE BAŞKANLIĞIM ZOR BİR DÖNEME GELDİ VE ASLINDA BUNDAN GURUR DUYUYORUM”

Başkan Gençer, “Hayatımın büyük bölümünde Ayvalık’a hizmet ettim. Zor bir döneme denk geldi belediye başkanlığım. Bundan aslında gurur duyuyorum. İlk defa büyükşehir yasasının uygulandığı, elimizden yetkilerin büyük bölümünün alındığı, 2 belde ve köylerin bağlanmasıyla daha büyük bir coğrafya hem de daha büyük bir nüfusu olan Ayvalık’a belediye başkanlığı yaptım. Bu yasa ile hem büyükşehir hem de ilçe belediyeleri büyük sıkıntı çekiyor. Yasa nedeniyle kavram kargaşası çok. Tam olarak anlaşılması 3-4 seneyi buldu. Büyükşehir her şey bizim dedi ilk başta. Meclis kararı alarak yetkilerinizin hepsini elinizden alırız, bütçenizin bir kısmını alırız dedi. Hukuk savaşlarıyla geçti 2-3 senemiz. Yasa öyle bir çıkarılmış ki büyükşehrin yetkisini ve gücünü çok arttırmış. Göreve başladığımızda ilçemizin ana arterini elimizden almayın. Burası tarihi kenttir. Hepsi bir kişi tarafından yönetilmelidir. Bu da ilçe belediyesi olmalıdır dedik. Fakat bir meclis kararı ile hemen aldılar ana arteri. Biz yaptık bütün temizlik işlerini ve hala bize oradan borçları var ödemiyorlar. 3.5 ay önce bir meclis kararı alıp ana arteri bize bıraktılar. 4.5 sene ellemediler ne kaldırımları düzelttiler, ne asfaltını ne alt yapı çalışmasını yaptılar. Aynı şekilde meydan için de bu geçerli. Ama tabii vatandaşımız tam olarak bilemiyor. Biz anlatmaya çalışıyoruz ama yasal prosedürü bilmiyor. Ne yaptılar ana arterin otopark gelirini aldılar. Reklam gelirlerini, tabela gelirlerini aldılar ve sonra seçime 6 ay kala’ Biz bu işi yapamıyoruz, geri veriyoruz’ dediler. Sarımsaklı arteri de öyle. Ana arterde zabıta görevi büyükşehirde, hemen içeri girince ilçe belediyesinde bu olacak şey değil. Bu sadece bir tanesi. Ayvalık’ın üç belediyesinin 1 milyon 600 bin lira geliri vardı İller Bankası’ndan. Büyükşehir ile bu gelirin yüzde 40’ını aldılar. 5 yıl önceki rakama hala Ayvalık Belediyesi ulaşamadı. Bir belediyenin en büyük geliri su geliridir. Bu gelir Ayvalık Belediyesi bütçesinin tam yüzde 50’siydi. Tamamı gitti. Biz yasaya göre katı atık ücreti koymak için tam 2,5 yıl uğraştık. Büyükşehir ‘biz oturulmayan yerden almayız’ dedi. Kanun böyle demiyor. Ayvalık’ın 65 km bir sahil bandı var. 36 mahallemiz var, köyler dâhil. Biz hepsine her gün gidiyoruz. Çöp kamyonumuzu, elemanımızı götürüyoruz. Yakıt yakıyor personel maaşı ödüyoruz. O mahallede 3 kişi otursa bile gidiyoruz ve onlardan da ücret alınmalı. Bunu anlatmaya çalışıyoruz ama hala bize vermediler. Kanuni hakkımız alamıyoruz. Senede 8 milyon civarında 5 yıldır eksik para aldık. 40 milyon lira, Ayvalık Belediyesi’nin hiçbir sorunu kalmazdı. Bu sene sürekli olarak herkesten eşit olarak alacağız almak zorundayız” dedi.

“BU ŞARTLARDA BİLE CİDDİ İŞLER YAPTIK, SOSYAL PROJELERİMİZ TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU”

Zor dönemi en az sıkıntı ile aşmaya çalıştıklarını, hata ve eksiklerini bildiklerini belirten Başkan Gençer, “Bu şartlarda bile ciddi işler yaptık. Elimizden gelen gayreti gösterdik. Özellikle sosyal projelerimiz, gençlere, çocuklara, kadınlara ve engellilere yönelik projelerimiz Türkiye’ye örnek oldu. Sıfır atık projesi çalışıyoruz. Tüm ekiplerimiz çalışıyor, inşallah sıfır atık projesini de yapacağız. 2’nci dönem sorunların büyük bir kısmı bitecek, Ayvalık Belediyesi gerçek bütçesine kavuştuğunda ise çok daha iyi hizmet edecek” dedi.

Doğalgazın Ayvalık’a gelip gelmeyeceği konusunun yanı sıra Prina Fabrikasının dumanından duyulan sıkıntının da gündeme geldiği görüşmeden Başkan Gençer, “Bakanlık 2 senedir değişiklik yaptı, 3 fazlı fabrika çalışmayacak dedi. 2 fazlı çalışacak dedi. Bu sistem fabrikalar, eskiden sadece posayı alıp işlerlerdi ve 3-35. Ayda fabrika kapanırdı. Şimdi suyu ile gelmeye başladığı için hacim 2 kat arttı fabrika çalışma süresi 8-9 aylara çıktı. Artı su buharı suyla geldiği için daha fazla yayılmaya başladı. Hatalı bir yere yapmışlar. Ayvalık’a esen rüzgâr yönünde yapmışlar. Benim kapatma yetkim yok.  Biz çeşitli sivil toplum örgütleriyle birlikte savaştık. Kaymakamlıkta çok savaştı. Ölçümler yaptırdık. Bacalarının devamlı takibinin yapılmasını kanunen sağladık.  Yazın 3 ay çalıştırmayın dedik. Nisan sonunda kapatıp Kasım ayına kadar açmayacaklar. Bu konuda anlaştık. Bu işin takibindeyiz” dedi.

Ayvalık’ta hiçbir yeri imara açmadığını kaydeden Başkan Gençer, “Korumacılık adına Ayvalık’ta büyük savaş veriyorum. Sermaye gruplarıyla büyük savaş içindeyim. Ayvalık’ı peşkeş çekmek isteyenlerle savaş halindeyim ve hatta o yüzden tekrar göreve atanmayacaktım. Son anda oldu. Uğraştılar benimle çok, bana söz dinletemiyorlar.  Onların istikametinde gitmiyorum. Tehlike bitmiş mi değil hazırlanıp geliyorlar. Bakanlıktan bazı projeleri geçirmişler. Doğal alanlarımızı yok etmek, vasıflarını düşürmek için hazırlanmışlar. Bu nedenle yapacağımız eylemlerde sizlerin de katkılarını bekleyeceğiz.

Şube Başkanı İsa Arslan, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Başkan Gençer’e teşekkür ederek, “Sizi burada ağırlamaktan mutlu olduk” dedi.