Nilgün KAYA
25 yıldır Kültür Bakanlığına bağlı bir koleksiyoner olarak antik obje ve sikkelerin koleksiyonunu yapan Dr. Diş hekimi Özkan Arıkantürk, Grek Sikkeleri koleksiyonu ile dünya literatürüne girdi.
Ayvalık’ın da içinde bulunduğu Aeolis, Troas ve Mysia bölgelerinin 600’e yakın sayıda antik objesini toplayan, yine bu bölgelerin 70’e yakın antik şehrinin Grek sikkelerinden 3500’den fazlasını kapsayan bir koleksiyon oluşturan Dr. Arıkantürk, Ayvalık’ta bir müze kurulduğu takdirde koleksiyonunu sergilenmek üzere verebileceğini açıkladı.
25 YILDIR SİKKE KOLEKSİYONU YAPIYOR
Koleksiyonu uluslararası katalogda (Sylloge Nummorum Graecorum) yayınlanmış olan Dr. Arıkantürk, Mysia Sylloge kataloğunun yayınlanmak üzere olduğunu söyledi. Uzun yıllar Burhaniye’de Zeytin Fotoğraf Amatörleri Derneği’nin (ZEYFOD) Başkanlığını da yürüten ve asıl mesleği diş hekimliği olan Özkan Arıkantürk, 1994 yılından beri sikke koleksiyonculuğu yaptığını, ilk yıllarda, cam, bronz, kurşun, süs eşyası gibi objeler biriktirdiğini söyledi. Tarih ve arkeoloji, yaşamımda her zaman önemli bir yer tuttuğunu belirten Özkan Arıkantürk, sikke koleksiyonuna Bizans, Yunan, Roma ve Pers sikkeleriyle başladığını ardından kendisi gibi koleksiyoner olan Haluk Perk’in “Belli dönemlere yoğunlaşmak önemli” tavsiyesiyle Grek sikkelerine yöneldiğini söyledi.
“AYVALIK’TA MÜZE OLMAMASI ÖNEMLİ BİR EKSİKLİK”
Arıkantürk, “25 sene önce Kültür Bakanlığına başvurdum ve ‘2863’ sayılı yasaya göre verilen belgeyi aldım. Bu belgeye sahip her kişi, bakanlığın denetiminde arkeolojik eserleri satın alabilir ve envanterinde muhafaza edebilir. Dışarıdan bakıldığında pahalı ve zor bir uğraş gibi gözükse de, isteyen herkes, sınırlarını ve hedeflerini baştan çizerek, bilimsel değeri olan ve önemli koleksiyonlar oluşturabilir. Özellikle Roma dönemi cam eserler, seramik kaplar, yağ kandilleri, figürinler, tıbbi aletler, yüzük, kolye, bilezik gibi metal süs eşyaları vs. pek çok eser biriktirdim. Sayısı 600’ü bulan bu eserlerimle sergilere katıldım. Eserlerin bir kısmı Burhaniye de kurulu Kuvay-i Milliye Kültür Müzesinde 12 yıldır sergileniyor. Ayrıca yine eserlerin önemli bir kısmı da 2 yıldır, Güre İskelesinde kurulu Sarıkız Etnografya Galerisinde sergilenmekte. Ayvalık da bir müze olmaması bence önemli bir eksiklik. Gerekli ortam ve şartlar sağlanırsa şehrimizde de benzer bir çalışma olmaması için hiçbir engel görmemekteyim. Kuzey Ege bölgesini kapsayan üç antik bölgeye ( Troas, Aeolis-Lesbos, Mysia) ait 70 antik şehrin 3500’e varan sikkesinden oluşan bir koleksiyon oluşturdum. Grek ve Grek-Roma dönemlerine ait altın (elektron) , gümüş ve bronz sikkeler şu anda kapsadığı tarihi dönem ve bölgesi bakımından önemli bir konumda bulunmakta. Koleksiyonumdaki eser ve sikkeleri her zaman için bilimsel çalışmalara açık tuttum. Pek çok sayıda kongre bildirisi, makale ve çalışmada bunlardan yararlanıldı. Son olarak uluslararası bir yayın olan “ Sylloge Nummorum Graecorum” serisinde ( tüm dünyada 150 seri Sylloge yayınlandı) Troas ve Aeolis-Lesbos bölgelerinin kitapları çıktı. Bu yıl da Mysia bölgesinin cildi çıkarak bu seri tamamlanacak. Bu kitapları Prof. Dr. Oğuz Tekin ve Doç. Dr Aliye Erol Özdizbay, titiz bir çalışmayla yayına hazırladı. Böylece koleksiyonumdaki antik sikkeler tüm dünyada bilimsel çalışmalara açık olacak. Koleksiyonda pek çok nadir ve uniq sikke olduğunu düşünürsek yapılan işin önemi ortaya çıkar. Kuzey Ege ve Ayvalık yöresinin tarihi ve arkeolojisi açısından çalışmanın değerinin yıllar içinde daha çok önem kazanacağına inanıyorum.” Dedi.