Nilgün KAYA
Tüm dünyayla aynı anda Türkiye’de de gerçekleştirilen iklim grevi 20 Eylül’de başladı. Ayvalık’ta, küresel iklim grevine, İsveçli Greta’ya Türkiye’den ilk destek verenler arasında yer alan 14 yaşındaki Ege Edman öncülüğünde katıldı. Çeşitli dövizlerle tehlikeye dikkat çekilen eylemde çocuklar, hala harekete geçilmediğini hatırlattı.
Türkiye’de ‘Sıfır Gelecek Kampanyası’ adı altında bir araya gelen çevre ve ekoloji örgütleri tüm dünyayla aynı anda ‘küresel iklim grevi’ gerçekleştirildi. İklim krizine karşı somut adımların atılması talebiyle ve ‘Fridays for Future / Gelecek için Cumalar’ dayanışma ağının çağrısıyla 20 Eylül’de başlayan eylem yedi gün sürecek. ‘İklim değişikliğine karşı harekete geçin’ çağrısı ile okul boykotuna çıkarak iklim grevine katılan Ege Edman ve arkadaşları, 20 Eylül günü Küresel İklim Grevine katıldı.
‘Gelecek bizim, biz geleceğiz’, ‘Yerin altına bırak’, ‘Şirketleri değil doğayı koru’, ‘iklimi değil sistemi değiştir’ ‘Ne istiyoruz? iklim adaleti’, ne zaman istiyoruz? Şimdi’ sloganları eşliğinde Öğretmen Evi önünden başlayan yürüyüş Cumhuriyet Meydanı’nda tamamlandı. Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Kent Konseyi, Ayvalık Tabiat Platformu, Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP), Kazdağı doğal ve kültürel varlıkları koruma derneği, Artur Çevre Platformu (Ar- Çep), Ayvelo Bisiklet Grubu, Ayvalık Voleybol Kulübü ve Zeytin Çekirdekleri temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaşın katıldığı etkinlikte, düdükler çalarak tehlikeye dikkat çekildi. Cumhuriyet Meydanı’nda 10’dan geriye doğru sayma işlemini ‘ Sıfır Karbon’ diyerek bitiren çocuklara, Zeytin Çekirdekleri Korosu da şarkılarla destek verdi.
“ASLINDA BU KONULARI KONUŞMASI GEREKENLER BİZ DEĞİLİZ”
Ayvalık’ta yaşayan 8.sınıf öğrencisi Ege Edman (14), “Biz insanlar kömürü yerin altından çıkartıyor arabalarda, uçaklarda yakıt olarak, evlerimizde, poşetlerde ve su şişelerimizde plastik olarak kullanıyoruz. Bunlar ve daha birçok fosil yakıtın çıkartılırken ve kullanılırken atmosfere saldığı karbondioksit gazı dünyamızın hızla ısınmasına yol açıyor. Bilim bize diyor ki bu ısınma şimdiden gerçekleşmeye başlayan felaketleri giderek arttıracak ve eğer acilen harekete geçmezsek dünyamızın yok oluşa sürüklenmesine sebep olacak. 16 yaşındaki İsveçli öğrenci Greta Thunberg bu gerçeğe dikkat çekmek için 2018’in Ağustos ayından beri her Cuma okul grevi yapıyor. Bu bir yıl içinde tüm dünyada milyonlarca genç Greta’nın izinden sokağa çıkmaya başladı. Greta üç gün önce yaptığı konuşmasının sonunda ’20 Eylül’de sokaklarda görüşmek üzere’ demişti ve işte buradayız. Buradayız çünkü ortada acil bir durum var. Varlığımızı tehdit eden bir kriz bu. buna engel olmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız ama hala harekete geçmiyoruz. Ülkemizde hala HES’lere Jes’lere, nükleere, madenlere yatırım yapılıyor ve inşaatları sırasında ormanların, doğal yaşamın katlediliyor olması, fosil yakıtlara alternatif aramak yerine hala tüketimimizi arttıracak oto yollar yapılıyor olması, Paris Antlaşması’nın meclisten geçmemiş olması bizim için bir utanç kaynağı. Ayrıca kendi ilçemizden örnek vermek gerekirse hala kömür yakıyoruz. Acilen ısınmak için hem ekonomik hem çevreye zararı olmayan bir alternatif bulmalıyız. Petrol kullanımını azaltmak için de arabalarımızla değil bisikletlerimizle ulaşım sağlamalıyız. Bunun için de bisiklet yollarına ihtiyacımız var. Aslında bu konuları konuşuyor olması gerekenler biz değiliz. Çünkü biz sadece çocuğuz. Ancak harekete geçmesi gereken yetkililer harekete geçmediği için biz bugün burada farkındalık yaratmaya çalışıyoruz” dedi.
Ege’nin ardından etkinliğe destek veren kamu kurum ve sivil toplum örgütü temsilcileri de birer konuşma yaptı.